Дечаци међу мушкарцима

Руку на срце, Северна Кореја је једна од најлошијих репрезентација на Мундијалу. Скоро читав тим наступа у домаћој лиги, а најбитнији играч Хонг-Јонг Јо пре три сезоне играо за Бежанију. У групи са Бразилом, Обалом Слоноваче и Португалом, шансе Северне Кореје да се пласира у други круг равне су нули.

Пласман Северне Кореје на Мундијал у Јужној Африци зачудио је многе фудбалске стручњаке. Ипак, ова репрезентација често је у прошлости знала да приреди изненађења. На свом једином учешћу на светској смотри фудбала, 1966. године у Енглеској, ова репрезентација је стигла до четвртфинала.

Иако су били на домак пласмана на Светско првенство 2006. године у Немачкој, своје друго појављивање на Мундијалу морали су да сачекају још четири године.

Пут у Јужну Африку

Да би обезбедили себи место на Мундијалу, репрезентацији Северне Кореје је требало скоро две године борбе у 16 напорних утакмица. Попчетак квалификација почео је добро за ову репрезентацију, јер су у двомечу са Монголијом лако савладали противнике и пласирали се у трећу фазу.

У другом кругу квалификација налазио се најбољих 11 репрезентација континента, а Северна Кореја је тај заврђила као друга у групи, иза њихових јужних суседа.

Исти распоред је био и у финалној рунди, где је Северна Кореја опет завршила као друга иза јужнох суседа. У тој фази Северна Кореја у последњем колу против репрезентације Саудијске Арабије освојила кључни бод којим је освојила друго место у групи и карту за Јужну Африку.

Звезде екипе

Скоро цео тим Северне Кореје игра у домаћој лиги, али један од најбитнијих играча, Хонг-Јонг Јо, ипак долази из руског Ростова. Занимљиво је да је овај нападач у сезони 2007/08 наступао на екипу Бежаније, која је тада играла у првој лиги Србије. Поред њега, велики утицај на игру имаће и дефанзивни фудбалер Јонг Тае-Се који наступа за јапански „Кавасаки фронтале". Од играча који играју у домаћем првенству издваја се играч средине терена, Мун Ин-Гук, док ће на голу бити поуздани чувар мреже Ри Мионг-Гук.

Селектор

Селектор Ким Јонг-Хун је био десетогодишњак када је његова репрезентација једини пут наступила на Мундијалу. Сада, 43 године касније, он предводи тим своје земље на другом појављиваењу на светској смотри фудбала. С обзиром да се екипа састоји претежно од играча који наступају у домаћим клубовима, који немају пуно интернационалног искусва, очекује се да ће игра Јужне Кореје бити претежно дефанзивна.

Претходна учешћа на Мундијалима

Иако су до сада учествовали само на Светском првенству 1966 године у Енглеској, Северна Кореја је ипак оствила траг. На том такмичењу ова азијска репрезентација успела је да дође до четвртфинала, избацивши Италијане. И у борби за полуфинале Северна Кореја је била на ивици изненађења, када је после 25 минута игре имала предност од три гола против Португала. Ипак, маестрални Еузебио са четири гола не дотвољава изненађење, а Португалци се резултатом 5:3 пласирају у полуфинале.

Занимљивости

Северна Кореја ће за предстојечи Мундијал изнајмљивати стране навијаче да навијају за њихову репрезентацију. На овај корак Северна Кореја се ослулчила због изолације земље и немогућности путовања њених навијача ван граница државе.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара