Американци спремни за доказивање

На свом деветом учешћу на Мундијалима, репрезентација САД прижељкује да понови успех са првог Светског првенства у Уругвају, када су стигли до полуфинала. Тренер Боб Бредли и лидер екипе Лендон Донован најављују да је тај подвиг могућ.

Репрезентација САД је једна од ретких која је без већих проблема обезбедила пласман на Мундијал у Јужној Африци. У поселедњој фази квалификација КОНКАКАФ зоне, Американци су заузели прво место и директно се пласирали на Мундијал. Под пажљивим вођством тренера Боба Бредлија, уиграна репрезентација САД-а, састављена од искусних интернационалаца и талентованих младих фудбалера, у Јужној Африци покушаће да направи подвиг.

Пут у Јужну Африку

Квалификације у КОНКАКАФ зони квалификација играју се у четири фазе, а репрезентације САД своје учешће почела је од другог круга.

Американцу су две утакмице декласирали нејаки Барбадос, победивши их укупним резултатом 9:0. Од девет голова изабраници Боба Бредлија су осам голова постигли у првој утакмици одиграној на свом терену.

У трећем кругу репрезентација САД се нашла у групи са екипама Тринидада и Тобага, Гватемале и Кубе. У овој фази такмичења две првопласиране репрезентације пласирају се у последњи круг. И овај део квалификације није представљао већи проблем за Американце, који су заузели убедљиво прво место, са пет победа, једним поразом и само једним примљеним голом.

У последњем четвртом кругу, шест репрезентација борила сус е за три места у групи која директно воде на Мундијал и четврто које води у бараж. Репрезентација САД без већих проблема завршава на челу групе, одигравши најзанимљивије утакмице са вечитим ривалима, Мексиком. Американци и Мексиканци су добили међусобне дуеле на свом стадиону. Изабраници Боба Бредлија у последњем колу победили су у најважнијем мечу против репрезентације Хондураса у гостима, и тако оверили прво место у групи и карту за Јужну Африлку.

Звезде репрезентације

У последњих неколико година име Лендона Донована је синоним за америчку репрезентацију. Звезда ЛА Галаксија своје најбоље игре пружа у дресу репрезентације, а нема сумње да ће и овога пута бити тако. Осим Донована, тренер Боб Бредли највише очекује од звезда које играју у Европи, Огучи Ониевуа, Мајкла Бредлија, Хозе Алтидореа, Тима Хауарда и Клинта Демпсија.

Селектор

Селектор Боб Бредли је у почетку био само привремено решење, али је низ од 10 утакмица без пораза брзо уверио фудбалски савез те земље да му понуди сталан посао на клупи репрезентације. Свако ко је сумњао да је Бредли право решење за национални тим разуверен је после Купа конфедерација 2009. године у Јужној Африци. Тада су Американци стигли до финала, избацивши у полуфиналу европске шампионе Шпанце. У борби за титулу репрезентација САД поражена је од Бразила резултатом 3:2, али и на том мечу су Бредлијеви изабраници оставили сјајан утисак.

Претходна учешћа на Мундијалима

Репрезентација САД је до сада учествовала на девет светских првенстава, а у КОНКАКАФ зони квалификација, само су Мексиканци имали више учешћа на завршним турнирима од њих. Највећи успех Американци су забележили на првом Мундијалу у Уругвају 1930. године, када су стигли до полуфинала.

Предстојеће Светско првенство у Јужној Африци биће шесто узастопно за САД. На последњем Мундијалу, 2006. у Немачкој, ова репрезентација је своје такмичење завршила у групној фази такмичења.

Рекорди

Победом 2:0 против Шпаније на Купу Конфедерација у Јужној Африци 2009. године, репрезентација САД је наставила низ од 35 утакмица без пораза, који је у том тренутку држала заједно са Бразилом.

Американцу на чак 58 узастопних мечева, које су одиграли као домаћини против тимова КОНКАКАФ зоне квалификација, нису знали за пораз, да би тај величанствени низ прекинули Мексиканци, победом од 5:0 на финалу Златног купа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије