Трећа срећа за "пустињске лисице"

После победе над Египтом у баражу, навијачи Алжира најављују сензацију у Јужној Африци. Пораз од "орлова" у пријатељској утакмици спустио популарне "пустињске лисице" на земљу. Ипак, екипа са севера Африке нада се да ће у свом трећем учешћи на Мундијалима направити чудо.

После 24 године Алжир се враћа на светску фудбалску сцену. Последње учешће на Мундијалима ова репрезентација је забележила 1986. године у Мексику.

Популарне "пустињске лисице" од тада су освојиле Куп афричких нација, али никако нису успеле да се пласирају на завршницу Светског првенства. Данас Алжир има најбоље фудбалере у историји своје репрезентације, који су спремни да у Јужној Африци направе историјски успех.

Пут у Јужну Африку

Квалификације за светско првенство у афричкој зони се играју три круга, а своје учешће Алжир је почео из другог претпоследњег круга. У тој фази такмичења екипе су подељене у четри групе по пет тимова, а првопласиране екпипе имају директан пласман на светско првенство.

До своје карте за Јужну Африку "пустињске лисице" су дошле после плеј оф меча са Египтом који се 18. новембра одржао на неутралном терену у Судану.

Пре тога у другој и трећој фази квалификација овај тим је био убедљив код куће, где је забележио свих шест победа. На страни Алжир је имао много лошији учинак, па је поред три пораза и два ремија забележио само једну победу.

У групи Ф другог круга афричке зоне квалификација Алжир је завршио на првом месту, само бод више од Гамбије и Сенегала.

Трећи круг квалификација у групи Ц Алжир је завршио са на челу табеле, са истим бројем бодова као репрезентација Египта, што је ове две екипе одвело до баража.

У сјајној утакмици одиграној на неутралном терену у Судану пред крцатим трибинама, "пустињске лисице" су успеле да избаце фаворизоване "фараоне" и тако овере карту за Мундијал.

Звезде репрезентације

Стрелац победничког гола на утакмици против Египта, који је одвео Алжирце у Јужну Африку, Антар Јахиа, један је од стубова репрезентације. Уз њега велику одговорност за игру тима имају Мађид Бухера, Надир Белхађи и голман Лоун Гауањи. Одличан средњи ред Алжира, на челу са капитеном Јазидом Мансуријем, заједно са нападачима Каримом Зијанијем и Мурадом Мегњијм, представљаће велику опасност по противнике.

Селектор

После скромне играчке каријере код куће и у Францускоој, Рабах Садан се преорјентисао на посао тренера. Убрзо налази и посао у фудбалском савезу своје земље, где је био задужен за рад млађих категорија.

Садан је био један од три тренера који су заједно водили репрезентацију Алжира на Светско првенство у Шпанији 1982. године. Четири године касније сам је преузео сениорску селекцију своје земље, али је због лоших резултата на Муднијалу у Мексику брзо смењен са те позиције.

Садан је имао и 1999. године кратку епзоду на клупи своје репрезентаије, да би се поново у њу вратио у периоду од 2003. до 2004. године. Последњи пут на исто радно место дошао је 2007. године, и од тада није напуштао кормило алжирске екипе.

Такође овај стручњак је са екипом Казабланке 1989. године освојио Афричку лигу шампиона, док је Арапску лигу шампиона освојио са 2007. године са Сетифом.

Претходна учешћа на Мундијалима

Алжирцима ће учешће на Мундијалу у Јужној Африци бити треће појављивање на светској сцени. "Пустињске лисице" до сада нису успеле да прођу групну фазу такмичења.

На Светском првенству у Шпанији 1982. године Алжирци су победом на репрезентацијом Западне Немачке направили праву сензацију. Још једну победу овај тим је забележио против Чилеа, док је изгубио само од Аустрије. И поред две победе Алжирци су заузели тек треће место и нису прошли даље.

Четири године касније, на Мундијалу у Мексику, репрезентацију је водио њен садашњи тренер Рабах Садан. Учинак екипе је био разочаравајући, јер су Саданови изабраници забележили један реми са Северном Ирском и два пораза од Бразила и Шпаније.

Треба поменути да је највећи успех ове репрезентације на међународној сцени освајање Купа афричких нација 1990. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару