"Кенгуров" скок до Африке

После много година, Аустралија излази из мрака, и други пут за редом игра на Светском првенству. У Немачкој 2006. године испали од Италије после групне фазе, а сада момци Пима Вербека желе много више. "Кенгури" никако нису за потцењивање.

Читаве 32 године биле су потребне Аустралији да изађе из сенке и поново заигра на Светском првенству. То се догодило пре четири године, у Немачкој, а "кенгури" су тада свима показали да за те дуге године нису заборавили како се игра најбољи светски фудбал.

Борбене Аустралијанце са клупе је тада водио фантастични Гус Хидинк, а под његовим вођством успели су да прођу групу. Међутим, ту су их сачекали, касније ће се испоставити прваци света, Италијани, који су их послали кући.

Сада, под вођством другог Холанђанина, Пима Вербека, свакако желе да надмаше успех из 2006. године.

Пут до Јужне Африке

За разлику од претходних квалификација, Аустралијанци су овај пут имали можда и лакши задатак. Играли су у Азијској зони, где су импресионирали.

"Кенгури" су просто протутњали Азијском зоном, где су после 14 мечева освојили прво место у групи 1, и били су једна од репрезентација које су прве избориле место на Мундијалу.

У првом кругу квалификација били испред Кине, Катара и Ирака, док су у наставку, осам утакмица одиграли без пораза, што је "кенгурима" на крају донело прво место испред Јапана.

Звезде тима

Без икакве сумње, најбољи играч "кенгура" је Тим Кејхил. Фудбалер Евертона, одличан је у организацији напада Аустралијанаца, а као офанзивни везни играч представља велику опасност по противнички гол. Одличан је у скок игри, па ће "орлови" посебно морати да обрате пажњу на овог фудбалера.

Такође, нимало занемарљив, по левој страни напада фудбалер Галатасараја Хари Кјуел. Познато је да брзоноги Кјуел, који има огромно искуство стечено у Премијер лиги, у сваком тренутку може да направи гол шансу за своју екипу.

Брет Емертон "држи" десну страну, док су "мотор" екипе на средини Винћенцо Грела и Џејсон Кулина.

Голман Марк Шварцер и штопер Лукас Нил предводе фантастичну одбрану "кенгура" која је примила свега четири гола, и која је одиграла седам узастопних мечева без примљеног гола у квалификацијама.

Селектор

Након Гуса Хидинка, на место селектора стигао је његов сународник Пим Вербек, у децембру 2007. године. Вербек је игру тима засновао на јакој одбрани, која, опет, може да помогне и нападу, нарочито продорима по боковима.

Вербик, изузетно цењен међу репрезентативцим Аустралије, унео је тимски дух у екипу, и направио невероватно мотивисану и борбену екипу.

Претходни наступи на Мундијалима

Аустралија се на Светским првенствима појавила само два пута, али сада покушава да надокнади изгубљено другим узастопним пласманом на Мундијал.

Прво учешће 1974. године, Аустралијанци су, као скуп аматерских играча, завршили такмичење у групној фази, као последњепласирани.

Чак 32 године касније, вратили су се такорећи на исто место, али са много више успеха.

У групној фази заузели су друго место, иза Бразила, а испред Хрватске и Јапана.

Ипак, у наставку нису имали среће. Сачекали су их Италијани, и добили са 1:0 голом Тотија са пенала у 94. минуту.

Пенал над Гросом вероватно "кенгури" и даље не могу да забораве, јер сматрају да није постојао.

"Идемо тамо (у Јужну Африку) да урадимо више него прошли пут (Немачка 2006. године). Мислим да у животу морате имати одређене циљеве, а моји играчи то имају. Понављам, желимо да урадимо више него у Немачкој, а све ћемо учинити да то и остваримо", рекао је Пим Вербек.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару