Словачка премијера на Мундијлима

Фудбалска репрезентација Словачке први пут ће учествовати на завршним турнирима светских првенстава. У квалификацијама освојено прво место у групи, испред Словеније, Чешке и Пољске. Екипа састављена од фудбалера који играју широм Европе, без великих звезда.

Од распада некадашње Чехословачке, Чешка је увек била доминантнија репрезентација у европском и светском фудбалу. Ове године, Словачка ће први пут учествовати на великом такмичењу, док Чеха неће бити у Јужној Африци.

Словачка фудбалска репрезентација ослања се на добро укомпонованом тиму без великих звезда, али тиму који поседује велике квалитете. Освајањем првог места у квалификационој групи, Словацима су порасли апетити пред наступајући Светски куп.

Пут до Јужне Африке

На почетку квалификација, мало ко је очекивао да Словачка може озбиљније да се укључи у борбу за пласман на Мундијал, али је чета Владимира Вајса освојила прво место у групи испред Словеније, а оставивши иза себе далеко искусније екипе Чешке и Пољске.

Забележена су два пораза, уз седам победа и само један нерешен резултат, постигнута су 22 поготка, а одбрана Словака капитулирала је десет пута. Најбољи стрелац у квалификацијама био је Станислав Шестак са шест погодака.

Звезде тима

Већ је речено да је Словачка екипа без великих звезда у тиму, али својим квалитетом највише се истичу Мартин Шкртел, дефанзивац Ливерпула и млади Марек Хамшик, везиста италијанског Наполија. Напад ће, наравно, бити резервисан за Шестака, центарфора Бохума.

Већи део екипе зарађује плату у иностранству, највише у Немачкој. Ако се претпостави да су играчи прихватили немачку дисциплину, може се закључити да Словачка можда неће бити тим који ће јуришати ка самом светском врху, али да ће сигурно бити екипа коју ће бити тешко победити.

Селектор

Владимир Вајс, четрдесетшестогодишњи фудбалски тренер, преузео је екипу 2008. године и врло брзо помогао својим играчима да достигну велики део свог потенцијала. Користивши искуства која је прикупио у Артмедији и руском Сатурну склопио је компактну целину која ће моћи да се супротстави сваком противнику на Мундијалу.

Занимљиво је да је отац селектора Словачке, Владимир Вајс, био репрезентативац Чехословачке, а да је Вајсов син, такође Владимир Вајс, члан Манчестер ситија и повремени репрезентативац своје земље.

Претходна учешћа на Мундијалима

Словачка први пут учествује на завршницама светских првенстава, али је у склопу Чехословачке, чак девет пута учествовала на Мундијалима.

Далеке 1934. године, Чехословачка је играла финале Светског купа и изгубила од Италије (2:1), што је поновила 1962. године, када су у финалу бољи били Бразилци (3:1). Такође, Чехословачка је у Италији 1990. године, била учесник четвртфинала такмичења.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије