Превелика доза Португала

Кристијано Роналдо и португалска казнена експедиција погодили су злосрећне Севернокорејце жешће него санкције Савета безбедности Уједињених нација. После бледог првог полувремена, Португал је приредио прави шоу на стадиону у Кејптауну. Португал - Северна Кореја 7:0.

Није дуго трајала бајка Северне Кореје на овом Мундијалу. После сјајне игре приказане против Бразила, сви су очекивали да ће и против Португала ова азијска екипа пружити одличну партију.

Ипак против Корејаца, Португалци су показали сву своју снагу, забележивши најубедљивију победу до сада на Мундијалу.

Почетак је међутим обећавао још једну неизвесну утакмицу. Иако је већ на старту Карваљо погодио пречку, Корејци брзо узвраћају ударцима Јонг-Хјока и Јонг-Јоа.

На средини трена брзо је успостављена равнотежа, а екипе су у том делу меча биле равноправне. Све је то трајало до 29. минута, када је Меиралеш, после сјајне акције савладао корејског голмана Ри-Мионг Гука.

Погодак као да је уздрмао Корејце, који су почели да препуштају средину терена португласким играчима. Изабраници Карлоса Кеироша су све јаче притискали задњу линију противника, али је до краја полувремена само Миералеш упутио ударац ка корејском голу, овај пут без резултата.

На полувреме Португал је отишао са голом предности, али имајући у виду како су Корејци успешно парирали цело полувреме, то није било довољно да се осигура победа.

Репрезентација Северне Кореје са друге стране, и поред примљеног гола, била је равноправан противник, па се у наставку очекивало да ће пробати озбиљније да угрозе гол Португала.

Наставак меча почео је правом разменом шутева, прво је покушао Хуго Алмеида за Португал, а онда и Хо-Јонг Јо за Северну Кореју, али промене резултата није било.

Одмах затим је Роналду мало недостајало да после једне несигурне интервенције корејског голмана дође до лопте, док су корејски играчи покушали из слободног ударца да дођу до изједначења.

Таман када се помислило да ће и друго полувреме бити узбудљиво и да се до последњег тренутка неће знати победник, креће права канонада изабраника Карлоса Кеироша.

У 53. минутун "врата пакла" је одшкринуо Симао, који је после сјајне акције удвостручио предност Португала.

Два минута касније, после једног центаршута Тијага са леве стране, Хуго Алмаида главом лако тресе мрежу Кореје.

Само неколико минута касније, после сјајног продора и асистенције Роналда, Тијаго прецизним ударцем са ивице казненог простора постиже и четврти погодак на мечу.

Северна Кореја се већ тада налазила у правом паклу, а сваки напад Португалаца завршавао се новом приликом. Корејски играчи више нису знали како да закрпе све рупе у одбрани, а самоуверени Португалци нису смањивали темпо.

Шансу промашује Меиралеш, Роналдо погађа пречку, а играчи Кореје нису више ни знали шта их је снашло.

Нова канонада почела је десет минута пре краја утакмице, када су у року од осам минута Португалци још три пута затресли корејску мрежу.

Прво Лиједсон прима лопту у шеснаестерцу и закуцава је у корејску мрежу. Четири минута кансије и Кристијано Роналдо се уписује у листу стрелаца. Неколико минута после тога "ексер у сандук" Корејаца "закуцава" Тијаго својим другим голом, који је као и први, постигао главом.

Корејци су тако своју фудбалску бајку коју су живели после утакмице са Бразилом, претворили у ноћну мору. Симпатична екипа која је све одушевила храбром игром против фаворита, ипак ће на овом Мундијалу остати упамћена по седам примљених голова против Пртугалаца.

После неочеиваног ремија са Обалом Слонваче, убедљивом победом против Северне Кореје, Португал се налази на прагу пласмана у осмину финала. Питање је само да ли ће у други круг, изабраници Карлоса Каироша ићи са првог или другог места.

Последње коло у овој групи биће права посластица за све љубитеље фудбала, јер се Португал у том мечу састаје са Бразилом. Утакмица се игра 25. јуна у Дурбану, са почетком  у 16.00 часова.

У исто време Северна Кореја последњу шансу да поправи утисак имаће у Нелспруиту где игра против Обале Слоноваче.

За Португал су играли: Едуардо, Мигел, Карваљо, Алвеш, Кентрао, Тијаго, Мендеш, Меирелеш, Роналдо, Алмеида, Симао. Са клупе су ушли Лиедсон, Велосо и Дуда.

За Северну Кореју наступили су: Ри-Мјонг Гук, Ча-Јонг Хјок, Ри-Јун Ил, Пак-Нам Чол, Ри-Кванг Чон, Ји-Јун Нам, Јонг-Тае Се, Хонг-Јонг Јо, Мун-Ин Гук, Пак-Чол Јин, Ан-Јонг Хак. Са клупе су ушли и Ким-Кум Ил, Ким-Јонг Јун и Нам-Сонг Чол.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару