Други Мундијал за "змајчеке"

Пре осам година на свом првом учешћу на Мундијалу Словенцу су доживели три пораза у групи. У Јужну Африку "змајчеци" долазе да поправе утисак и докажу да нису "залутали" на такмичење. Сјајан колектив, непробојна одбрана и дисциплина главни адути ове репрезентације.

Када се двомлионска нација пласира на завршницу Светског првенства то представља подвиг, али када то уради у конкуренцији Пољске, Чешке и Русије, које заједно броје око 150 милиона становника, то је онда равно чуду.

У конкуренцији ових репрезентација Словенци су, противно свим очекивањима успели да изборе пласман на Мундијал. Светско првенство у Јужној Африци за "змајчеке" ће представљати друго појављивање на највећем такмичењу, прво су имали осам година раније у Јапану и Јужној Кореји.

Пут у Јужну Африку

Када је одржан жреб за Светско првенство сви су очекивали да ће у групи Ц највећу битку за прве две позиције водити Чешка и Пољска. Обе репрезентације квалификовале су се на последња два велика такмичења па су и овога пута важиле за фаворите. На крају се испоставило да су главну реч у овој групи водили тимови Словеније и Словачке.

Успех Словенаца је базиран на сјајној одбрани, најбољој у европској зони квалификација. Ова екипа је у 10 мечева одиграних у групи примила само четири гола. И поред две победе над највећим ривалима у групи, репрезентацијом Словачке, "змајчеци" нису изборили директан пласман на Мундијал. У последњем колу Словаци су неочекивано тријумфовали у Пољској и заузели прво место у групи, док су се Словенци морали задовољити баражом.

У баражу Словенце је чекао двомеч са репрезентацијом Русије. Предвођени сјајним Александром Кержаковим, Руси су имали улогу апсолутног фаворита у двомечу. Полуфиналисти Европског првенства силовито су почели утакмицу и стекли предност од 2:0. Међутим два минута пред крај утакмице Нејц Печник постигао је гол за који је давао наду Словенцима у реваншу. У узвратној утакмици у Марибору играч одлуке био је Златко Дедић, чији је гол оверио карту Словенији за Светско првенство. И ту треба поменути сјајну одбрану ове репрезентације која је успела да издржи све нападе Руса.

Најбољи играчи

Иако је снага словеначког тима у сјајном колективу, ипак има појединаца који се својим квалитетом издвајају. Ту се пре свега мисли на одличног тридесетогодишњег нападача Келна, Миливоја Новаковића, који је постигао пет голова у квалификацијама. Овај нападач каже за себе да је трећина сјајне целине коју поред њега чине голман Самир Хандадовић и капитен Роберт Корен. За офанзовног везног играча Корена, Новаковић тврди да је кључни играч екипе.

Селектор

Словеначки селектор Матјаж Кек, док је играо фудбал, био је више познат по својим лидерским способностима него по таленту. Тај квалитет му је помогао и када је почео да тренира Марибор, клуб у којем је завршио своју играчку каријеру. После скромних успеха у вођењу екипе, Кек је 2006. године преузео млађе селекције Словеније. У јануару 2007. године Кек је прекомандован на чело сениорског тима, са којим је пласманом на Мундијал у Јужној Африци постигао и највећи тренерски успех.

Претходна учешћа на светским првенствима

Једино учешће на завршници неког светског првенства репрезентација Словеније остварила је на Мундијалу у Јапану и Јужној Кореји 2002. године. Тада је на кормилу репрезентације био Срећко Катанец, а у квалификацијама су у одлучујућем мечу у Београду били бољи од Југославије.

Ипак прво учешће на Мундијалу "змајчецима" није остало у добром сећању, јер су осим свађе Катанеца и најбољег играча репрезентацие Златка Заховића, њихово учешће на такмичењу обележила и три пораза у групи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару