Са Дрогбом, или без њега

На Мундијалу у Јужној Африци, од Обале Слоноваче очекује се да буде најбоља афричка селекција. Предвођени Свен-Гораном Ериксоном са клупе "слонови" желе најмање чатвртфинале. Повреда Дрогбе можда руши снове јавности. Један од најбољих нападача на свету поломио руку, али се вратио у екипу.

Репрезентација Обале Слоноваче је афрички тим од ког се највише очекује на предстојећем Светском купу у Јужној Африци. Тим сачињен од звезда, покушаће овога пута да надокнаде лош резултат из 2006. године, када су у Немачкој завршили такмичење после групне фазе такмичења.

Ове године, екипа је искуснија и уз помоћ великог Свен-Горана Ериксона, сигурно ће представљати значајан фактор на Мундијалу. Ако буду успешни у групи, где ће им ривали бити Бразил, Португал и Северна Кореја, општа је оцена да „слонови" могу далеко да догурају.

Пут до Јужне Африке

Обала Слоноваче завршила је квалификације без пораза, забележивши осам победа и четири нерешена резултата. Најдраматичнији меч био је против Буркине Фасо, али је најбољи играч „слонова", Дидије Дрогба, у 70. минуту донео победу својој екипи.

Дидије Дрогба је био и најбољи стрелац квалификација са шест постигнутих погодака, екипа је укупно постигла 29, а примила само шест голова у 12 одиграних квалификационих утакмица.

Звезде тима

Прва звезда тима је без сумње, Дидије Дрогба. Робусни нападач је ове сезоне био најбољи стрелац Премијер лиге са 29 погодака, али питање је када ће и да ли ће уопште бити спреман, јер је поломио руку неколико дана пред почетак Мундијала. Вратио се тренингу, што охрабрује, па "слонови" верују да ће моћи да им помогне на терену у Јужној Африци.

Уколико Дрогба буде играо, у нападу ће имати велику помоћ у саиграчу из Челсија, Саломону Калуу. Средњи ред „слонова" чиниће Дидије Зокора из Севиље и Јаја Туре из Барселоне.

Одбрана је можда и најслабији део Ериксонове екипе, иако су у квалификацијама примали гол, просечно на сваком другом мечу. Имена као што су Коло Туре, Емануел Ебуе и Артур Бока, сигурно уливају поверење навијачима у Обали Слоноваче.

Селектор

После отказа Вахиду Халилхоџићу, на кормилу репрезентације Обале Слоноваче доведен је Свен-Горан Ериксон, један од најцењенијих тренера на свету, иако су Хидинк и Шустер били повезивани са послом.

Ериксон је предводио Енглезе до два четвртфинала светских првенстава 2002. године у Јапану и Јужној Кореји и 2006. године у Немачкој, а потом је кратко био и селектор Мексика, али је због лоших резултата, брзо добио отказ.

Претходна учешћа на Мундијалима

На једином досада учешћу „слонова" на Светском купу у Немачкој, 2006. године, остварена је једна победа против Србије и Црне горе (3:2), али и два пораза, од Аргентине и Холандије, истим резултатом (2:1).

Занимљиво је да је Обала Слоноваче једина репрезентација у историји која је на сваком мечу на светском првенству, постизала бар један гол, а сви чланови екипе која је наступила у Немачкој, били су играчи европских клубова.

„На прошлом светском првенству, заиста смо играли добро, али смо имали јако тешку групу и испали после прве фазе такмичења. За нас је то, ипак, било велико искуство и сигуран сам да ћемо у Јужној Африци остварити бољи резултат. Мислим да можемо до четвртфинала, па чак и до полуфинала", изјавио је Дидије Дрогба.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара