"Самураји" тупих катана

Холанђани сјајно започели Мундијал, и уписали другу победу. Сјајним голом Веслија Снајдера, Холандија победила Јапан. "Лале" на корак од пламсмана у осмину финала. Шансу за други круг Јапанци траже у последњем колу против Данаца.

Утакмица изеђу Д Јапана и Холандије, представљао је дерби групе Е, а победник на овом мечу скоро сигурно би обезбедио пласман у осмину финала.

Од ове две екипе које имају сасвим другачији приступ игри и менталитет, очекивали смо да нам пруже једну занимљиву утакмицу.

Од фаворизованих Холанђана који имају играче екстра квалитета, поготово у офанзивним линијама, очекивала се нападачка игра, док је најјаче оружје Јапана требао да буде контранапад.

Ипак, прво полувреме донело нам је један незанимљив дуел, у којем су Јапанци у најмању руку били равноправни против фаворизованог противника.

Иако су Холанђани имали офанзиву, она је била „јалова" и није донела ниједну шансу тој екипи.

Изабраници Такешија Океде су без већих проблема заустављали све акције „лала". Средином полувремена „самураји" су успели да успоставе равнотежу на средини терена, чак су правили и добре акције, али и оне су биле заустављане испред казненог простора Холанђана.

Једини ударац вредан помена био је шут Мацуија, али он није превише угрозио гол холандског чувара мреже Стелкенберга.

И док су Јапанци приказали борбену, не превише агресивну игру, каква се од њих очекивала, Холанђани су одиграли својих најгорих 45 минута на Мундијалу.

У наставку меча од изабраника Берта ван Марвијка се очекивало да појачају темпо одлучније крену ка голу Јапана.

Тако је и било, први озбиљнији напад у наставку „лале" су крунисале поготком. Лопта која је ишла кроз шеснаестерац Јапана дошла је до Снајдера, који је са ивице казненог простора прецизним ударцем савладао голмана Кавашиму.

Голу је кумовала и лоша реакција јапанског голмана, који је имао прилику да одбрани Снајдеров ударац.

Уместо да гол да крила „лалама", нетипично за њих, екипа се повукла и препустила Јапанцима иницијативу.

"Самураји" крећу у све опансније нападе, а најопаснији по гол Стелкенберга су Јошито Окуба и Јасуито Ендо.

Одбрана која је слабија страна холандске екипе, ипак није поклекла и успела је да издржи налете Јапанаца. "Лале" су стрпљиво чекале шансу за контранапад, која им се петнаестак минута пред крај и указала. Афелај је сам изашао пред гол Јапана, али је голман Кавашима одбранио његов ударац.

Само неколико минути касније иста ситуација, Хунтелар асистира Афелају, али овај поново не успева да савлада голмана Кавашиму. У тим тренуцима јапански голман се искупио за лошу реакцију код примљеног поготка.

У последњем минуту утакмице Јапан пропушта најбољу прилику на мечу. Шинђи Оказаки сам излеће испред голмана Сталкенберга, али шутира мало изнад гола. После ове пропуштене шансе није било више времна да се преокрене резултат.

Иако нису пружили игру испод очекивања, Холанђани су дошли на корак од пласмана у осмину финала.

У последњем мечу у групи, 24. јуна у Кејп Тауну против Камеруна, од Марвијкових момака очекује се да потврде пласман, наравно и прво место у групи.

Шансу за пролаз у други круг Јапан ће тражити истог дана против репрезентације Данске у Рустенбургу.

Селектор Јапана Такаши Океда почео је утакмицу са следећим играчима: Кавашима, Комано, Наказава, Танака, Нагатомо, Хасебе, Абе, Ендо, Мацуи, Окубо, Хонда.

Селектор Холандије еарт ван Марвијк извео је следећи састав: Стелкенбург, Ван Бронхорст, Матјансен, Хејтинга, Ван дер Вил, Де Јонг, Ван Бомел, Ван дер Сар, Снајдер, Кујт, Ван Перси.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару