Есјен прва звезда "црних звезда"

Озбиљан противник Антићевим момцима у групи Д свакако је Гана. "Црне звезде", које на терену предводи невероватни Микаел Есјен, а са клупе Милован Рајевац, жељне доказивања на великим турнирима.

Једина афричка екипа која је прошла групу на Светском првенству у Немачкој 2006. године, и прва са "црног континента" која се пласирала за Светско првенство у Јужној Африци.

Гана је жељна доказивања и свакако више од свега желе да покажу да се ради о најбољој афричкој екипи. Упркос чињеници да је ово тек друго учешће "црних звезда" на Мундијалима, Гањани су играли са доста успеха на свим нивоима међународног фудбала.

Освојили су четири титуле шампиона Африке, међутим нити једну од 1982. године, као и два Светска првенства за играче до 17 година. Такође, Гана је прва афричка екипа која је освојила Светско првенство за играче до 20 година, у октобру 2009. године.

Са искуством са претходног првенства света 2006. године, на којем су савладали Чешку и САД, а изгубили од Бразила и Италије, Гана ће бити велика опасност за противнике у Јужној Африци, као и "орловима" са којима су у групи.

Пут до Јужне Африке

Гањани су у великом стилу дошли до Светског првенства у Јужној Африци. У прва четири меча финалног дела квалификација "црне звезде" нису изгубиле нити једну утакмицу, а у групи нису примили гол све до шокантног пораза од Бенина од 1:0.

Међутим, тај пораз су уписали након што су и теоретски осигурали место у Јужној Африци. Највећи корак ка Светском првенству направили су у јуну 2009. године, када су победили са по 2:0 Мали и Судан у гостима. Метју Амоа је постигао три од укуно четири гола на та два меча.

Ипак, није све било тако блиставо за екипу Милована Рајевца, јер је Гана у претходном колу квалификација, освојиа прво место у групи захваљујући бољој гол разлици од Габона и Либије.

Звезде тима

Прво што се примети у репрезентацији Гане, то је слаб напад. Не може се рећи баш слаб, али далеко су "мршавији" у шпицу од осталих афричких екипа. Међутим, то и не долази до изражаја на самом терену, јер тај недостатак одлично покрива средина терена коју предводи невероватни Микаел Есјен.

Фудбалер Челсија углавном игра у тандемом са Интеровим Сулијем Мунтаријем и капитеном репрезентације Стефаном Апијом, и тај трио чини покретачку снагу "црних звезда", која одлично организује нападе, а исто тако сјајно зауставља нападе противника.

У нападу су обично Асамоа Гијан, Жуниор Агого и Метју Амоа, док последњом линијом командују Џон Менсах и Џон Пентсил, испред голмана Ричарда Кингстона.

Селектор

Након одласка Клода Ле Роја после разочаравајућег трећег места на Афричком купу нација 2008. године на домаћем терену, Милован Рајевац је преузео диригентску палицу. Српски стручњак, бивши одбрамбени играч, име је стекао водећи Црвену звезду и чачански Борац, којег је одвео у квалификације за еврокупове, прве у историји тог клуба.

Претходни наступи на Мундијалима

Гана је први пут успела да се пласира на Светско првенство 2006. године у Немачкој. На том Светском првенству, Гањани су имали најмлађи састав са просеком година 24.

Асамоа Гијан постигао је најбржи гол на поменутом Светском првенству, након свега 68 секунди, у победи над Чешком 2:0. То је уједно био и први гол Гане на Мундијалима.

Гана је у групи изгубила од Италије са 2:0, победила Чешку истим резултатом, и победила САД са 2:1.

Ипак, после групе сачекао их је Бразил, а "кариоке" су са лакоћом победиле "црне звезде", са 3:0. Гана је на том мечу играла без суспендованог Есјена.

"Овај тим је гладан Светског првенства. Моји играчи су свесни шта могу да ураде у Јужној Африци, и сигурно да имамо квалитет да одемо далеко. Врло сам оптимистичан", рекао је Милован Рајевац.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару