Парагвајци у офанзиви

Парагвај са великим надама одлази у Јужну Африку, предвођен аргентинским тренером, Херардом Мартином. У квалификацијама остварен најбољи резултат у историји, а играчи ће покушати на Светском купу да докажу да тај успех није случајност.

После сјајно одиграних јужноамеричких квалификација, репрезентација Парагваја одлази четврти узастопни пут на Мундијал, са жељом на направи најбољи резултат у историји "црвено-белих". До сада је Парагвај два пута успео да се пробије међу 16 најбољих репрезентација света (1998. и 2002. године), али су на претходном Светском купу у Немачкој, такмичење завршили после групне фазе такмичења.

Годинама је Парагвај у свету био познат по изузетно јакој одбрани, али некреативном везном реду, који није могао да нападачима обезбеди праве шансе, али је под вођством Аргентинца, Херарда Мартина, стасала нова гарнитура офанзивних играча, која може да направи проблеме било ком тиму на свету.

Пут до Јужне Африке

Први пут у историји, Парагвај је пробио "магичну" границу од 30 поена у квалификацијама јужноамеричке зоне. Забележено је десет победа, три нерешена резултата и пет пораза, па су Парагвајци завршили квалификације као трећи, иза Бразила и Чилеа.

На почетку квалификационог циклуса савладан је Бразил (2:0), а карта за Јужну Африку званично је букирана у септембру, када су на препуном стадиону у Асунсиону савладани "гаучоси" са Марадоном на челу (1:0).

Најбољи стрелац квалификација био је Салвадор Кабањас са шест погодака, али нападача мексичке Америке, задесила је тешка несрећа, када је почетком године, у једном ноћном клубу, био погођен у главу, хицем из ватреног оружја.

Звезде тима

После много година, звезде тима су нападачи. Несрећни Салвадор Кабањас неће бити у тиму, али ће "црвено-беле" предводити бивши нападач Бајерна, а сада Манчестер ситија, Роке Санта Круз. Њему ће у нападу друштво правити, ове године, сјајни дует из Дортмунда, Нелсон Валдез - Лукас Бариос.

Селектор

Аргентински тренер, Херардо Мартино, просто је препородио парагвајску репрезентацију. Екипа је добила нови систем игре, много офанзивнији него ранијих година, али и још битнију ствар, заједништво. Репрезентација Парагваја никада није деловала као компактнија средина, а Мартино је прихваћен од свих играча као апсолутни лидер екипе и човек којем се верује.

"Узрок нашег успеха у квалификацијама је велики рад играча, који су прихватили све обавезе које сам им наметнуо, без поговора. Да којим случајем нисмо успели да се пласирамо на Мундијал, били би највећи негативци у историји Парагваја. Свако ко води национални тим неке земље, то ради из два разлога, да задржи посао или да би постао део историје. Ја сам изабрао ово друго", изјавио је Херардо Мартино.

Претходна учешћа на Мундијалима

Парагвају ће Светски куп у Јужној Африци бити четврто узастопно учешће на завршницама сватских првенстава, од осам пута колико су до сада учествовали на Мундијалима. "Црвено-бели" никада нису успели да победе на два меча на једном Мундијалу, а два пута су "прескочили" групну фазу такмичења, али су ту били заустављени од Француске 1998. и Немачке 2002. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара