Италијани јуре рекорд "кариока"

Италија одлази у Јужну Африку са циљем да одбрани титулу првака света освојену пре четири године у Немачкој. Неколико кључних играча из Немачке није међу одабранима, али "азуре" поново предводи Марчело Липи. Без Дел Пјера, Тонија и Тотија у Јужној Африци, али је одбрана остала на окупу. Не постоји тим који је доминантан у односу на нас, тврди Липи.

Званични светски прваци из Немачке, одлазе на Мундијал у Јужну Африку, како би поновили успех из давне 1938. године, када су одбранили наслов најбоље екипе на свету, што је осим "азурима" пошло за руком само још Бразилу.

Изабраници Марчела Липија, четири пута су већ освајали "Богињу", али овога лета, екипа ће бити ослабљена неиграњем неколико битних играча, који су у Немачкој били најзаслужнији за освајање светске титуле.

Пут до Јужне Африке

Квалификације су одигране беспрекорно. Италија је квалификационој групи, победила седам пута и три пута одиграла нерешено, без пораза. Одбрана је дозволила само седам погодака у мрежи Буфона, а најефикаснији Италијан био је Алберто Ђилардино, са четри постигнута гола, три постигнута у последњем мечу "азура" против Кипра (3:2).

Звезде тима

У Јужној Африци сигурно неће бити великих фудбалских имена и играча који су били међу најзаслужнијима за титулу Италије пре четири године. Алесандро Дел Пјеро, Лука Тони и Франческо Тоти, проглашени су за вишак од стране Марчела Липија, што је изазвало бурну реакцију италијанске фудбалске јавности.

Међутим, јачи део екипе, одбрана, још увек је на окупу. Чувар мреже Јувентуса и један од најбољих голмана света свих времена, Ђанлуиђи Буфон, биће и овога пута "јединица" Италијана. Испред њега, командант одбране и капитен репрезентације, биће Фабио Канаваро, који је 2006. године, проглашен за најбољег фудбалера света и Светског првенства одиграног у Немачкој.

У везном реду, главну реч имаће двојац Милана, Андреа Пирло и Ђенаро Гатузо, док ће у нападу главни ослонац липија бити Алберто Ђилардино.

Селектор

Један од најбољих тренера данашњице, Марчело Липи, одлучио је да, после лошег резултата "азура" на Европском првенству 2008. године, поново преузме италијанску репрезентацију. Селектор који иза себе има низ од 31. меча без пораза са националним тимом, и улива поверење спортској јавности у Италији, да може далеко да одведе свој тим, чак и када то од њега нико не очекује.

Човек за кога важи да врши најбоље измене, играће сигурно са појачаном одбраном, где ће се поуздати у искуство Канавара, Замброте, Гроса и Буфона.

"Ниједан тим није супериорнији од Италије. Не желим да кажем да смо бољи од свих, али сам сигуран да нисмо слабији од било ког тима", изјавио је Липи.

Претходна учешћа на Мундијалима

Италија је освојила четири титуле светског првака у историји (1934, 1938, 1982. и 2006. године) и само је Бразил успешнији од њих.

Учествовали су на 16 од 18 одиграних Мундијала, притом су два пута били и вицешампиони (1970. и 1994. године), а једном завршили такмичење као трећи, на домаћем терену 1990. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару