Руком и хороскопом до нових победа

Французи у покушају да натерају свет да заборави играње руком Тјерија Анрија. Доменек се "саветовао" са звездама за састав тима. "Галски петлови" исправљају грешке са претходних првенстава света и Европе.

Ни боље екипе, ни тежег пута до Јужне Африке. Французи су у квалификацијама за Светско првенство у Јужној Африци ходали по трњу, или боље рећи по усијаном жару, али су на крају ипак успели да обезбеде себи место на том такмичењу, где ће без обзира на тежи пут којим су ишли, представљати једну од најјачих репрезентација света.

Попуаларни "галски петлови" у последње две деценије представљају фудбалску велесилу, а освајањем титуле 1998. године ушли су у историју. Генерација играча предвођена легендарним Зинединоим Зиданом, којем су друштво правили Лоран Блан, Дидије Дешам, Емануел Пети, Фабијен Бартез и други, успела је да савлада све препреке и нацију доведе до екстазе.

Последња моћна генерација пре тога са Аланом Жиресом, Луисом Фернандезом, Жаном Тиганом и другима, коју је предводио легенда француског и светског фудбала Мишел Платини, на Мундијалима два пута је поклекла у полуфиналима 1982. и 1986. године, али 12 година касније, Французи су се домогли "богиње".

И поред кикса на Мундијалу у Јапану и Јужној Кореји 2002. године, када нису прошли групну фазу, већ на следећем такмичењу, четири године касније у Немачкој, "триколори" су опет имали прилику да се у финалу боре за други наслов светског првака.

На том путу зауставила их је Италија, јер је после бољег извођења једанаестераца трофеј отишао на Апенине.

Финале ће ипак остати упамћено по легендарном сукобу Матерација и Зидана, када је после "дивљачког" насртаја, испровоцирани капитен Француске добио црвени картон.

Иако је неславно завршио славну каријеру, Зизу ће и у овој генерацији имати достојне наследнике. Играчи попут Франка Риберија, Карима Бенземе, Гуркуфа и других, покушаће да достигну своје славне претходнике и други пут обрадују нацију на највећој светској позорници.

Пут до Јужне Африке

Није важан начин на који су отишли, важно је да су изборили место на завршном турниру Светског првенства. Овако би могао укратко да се опише пут Француза на Мундијал.

Французи, али и читав свет, а поготово Ирци вечно ће памтити гол Галаса, на асистенцију Анрија, који је "триколорима" донео победу у баражу. Невероватна судијска грешка, да не кажемо крађа "кумовала" је овој победи.

Рука Тјерија Анрија постала је славна колико и рука Марадоне када је у Мексику дао гол Енглезима. Само док је са Марадоном цео свет славио, на Анрија после тог потеза је осута паљба критика, после којих се овај ветеран размишљао да заврши каријеру.

Треба подсетити да су Французи у квалификационој Групи 7 заузели друго место, иза репрезентације Србије, и отишли у бараж. И поред победе на свом терену против "орлова", Французи су неочекивано поражени у Аустрији док су у Румунији извукли само бод.

Последњу прилику да стигну Србију, бивши светски шампиони су имали у Београду, али су на Маракани само ремизирали са нашом репрезентацијом и на преостале две утакмице само потврдили другу позицију.

Звезде тима

Повлачењем Зидана, Бартеза, Макелелеа и Тирама после Светског првенства у Немачкој 2006. године, само неколико старијих играча остало је у тиму. У Јужној Африци екипу ће предводити ветерани Тјери Анри, заједно са Вилијемом Галасом, а уз њих ту су и Жереми Тулалан и Ласана Дијара.

Место старих звезда попуниће нови играчи који су од талената већ израсли у сјајне фудбалере. Ту се пре свега мисли на маестралног Франка Риберија, и по многима наследника Зидана, Јоана Гуркуфа.

У нападу главну реч би требао да води млади Карим Бензема, док се озбиљно рачуна и на помоћа Флорана Малуде и Жињака.

Селектор

Селектор Француске Рејмонд Доменеке на кормилу "триколора" налази се пуних шест година. Иако је јавност била задовољна његовим избором, лоше игре на Европском првенству 2008. године резултирале су великим падом популарности.

Киксеви у квалификацијама за Мундијал у Јужној Африци само су још више окренули медије и навијаче против њега. Али пролаз после контраверзне утакмице у баражу против Ирске, осим домаће, распалиле су гнев и у светској јавности.

Доменек је заједно са својим изабраницима разапет на стуб срама, због незаслуженог одласка на Мундијал. Није тајна да евентуални останак на кормилу екипе зависи од резултата које ће постићи на "црном континенту".

Доменек је своју каријеру почео 1985. године у нижеразредном Мулхаусу да би пет година касније преузео Лион. Од 1993. године овај стручњак преузима младу репрезентацију Француске и на клупи остаје читавих 11 година. У јулу 2004. године Доменек је прекомандован на клупу сениорске екипе на којој се и даље налази. Са стажом од шест година на месту селектора националног тима, Доменек је рекордер у Француској.

Познато је да Доменек, можда и најзанимљивији селектор у овом тренутку на свету, састав одређује помоћу звезда! У слободно време се бави астрологијом, па је изазивао опште изненађење у Француској када је из састава изостављао Фреја, Мексеса, Пиреса, Жилија и Трезегеа.

Још једном је изазвао опште негодовање јавности, када је одмах после елиминације Француске на првенству Европе 2008. године,  на конференцији изјавио да је "једина ствар о којој размишља како да запроси девојку".

Претходна учешћа на Мундијалима

Французи су до сада укњижили 12 учешћа на Мундијалима. Највећи успех остварили су 1998. године када су на свом терену освојили, за сада, једини трофеј. Осим овог успеха, Французи су два пута били трећи, 1958. и 1986. године, и једном четврти 1982. године.

Осим титуле Светског шампиона, "триколори" имају и две титуле европкског првака освојене 1984. и 2000. године, као и два Купа конфедерација освојених 2001. и 2003. године.

Не сме заварати тежак пут Француске до Јужне Африке, јер "галски петлови" са играчима попут Анрија, Риберија и Гуркуфа никако нису за потцењивање.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару