Камерун брани част континента

Камерун долази на Светски куп, као најуспешнија афричка репрезентација у историји светских првенстава, али и као најбоље пласирана екипа са црног континента на ФИФА ранг-листи. Семјуел Ето прва звезда екипе од које се очекује да буде једно од изненађења Мундијала у Јужној Африци. Селектор Легвен препородио екипу и донео колективну игру и сигурност.

Репрезентација Камеруна је најуспешнија афричка екипа на светским првенствима. "Лавови" су одиграли већ 17 мечева на завршницама првенстава света и најзаслужнији су за експанзију афричког фудбала деведесетих година прошлог века.

Ове године, "лавови" одлазе у Јужну Африку као најбоље пласирана афричка репрезентација на ранг-листи Светске фудбалске организације. Екипа сигурно има жељу да понови успех својих претходника, који су 1990. године у Италији, предвођени Милом и Омам-Бијиком, били учесници четвртфинала, али ипак били поражени од Енглеске у једном невероватном мечу (3:2).

Пут до Јужне Африке

У квалификацијама за Светски куп, Камерун је доживео само један пораз, од Тогоа, забележивши осам победа и три нерешена резултата.

"Лавови" су у 11 мечева, постигли 23, а примили само четири поготка. Најбољи стрелац квалификација, био је нападач миланског Интера, Самјуел Ето, који је чак девет пута тресао мреже противника.

Звезде тима

Ето је сигурно и најбољи играч и прва звезда тима. Брзоноги нападач ће сигурно бити први човек кога ће противнички тренери апострофирати као највећу опасност по њихов гол.

У нападу, друштво ће му правити Пјер Вебо, док ће везни ред држати Макун (Лион) и Сонг (Арсенал). Чврстину у одбрани дају Ригобер Сонг, Нџитап Џереми и голман шпанског Еспањола, Идрис Камени.

"Учинили смо да људи поново верују у овај тим. Велика је ствар за све нас што учествујемо на Светском купу, нарочито што се он одржава у Африци. Ми смо веома опасна екипа, јер имамо велики број искусних играча и научили смо како да играмо тимски", изјавио је Ето.

Селектор

На челу камерунске фудбалске репрезентације налази се четрдесетпетогодишњи Пол Легвен, који је преузео екипу у току квалификација.

Француз је увео потпуно другачији поглед на фудбал од свог претходника, а капитенску траку доделио је најбољем играчу, Самјуелу Етоу, што се испоставило као одличан потез.

Претходна учешћа на Мундијалима

Камерун је дебитовао 1982. године на Светском купу у Шпанији. Иако нису изгубили ниједан меч, нису прошли групу. Већ 1990. године у Италији, Камерун је на отварању Мундијала, савладао Аргентину и направио велико изненађење.

Екипа је те године дошла до четвртфинала, што је у том тренутку био највећи успех афричког репрезентативног фудбала.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије