"Панцери" у осмини финала

Месут Озил прекинуо успаванку, и сјајним голом у 60. минуту погурао Немачку на прво место у групи. Ганци имали своје прилике, али Нојер фантастичан на овом мечу. Али, на крају их је погледала срећа јер и они иду даље. У осмини финала, Гана са САД-ом, а у финалу пре финала Немачка - Енглеска.

Немци су, рутински, победили Ганце у последњем колу групне фазе, па су се као првопласирани нашли у осмини финала, где ће снаге одмерити са старим знанцима, Енглеском.

"Панцери" су, после пораза од Србије, сву пажњу, што је и нормално, на утакмицу са Ганом. Афричка екипа, није показала "бог зна шта" у прва два меча, а једина оба гола на турниру, постигли су са беле тачке.

Овај пут, улог је био огроман и за једне и за друге, па су од самог старта обе екипе кренуле силовито у нападу.

Занимљиво, на овом мечу су играла два рођена брата, Кевин-Принц и Џером Боатенг, али на две различите стране. Први је играо за Гану, а други за Немачку.

У нападу Немаца није било Клосеа, који је одрађивао суспензију, па је на његово место "ускочио" Какау.

Већ на самом старту меча, Ганци су показали да желе победу. Ајев је шутирао из далека већ после неколико секунди, али је био невероватно непрецизан.

Немци к'о Немци, схватили су претњу, па су одмах узвратили истом мером. Какау је прошао по десној страни, шутирао, али право у голмана Кингстона.

Ипак, нису само Немци претили голу Кингстона. Подолски је убацио лопту са стране, а Џонатан је неспретно реаговао, што је могло скупо да кошта Гану, да Кингстон није био концентрисан.

Немачка је полако преузимала конце у своје руке, диктирала темпо, али нису могли озбиљније да пробију одбрану Гане. Једини стрелац за Гану на овом турниру, Асамоа Гијан, покушао је да настави голгетерску серију, али је Нојер сигурно интервенисао.

Напади Немаца постајали су временом, све озбиљнији и конкретнији. Подолски и Какау су покушавали, али нису успели да подесе нишанске справе.

А невероватну прилику, можда и најбољу на мечу имао је Месут Озил. Фантастични офанзивни везни фудбалер искористио је неуспелу офсајд замку Ганаца, изашао очи у очи са Кингстоном, али је голман Гане ногом успео да заустави његов шут. Сви су видели лопту у мрежи, али су Ганци, руку на срце, имали много, много среће у овом нападу Немаца.

Међутим, није се дуго чекало на "повратак" Ганаца. Асамоа Гијан је, само два минута после прилике Озила, шутирао главом после корнера, а Филип Лам је избио лопту са гол линије, а можда га је лопта том приликом погодила у руку.

То је била и последња добра прилика за Гану, јер су Немци после тога потпуно доминирали. Какау је покушао још једном, али преко гола, а најбољу прилику да дуплира вођство имао је Бастиан Швајнштајгер.

Извео је популарни Швајни слободан ударац, Мертесакер није успео да удари лопту главом, а лопта умало није завршила у мрежи Кингстона. Међутим, голман Гане је рефлексном реакцијом избио лопту.

Иако се на полувреме отишло без голова, наставак је обећавао да ће се затрести мреже, јер да би теоретски обезбедили пласман у наредну фазу, и једнима и другима била су потребна сва три бода.

А изненађујуће, Ганци су први у наставку дошли до фантастичне прилике, док су Немци изгледали потпуно незаинтересовано.

Квадво Асамоа се нашао у сјајној прилици, изашао је један на један са Нојером, али је голман "панцера" фантастично реаговао и спасао мрежу од сигурног гола. 

А онда стиже казна. Из дуге, и помало депримирајуће акције "панцера" лопта стиже до Озила, који сјајним волејем "цепа" мрежу Кингстона. Колико год да је добро бранио у првом делу меча, Кингстон сада апсолутно ништа није могао да учини како би зауставио ударац МЕсута Озила.

Гол у мрежи Гане погурао је Немце на прво место у групи, па су до краја меча играли без превише ризика, без много амбиције да нападну гол Кингстона, а лопту су препустили Ганцима, који су морали да нападну, јер је резултат на мечу Србије са Аустралијом био 0:0.

Дакле, нису чекали Ганци да се нешто догоди на другом мечу, па су одмах после примљеног гола кренули свим силама у напад.

Покушао је Рајевац да увођењем Мунтарија промени нешто на терену, али то се до краја меча није десило. Немци су остали чврсти и непробојни у одбрани, а Ганци нису успели да припрете озбиљније Нојеру.

Забрињавајуће за Немце сигурно су повреде Озила и Швајнштајгера, који су терен напустили храмљући.

За Гану су играли: Кингстон, Сарпеи, Пантсил, Менсах, Анан, Џонатан, Тагое, Ајев, Асамоа, Кевин-Принц Боатенг и Гијан.

„Панцери" су наступили у следећем саставу: Нојер, Фридрих, Кедира, Швајнштајгер, Озил, Подолски, Милер, Лам, Мертесакер, Џером Боатенг и Какау.

У осмини финала, Немци ће снаге одмерити са Енглезима, што ће бити свакако један од најзанимљивијих мечева на Мундијалу, док ће Гана играти против Сједињених Америчких Држава.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару