Дански "динамит" спреман за Мундијал

Данци четврти пут у историји учествују на завршним турнирима Светског купа. Селектор Мортен Олсен нашао добитну комбинацију младости и искуства и очекује добар резултат у Јужној Африци. Прве звезде тима, нападач Арсенала, Никлас Бендтнер и капитен репрезентације, Јан Дал Томасон.

Фудбалска репрезентација Данске вратила се на велику сцену после шест година. Пропуштени су Светски куп у Немачкој 2006. године и Европско првенство, две године касније. Овога лета, Данци се надају да ће направити озбиљан резултат и показати да нису "топовско месо" за велике екипе.

У Данској се сви још увек сећају Европског првенства, одиграног 1992. године у Шведској. Тада су Данци отпутовали на ЕУРО захваљујући спортским санкцијама које је УЕФА увела СФР Југославији. Предвођени легендарним Питером Шмајхелом, у финалу је савладана Немачка (2:0), чиме је Данска направила једно од највећих изненађења у историји континенталних првенстава и уписала се златним словима у историју европског фудбала.

Пут до Јужне Африке

Дугогодишњи селектор Данаца, Мортен Олсен, напокон је успео да нађе прави баланс између младости и искуства и успешно проведе свој тим кроз квалификације, забележивши само један пораз у десет мечева и то на домаћем терену, када је у Копенхагену успешнија била Мађарска.

Два пута савладана је Шведска, а велико изненађење, изабраници Мортена Олсена, приредили су у Лисабону, савладавши Португал са 1:0, чиме су обезбедили прво место у квалификационој групи и приморали највећег фаворита да свој пут до Мундијала нађе преко баража.

Звезде тима

Међу играчима који ће наступити на Светском купу у Јужној Африци, биће фудбалери који већ дуго играју у врхунским европским лигама. Капитен тима је Јан Дал Томасон, играч Фејенорда, који је годинама фудбалску плату примао у Милану и Виљареалу. Ту су и искусни Денис Ромедал (Ајакс), Данијел Јенсен (Вердер) и Кристијан Поулсен (Јувентус), док ће млађе снаге предводити Данијел Агер (Ливерпул) и Никлас Бендтнер (Арсенал).

Селектор

На светском купу у Јужној Африци, Данце ће предводити искусни Мортен Олсен, коме је ово већ десета година на челу данске фудбалске репрезентације.

Бивши штопер Келна и Андерлехта предводи своју репрезентацију од Европског првенства 2000. године, а неизвесно је да ли ће после овог лета продужити уговор са националним фудбалским савезом.

"Светски куп је увек нешто посебно. Добра је ствар што се оджава у Африци, како би се тим људима приближила игра. Сећам се како су сви у Азији били узбуђени 2002. године. За мене и моје играче ствар је јасна, такмичити се на Светском првенству је највећа част за сваког фудбалера", изјавио је селектор Данске, Мортен Олсен.

Претходни наступи на Мундијалима

Учешће на овогодишњем Светском купу, биће четврто у историји данског фудбала. У Мексику 1986. године и Јапану и Јужној Кореји 2002. године, Данци су успешно пребродили такмичење по групама и ту стали, док је најбољи резултат остварен у Француској 1998. године, када је "дански динамит" заустављен у четвртфиналу од стране Бразила, освајача трофеја те године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару