Роналдо мерка "богињу"

Португалци, предвођени једним од најбољих играча планете, Кристијаном Роналдом, покушавају да надмаше успех са првог првенства на којем су се појавили. Далеке 1966. године, Португал трећи, а Еузебио најбољи стрелац турнира. "Група смрти" показаће да ли момци Карлоса Кеироша имају квалитет за такав подвиг.

Финалисти Европског првенства 2004. године и полуфиналисти Светског две године касније, Португал је показао фантастичан фудбал претходних година. Али, лепршава игра, лепа за око, није донела нити један трофеј Португалцима. Предвођени једним од најбољих играча планете, Кристијаном Роналдом, верују да је коначно дошао тренутак да се оките одличјем.

Пут до Јужне Африке

На самом старту квалификација, Португал је важио за главног фаворита у групи. Међутим, са само једном победом у првих пет мечева, Роналдо и другари били су на ивици огромног неуспеха. Ипак, када су се "сабрали", Португалци су добрим играма и резултатима дошли до плеј-офа.

А у плеј-офу чекала их је нимало слаба репрезентација БиХ, а Португалци су играли без прве звезде и капитена Кристијана Роналда. Међутим, ту прилику нису пропустили и укупном победом од 2:0, домогли су се Светског купа.

Звезде тима

Иако навијачи све наде полажу у Кристијана Роналда, најбољи играч света 2008. године у квалификацијама, на седам мечева, колико је одиграо, није постигао нити један гол. Али, Роналдо ужива у великим мечевима, па нема сумње да ће заблистати у Јужној Африци.

А један играч не чини тим. Одбрану држе агресивни Бруно Алвеш и искусни Рикардо Карваљо, а можда ће заиграти и Пепе уколико се опорави.

Везни ред Португалаца вероватно ће држати Симао Саброса и Деко, мада су ту и креативни Жоао Мутињо и Раул Меирелеш. Не треба заборавити ни Мигела Велоса, који сјајно квари нападе противника.

Селектор

Са младом репрезентацијом Португала, у којој су били Луиш Фиго, Руи Кошта и Фернандо Коуто, селектор Карлос Кеирош је освојио два Светска првенства, 1989. и 1991. године.

Сада је очигледно време да понови успех, само са сениорском репрезентацијом. Кеирош је годинама био асистент Алексу Фергусону у Манчестеру, а самостално се опробао у "краљевском" клубу. Наследио је Луиса Фелипеа Сколарија на клупи Португала 2008. године, што му је друга прилика на кормилу сениорске репрезентације.

Претходна није била превише успешна, од 1991. до 1993. године, јер није успео да одведе екипу ни на Светско ни на Европско првенство.

Претходна учешћа

Португалци су већ на свом првом Светском првенству, 1966. године себи поставили високе циљеве. Освојили су треће место, док је Еузебио био најбољи стрелац турнира. Ипак, прво појављивање је било најуспешније до сада, јер нису успели да достигну тај резултат.

Нису успели да прођу групну фазу 1986. и 2002. године, али су у Немачкој 2006. године показали да су у самом врху светског фудбала. Без пораза у групи, прошли су и Холандију и Енглеску до полуфинала, али нису могли даље јер их је Француска избацила са 1:0.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара