Нови јуриш Енглеза на титулу

Земља која је "колевка фудбала", до сада је само једном освојила "златну богињу". Генерација Рунија, Терија, Лампарда и Фердинанда, предвођени италијанским стручњаком Фабијом Капелом, покушаће поново да загосподари светским фудбалом.

Мундијал у Јужној Африци биће последња шанса за енглеску "златну генерацију" да направи успех на међународној сцени. Играчи попут Рунија, Терија, Лампарда, Фердинанда и других, на великим такмичењима нису пружали игре какве је нација од њих очекивала. Навијачи, навикнути на разочарења, очекују да ће после Мундијала у Јужној Африци, коначно имати чему да се радују.

Постављање Фабија Капела за тренера "гордог албиона" имало је за циљ да обезбеди енергију која је овој екипи недостајала на прошлим такмичењима. Његови претходници, Свен-Горан Ериксон и Стив Мекларен, нису успели да извуку максимум из сјајних појединаца, па је ред на Капелу да од великих звезда направи сјајан тим.

Пут у Јужну Африку

После разочаравајућих квалификација за Европско првенство 2008. године, у којима нису успели да изборе место на том такмичењу, Енглеска је на овим квалификацијама блистала. На десет утакмица одиграних у групи, "горди албион" забележио је девет победа и само један пораз, у последњем колу против Украјне. Енглези су били прва европска репрезентација која је кроз квалификације обезбедила место на Мундијалу.

Звезде екипе

Ван сваке сумње, најбољи играч енглеске репрезентације и лидер екипе је нападач Манчестер јунајтеда, Вејн Руни. Играч због чије повреде је цела Енглеска била у страху, у квалификацијама је на девет утакмица постигао исто толико голова.

Руни ће имати помоћ Френка Лампарда и Стивена Џерарда, који су у квалификационим мечевима заједно постигли седам голова. И високи Питер Крауч је са четири поготка дао свој допринос пласману на Мундијал, док је његов саиграч из Тотенхема, Џермејн Дефо, за само 135 минута одиграних у квалификацијама постигао три поготка.

У одбрани главну реч ће водити Рио Фердинанд и Џон Тери, док ће место између статива заузети голман Портсмута, Џејмс.

Селектор

Освајач титула са Миланом, Ромом и Јувентусом, као и двоструки освајач шпанског првенства са Релом из Мадрида, Фабио Капело, лако је изашао на крај са великим звездама и њиховим, још већим егоима. Италијански стручњак, познат по дисциплини, брзо је успоставио нови тимски дух, а лагана шетња кроз квалификације, показала је да се његов труд исплатио.

Претходна учешћа на Мундијалима

Енглеска до сада учествовала на 11 Мундијала, а своје прво учешће забележила је тек на Светском првенству у Бразилу 1950. године.

Занимљиво је да су до тог Мундијала Енглези себе сматрали апсолутним шампионима, па нису осећали потребу да иду на претходна три Светска првенства.

Енглези ће вечно памтити 1966. годину, када су као домаћини освојили до сада једини пехар првака света.

Поред овог, једини запаженији успех "горди албион" забележио је на Мундијалу у Италији 1990. године, када је генерација предвођена сјајним Геријем Линекером и Полом Гаскојном стигла до полуфинала. У том мечу Енглезе је по ко зна који пут стигло "проклетство пенала", јер су, после удараца са беле тачке, испали од Немачке, која је касније и освојила титулу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару