Самба у Јужној Африци

"Кариоке" стижу у Јужну Африку као један од фаворита за освајање трофеја, који би им био шести у историји. Екипу чине искусни и квалитетни фудбалери, предвођени Дунгом, троструким учаесником завршница светских првенстава. Бразил рекордер по броју учешћа, мечева и трофеја на Мундијалима.

Најуспешнија репрезентација у историји Светских купова, Бразил, и ове године стиже у Јужну Африку као један од главних кандидата за освајање трофеја. Овога пута, са клупе их предводи Дунга, човек који већ три пута наступао на Мундијалу као играч. Бразил ће у Јужној Африци покушати да пришије на дрес шесту звездицу, а све осим титуле, сматраће се за неуспех.

Пут до Јужне Африке

Бразил је заузео прво место у јужноамеричкој групи квалификација. Притом, изабраници селектора Дунге, забележили су девет победа, седам нерешених резултата и само два пораза и први обезбедили пласман на Светски куп, чак три кола пре краја квалификација.

„Кариоке" су постигле 33 гола, уз само 11 примљених, а најбољи стрелац највеће јужноамерчке земље био је Луис Фабијано са девет постигнутих голова. Једина два пораза, Бразилци су доживели од Парагваја и од Боливије, који је стигао у претпоследњем колу квалификација, када је Бразил већ увелико обезбедио пласман у Јужну Африку.

Звезде тима

Као и увек, сваки играч Бразила је звезда за себе. Међутим, овога пута голман „кариока" је у центру пажње. Жулио Сезар је освојио три круне ове године са миланским Интером, укључујући титулу првака Европе и сигурно ће представљати најважнији фактор у одбрани Бразила.

На средини терена, много се очекује од Каке, који је ове године у Реалу више био у болници, него на терену. Напад ће предводити Луис Фабијано, фудбалер Севиље, који је већ годинама један од најбољих нападача европског фудбала. Нема више у Бразилу Роналда, Роберта Карлоса, Роналдиња, али ту су "неки нови клинци" који ће покушати да достигну високе циљеве које су им претходници поставили.

Селектор

Карлос Каетано Бледорн Вери, свима познатији као Дунга, предводио је, као капитен, своју репрезентацију до титуле првака света 1994. године у САД. Иако је место селектора националног тима Бразила његово прво тренерско искуство, Дунга је већ освојио Куп Јужне Америке 2007. године и Куп Конфедерација, две године касније и у великом стилу одвео „кариоке" на Светски куп у Јужну Африку.

Претходна учешћа на Мундијалима

Бразил је једина репрезентација која је учествовала на свих 18 до сада одржаних Мундијал, ово ће бити 19. наступ на највећој светској фудбалској позорници. „Кариоке" су и најтрофејнија репрезентација, са пет титула првака света.

Укупан биланс Бразила на Мундијалима је: 64 победе, 14 нерешених резултата и исто толико пораза, у 92 одиграна меча, а сви у Бразилу се надају да ће после Светског купа у Јужној Африци, „кариоке" стићи надомак стотог меча у историји Мундијала и подићи „богињу" по шести пут.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара