Рањени "орлови"

Један црвени картон, направљен пенал и практично две добре шансе за 90 минута игре успели су „орлови“ да прикажу у првом мечу на Мундијалу. Везни ред заказао, напад практично без прилика. Луковић, одличан током целог меча, зарадио искључење 15 минута пре краја. Гијан донео победу Гањанима. Наредни меч „орлова“ са Немачком 18. јуна.

Момци Радомира Антића неславно су прошли на првом мечу на Светском првенству. Много су најављивали, много се очекивало, али се показало да су Гањани, ипак, били бољи ривал у првом мечу.

Чим су истрчали на терен, на лицима фудбалера видело се да су жељни доказивања и да ће оставити "срце на терену". Први пут на Мундијалу чула се химна "Боже правде", коју су отпевали готово сви репрезентативци па чак и надгласали крајње иритирајуће вувузеле.

Радомир Антић је на терен послао: Стојковића, Коларова, Видића, Ивановића, Луковића, Станковића, Милијаша, Јовановића, Красића, Жигића и Пантелића, док се његов колега са друге стране, такође српски стручњак Милован Рајевац одлучио за следећих 11: Кингстон, Сарпеи, Гијан, Пантсил, Менсах, Анан, Тагое, Ају, Ворсах, Асамоа, Принц-Боатенг.

Од самог старта меча, "орлови" су покушали да наметну свој стил игре, али никако нису успевали у томе против борбених Гањана.

Милован Рајевац разуверио је теоретичаре у Гани, који су га оптуживали пре меча да ће олакшати Србији посао у директном дуелу. Међутим, Рајевац је очигледно сјајно спремио своје пулене, који су сјајно затворили игру "орлова".

Првих 20-ак минута игре потпуно је припао Гани, која је брзим нападима задавала доста мука задњој линији. Зачуђујуће, Гањани су претили и из прекида, упркос чињеници да је Србија највиша репрезентација на турниру.

"Орлови" су запретили из прекида. Прво је после уигране, сјајне комбинације, лопта је дошла до Пантелића, али нападач Србије није прихватио лопту у идеалној позицији.

После свега неколико минута, поново "слободњак" за Србију, али је овај пут Коларов шутирао, и то фантастично, само неколико сантиметара од гола.

Полако је Србија узимала конце у своје руке, и играла све сигурније, мада на средини терена није било игре на какву смо навикли.

Пет минута пре краја полувремена Станковић је шутирао из далека, али је Кингстон, додуше уз доста мука, одбранио ударац капитена Србије. Занимљиво, то је био први ударац у првом делу у оквир гола, због чега се слободно може рећи да је ово вероватно најлошије полувреме од старта турнира.

У наставку, "орлови" су показали одлучност, да изваде мрље из првог дела. Деловало је да се нису ослободили притиска, и нису заиграли како умеју у првом делу, али су решили да се то не деси и у другом.

Кренули су силовитије у напад, међутим, без праве прилике у завршници. Везни ред је играо боље него у првом делу, али није стварао сјајне прилике за Жигића и Пантелића.

Красић, потпуно неприметан у првом делу игре, сада је имао много више лопту у ногама, али није успевао да пробије чврсту одбрану Гањана. Рајевац је успешно показао својим играчима шта им је чинити како би се зауставио Красић.

Ипак, Јовановић, на другој страни терена имао је више прилика за продор. Неколико пута је сјајно комбиновао са Пантелићем, али опет, без ударца ка голу.

Одбрана је одлично одрађивала посао, поготово Луковић, које је потпуно зауставио најистуренијег Принца Тагоеа.

Ипак, прекиди, који су најјаче оружје високих орлова, нису функционисали најбоље. Видић је каснио, Гијан је имао сјајну прилику главом, али није успео да затресе мрежу. Омалени Гијан, у односу на наше фудбалере, поново је надскочио задњу линију и овај пут ппогодио стативу.

"Орлови" су одмах узвратили, имали најбољу прилику на утакмици, али Жигић је, на ослично додавање Пантелића, катастрофално шутирао са свега два метра.

Селектор Антић је схватио да нешто не функционише, па је у игру убацио Кузмановића и Лазовића уместо Милијаша и Жигића.

Међутим, у 74. минуту, Александар Луковић, најбољи играч Србије до тада, прави потпуно беспотребан фаул 40 метара од гола, а судија му показује други жути картон, и шаље га у свлачионицу.

Антић брзо реагује и у игру убацује Суботића уместо Јовановића. Дакле, свима је постало јасно да ће све теже бити "орловима" да дођу до победе.

Међутим, прорадио је српски инат, па су на моменте "орлови" били много опаснији са десет него са 11 играча. Још једну сјајну прилику имали су после акције Данка Лазовића, који је убацио лопту у казнени простор, Пантелић промашио лопту, али је Красић шутирао снажно, али, право у Кингстона, који лопту шаље у корнер.

После корнера, Видић највиши у скоку, али шутира преко гола.

Српски репрезентативци су нападали све јаче, иако бројчано слабији. Бане Ивановић је имао одличну прилику, шутирао са ивице казненог простора, али тик изнад гола.

Изгледало је као да Гана посустаје, међутим, само је деловало тако. Нови проблеми за Србију. После корнера, лопта погађа Кузмановића у руку, и судија показује на белу тачку.

Асамоа Гијан је преузео одговорност, шутирао и савладао Стојковића. Пет минута пре краја Србија има један гол заостатка и играча мање. 

Само неколико минута остало је до краја, па су "орлови" кренули на све или ништа. Међутим, Гањани су се, наравно, затворили не дозвољавајући репрезентативцима Србије добре прилике.

Гањани су напали из контранапада, Гијан је могао да постигне још један гол, али је статива спасила Стојковића.

Дакле, Гана је победила Србију са 1:0, и знатно отежала "орловима" пут ка наредној рунди. Међутим, ништа није готово. Можда комплетна слика буде много јаснија после дуела Немачке и Аустралије, а још више после дуела Србије са Немачком, 18. јуна.

Број коментара 739

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару