"Суперорлови" лете ка трофеју

Репрезентација Нигерије, једна од најбољих на "црном континенту", упркос одличним играчима никад није прошла даље од осмине финала. "Суперорлови", после пропуштеног Мундијала у Немачкој, покушаће у Јужној Африци да надокнади пропуштено.

Нема само Србија орлове, надимак „суперорлови" пре нас добила је репрезентација Нигерије, чији су легендарни тим новинари тако крстили на Светском првенству у САД 1994. године.

Иако се од Нигерије очекивало да ће бити прва репрезентација са афричког континента која ће ући у полуфинале неког светског првенства, ова екипа никада није испунила та очикивања.

Најмногољуднија афричка земља, која је дала неке од најбољих светских фудбалера, на последњих пет утакмица који су одиграли на Мундијалима успела је само једном да ремизира, док је све остале мечеве изгубила.

Ако се овоме дода и податак да Нигеријци нису успели да се квалификују на Светско првенство у Немачкој 2006. године, онда се виде колико је ова репрезентација подбацила на великим такмичењима.

Светско првенство у Јужној Африци права је прилика за Нигерију да осветла образ овог дела света, и ако је могуће задржи трофеј на "црном континенту".

Пут у Јужну Африку

Квалификације за светско првенство у афричкој зони се играју три круга, а своје учешће Нигерија је почела из другог претпоследњег круга. У тој фази такмичења екипе су подељене у четири групе по пет тимова, а првопласиране екпипе имају директан пласман на светско првенство.

Нигерија је са свих шест победа била убедљива у групи Д и тако изборила карту за директан одлазак на југ континента.

Трећи круг квалификација је борба за одлазак на Куп афричких нација, а ту је Нигерија, после лошијих резултата на крају ипак успела да се пласира на континентално првенство.

Звезде екипе

Од „суперорлова" се на предстојећем Мундилу пре свега очекује „киша голова". У својој екипи ова репрезентација има сјајне нападаче попут Обафеми Мартинса, Јакубу Аијегбенија, Одемвингија, као и младе Виктора Обину и Икечеву Учеа.

Уз њих ту је и легенда овог тима, Нванко Кану, коме је ово последње велико такмичење. Поред сјајног напада и остале линије тима попуњене су добрим играчима, а квалитети капитена Јон Оби Микела и капитена Џосефа Јобоа добро су познати.

Селектор

Иако је успео да екипу одведе на Мундијал у Јужној Африци, селектор Шаибу Амоду је смењен јер је Нигерија завршила на разочаравајућем трећем месту у квалификацијама за Афрички куп нација. Њега је крајем фебруара заменио Швеђанин Ларс Лагербак.

Овај стручњак је још 1990. године почео да трненира јуниорски тим своје земље. Томи Содеберг га 1998. године узима за асистента, а од 2000. године унапређен је у тренера заједно са Содебергом.

Овај тренерски дуо одвео је Шведску и на наредна два велика такмичења, Мундијал у Јапану и Јужној Кореји 2002. године и Европско првенство у Португалу 2004. године.

После одласка Содеберга, Лагербак је сам успео да се са репрезентацијом квалификује на Светско првенство у Немачкој 2006. године, као и на континентално првенство две године касније.

Претходна учешћа на Мундијалима

Највеће успехе на Мундијалима ова афричка репрезентација је постигла 1994. и 1998. године на Мундијалима у САД и Француској. И поред сјајних игара у групи, ова екипа никада није успела да уђе у четвртфинале овог такмичења.

Са друге стране, млади играчи ове репрезентације до 17 година освајали су Светска првенства у њиховој категорији 1985, 1993. и 2007. године.

Светско првенство у САД 1994. године навијачи ће памтити по победама у групи над Бугарима, који су тада стигли до полуфинала, и Грчке, којим су себи обезбедили друго место у групи.

Легендарну утакмицу ова репрезентација је у елиминационој фази одиграла против Италије. Афрички „суперорлови" тада су тотално надиграли противника, али Италијани су, уз пуно среће, као и много пута раније, голом Роберта Бађа у последњим минутима продужетка, ипак прошли даље.

И наредни Мундијал у Француској донео је добре игре ове репрезентације. Тадашње звезде тима Сандеј Олисех, Виктор Икпеба, Џорџ Финиди и наравно, Џеј Џеј Окоча, предвођене нашим тренером Бором Милутиновићем, запањиле су цео свет победама над Шпанијом и Бугарском у групи.

Иако их је у елиминационој фази на први поглед чекала нешто слабија Данска, испало је да је управо та репрезентација била кобна по Нигерију. У тактички савршено одиграној утакмици, Данци су убедљиво поразили афричку екипу резултатом 4:1, и тако распршили њене снове о првом афричком полуфиналисти.

На Светском првенству у Јапану и Јужној Кореји, у свом трећем узастопном учешћу на Мундијалима, Нигеријци су били у "групи смрти" заједно са репрезентацијама Енглеске, Шведске и Аргентине.

И поред великог квалитета репрезентације и оптимизма којим су испраћени на такмичење, "суперорлови" су поразима од Аргенине и Шведске и ремијем са Енглеском такмичење завршили још у групној фази.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару