Енглези славе Дефоа

Енглеска и САД су у осмини финала Светског првенства. "Горди албион" је победио Словенију резултатом 1:0, и заузео друго место у групи Ц. Јунак утакмице, стрелац јединог поготка, Џермејн Дефо. Словенци се овим поразом опростили од другог круга.

Требало је да на себе навуку гнев целе нације, да доведу себе на праг елиминације, да их сви отпишу, да би изабраници Фабија Капела коначно кренули да играју фудбал на овом Мундијалу.

У последњем мечу групе Ц, Енглези су савладали Словенију, минималним резултатом, а јунак тријумфа је нападач Џермејн Дефо, који је постигао једини погодак на утакмици.

Капелу се исплатило када је уместо Хескију и Краучу, шансу у нападу дао сјајном Дефоу. После ове победе звезда Тотенхема је постао јунак нације.

Енглезима је само победа гарантовала пласман у други круг, па су изабраници Фабија Капела од првог минута силовито кренули ка голу Словенаца.

Иако су први ударац упутили Словенци, када је Бирса шутирао поред гола Енглеза, брзо је "горди албион" успоставио контролу на средини терена.

Добру игру на овој утакмици најавио је Френк Лампард, ударцем из велике даљине, али лопта је ишла тачно у голмана. Неколико минута касније покушао је и Руни, али су словеначки дефанзивци блокирали његов ударац.

Убрзо прети и Тери, када после корнера шутира главом, али и овај ударац је изблокиран. Словенци узвраћају преко Љубљанкића али нема опасности по гол Џејмса.

Најопасније нападе Енглези организују са десне стране, преко Милнера. Управо је овај играч у 22. минуту асистирао Џермејну Дефоу, који је постигао толико жељени гол за Енглезе.

У том тренутку као да је прорадио "вулкан" на стадиону у Порт Елизабету, навијачи и играчи су прослављали погодак који им је одшкринуо врата осмине финала.

После гола Енглези се нису повукли, већ су кренули још офанзивније.

Неколико минута касније, Дефо је пропустио сјајну шансу да удвостручи предност своје екипе, после његовог шута лопта стиже до Рунија који асистира Џерарду, али ударац енглеског капитена словеначки голман брани.

На великим искушењима је у тим тренуцима била словеначка одбрана. Тек после те акције, изабраници Матјажа Кека преузимају конце игре, и успостављају равнотежу на средини трена.

До полувремена, "змајчеки" нису направили озбиљнију акцију, а Капелови момци су чували снагу за наставак.

Имајући у виду да је полувреме на другој утакмици у овој групи завршено нерешено, у том тренутку Енглези и Словенци су имали резултат који их води у осмину финала.

Ипак, минимално вођство изгледа да није задовољило "гордог албиона", који је и у наставку почео силовито.

Прву шансу је пропустио Дефо, неколико минута после тога Тери сјајно скаче после корнера, али голман Хандановић брани. Најбољу прилику у том преиоду пропушта Руни, који је вешто избегао офсајд замку и сам изашао пред гол Словеније, али погађа стативу.

Ни ово није задовољило Енглезе, чији притисак није попуштао."Змајчеки" су имали само кратке излете на половини противника, где се издваја само покушај Бирсе да из велике даљине угрози гол Енглеза, али Џејмс је био сигуран.

Најбољу прилику за изједначење Словенци су имали у 68. минуту, али су ударце Новаковића и Дедића енглески дефанзивци блокирали, док је шут Бирсе отишао поред гола.

Таман када се мислило да ће после те шансе "змајчеки" кренути офанзивније према голу противника, они су се повукли на своју половину, без жеље да угрозе гол Џејмса.

Последњу шансу за изједначење имали су Новаковић и Матавж, али је енглеска одбрана добро реаговала у казненом простору и није допустила шут ка голу Џејмса.

Капело тада из игре изводи Рунија, убацује Џоа Кола, и појачава средину терена. До краја утакмице није било више шанси, а Енглези су без проблема контролисали игру.

Последњи судијски звиждук означио је велико славље Енглеза, али и огромну тугу Словенаца, којима је јављено да је у последњим тренуцима САД савладала Алжир, што је значило крај Мундијала за "змајчеке".

После хорор завршнице у Преторији, и победе САД у зауставном времену, ова репрезентација преузела чело табеле групе Д, Енглези су са истим бројем бодова на другом месту, док су "знајчеки" завршили на трећем, последњи је Алжир.

Занимљиво је да је прво место у овој групи нису одлучили ни бодови, ни гол ралзика, већ број постигнутих погодака, где су Американци били испред Енглеза.

За репрезентацију Словеније играли су: Хандановић, Брецко, Шулер, Цесар, Јокић, Бирса, Корен, Радосављевић, Кирм, Новаковић и Љубијанкић. Са клупе су у игру ушли Дедић и Матавж.

За Енглеску су наступили: Џејмс, Џонсон, Тери, Апсон, Ешли Кол, Џерард, Лампард, Бери, Милнер, Руни и Дефо. У игру су са клупе ушли Џо Кол и Емил Хески.

Број коментара 50

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару