"Бафана" уз навијаче тражи сензацију

Јужна Африка има ту част да први пут буде домаћин највеће смотре фудбала на "црном континенту". Домаћинство и Бразилац на клупи велика шанса да се "бафана" представи у најбољем светлу. Из сенке, ова екипа вреба прилику да уз помоћ навијача направи сензацију.

Велики оптимизам "тресе" најјужнију државу "црног" континента. Домаћин предстојећег Мундијала, Јужна Африка, броји дане до почетка највећег фудбалског догађаја на њиховом тлу.

Иако немају славну фудбалску историју, ова репрезентација је доказала да зна како се игра на великим такмичењима.

У свом првом учешћу на Купу афричких нација 1996. године, успели су да освоје ово такмичење, победивши у финалу у Јоханесбургу репрезентацију Туниса.

На Купу конфедерација прошлог јуна Јужноафриканци су у полуфиналу за длаку изгубили од Бразила, док су у борби за треће место поражени од Шпаније.

И поред тога ова екипа је показала велики потенцијал који никако није за потцењивање.

Пут до Јужне Африке

Тачније, Јужноафриканци нису имали никакав пут до Светског првенства, а такође нису превише бринули за место на Мундијалу. Као и увек, домаћин шампионата аутоматски учествује на првенству света, па Јужна Африка "мирне душе" чека почетак првенства.

Звезде тима

Мотор и покретач овог тима сигурно је талентовани везиста Стивен Пиенар. Главна узданица афричке екипе свакако ће имати највећи утицај на игру тима.

Од доласка у Евертон, Пиенар је сазрео у универзалног играча који може да игра на скоро свакој позицији. Његове партије на Купу конфедерација само су потрвдиле квалитет, због којих је заслужио водећу улогу у репрезентацији.

Средину терена "држи" капитен Арон Мокоена, фудбалер Портсмута, који је иначе одиграо највише утакмица за национални тим.

Пинар највећу помоћ може очекивати са крила од Сибиниса Гаксе и вредног Тсеоа Масилеле.

Можда и велико изненађење представља највероватније неиграње најбољег нападача ове репрезентације, и најбољег стрелца у историји националног тима, Бенија Мекартија, који није у плановима селектора Переире за Мундијал.

Селектор

Бразилски тренер Карлос Алберто Переира други пут се налази на кормилу Јужне Африке. Повратак на место селектора ове репрезентације узбуркао је јавност, како у Бразилу, тако и у овој афричкој земљи.

Док Јужноафриканци још увек памте 2008. годину и фијаско њихове репрезентације на Купу афричких нација, када нису прошли групну фазу такмичења, навијачи Бразила мисле да је овај тренер боље решење од Дунге на клупи "кариока".

Да је човек за велика дела, Переира је доказао на Светском првенству у САД 1994. године када је довео Бразил до четврте титуле шампиона света.

Овај тренер са огромним искуством треба да донесе талентованим јужноафричким фудбалерима неопходну сигуронст и помогне им да успешно превазиђу бреме домаћина такмичења.

Претходна учешћа на Мундијалу

Јужна Африка у своја једина два појављивања на Мундијалима никада није прошла групну фазу такмичења.

Премијеру на светском првенству ова репрезентација је имала 1998. године у Француској. Тада су осим пораза од домаћина одиграли две пристоијне утакмице, ремизирајући са екипама Данске и Саудијске Арабије.

На следећем Мундијалу у Јапану и Јужној Кореји 2002. године, и поред победе над Словенијом од 1:0, нису успели да се пласирају у осмину финала.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару