Увек против Немаца

Имена држава су се мењала, али је једна ствар остала иста. Скоро сваки пут смо играли против Немаца, а они су скоро увек били бољи од наше репрезентације, од СФРЈ, СР Југославије, па до Србије и Црне Горе. Ипак, једину победу Југославија је против Немаца остварила ван Европе, у Чилеу 1962. године.

Рачуница је прилично јасна - тредиција је на страни "панцера", који су у претходних шест утакмица против наше репрезентације остварили четири победе, уз свега један нерешен резултат. Једини пораз Немци су доживели ван европског континента, и то у Чилеу пре скоро пола века.

Гол разлика у међусобним дуелима је 11:4 за "панцере".

У петак се игра седма међусобна утакмица између наше репрезентације и Немачке, а пошто се Србија сматра легитимних наследником СФРЈ, те две екипе изједначиће рекорд у броју међусобних дуела на светским првенствима.

Један број међусобних мечева одиграли су само Бразил и Шведска.

Једина победа

На трибинама стадиона "Насионал" у Сантијагу окупило се 55.000 Гледалаца. Немци су намеравали да заиграју на карту традиције и страха Југословена, али нова генерација "плавих" није боловала од комплекса и била је спремна да се ухвати у коштац са сваким ривалом.

Почело је, међутим, колосалном шансом Немаца - брзоноги Уве Зелер за центиметар циља непрецизно и лопта погађа стативу. Југословени узвраћају. На терену се води битка достојна ривалитета старих познаника. Публика је задовољна, али недостају голови. У финишу сусрета Југословене је задесио и велики малер - повредио се халф Петар Радаковић. У судару са једним репрезентативцем Немачке пукла му је аркада.

Није, међутим, желео да напусти меч. Аца Обрадовић на брзину му је ушио рану, ставио копчу и чалму око главе и Радаковић се вратио у терен. Управо у том моменту, Галић центрира у шеснаестерац и лопта пада право на ногу Радаковићу који је са десетак метара силовито шаље у мрежу - 1:0 за Југославију.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару