Србија на "панцере", "кенгуре" и "црне звезде"

Плавокоса глумица Шарлиз Терон била је срећније руке по српске фудбалере од Хајди Клум пре четири године у Немачкој. Србија у Групи Д са Немачком, Аустралијом и Ганом. Мендела обећао спектакл. Антић задовољан.

Србија ће играти у Групи Д Свтског првенства у фудбалу, које се следеће године игра у Јужној Африци. Противници "орлова" су Немачка, Аустралија и Гана, коју води српски тренер Милован Рајевац.

Селектор "орлова" Радомир Антић прокоментарисао је данашњи жреб у Кејптауну.

"Играмо на почетку са Ганом у Преторији. Свакако да ће та утакмица одредити даљи ток такмичења. Друга је са Немцима на мору, и за трећу утакмицу са Аустралијом се враћамо на висину. Задовољан сам, морамо имати поверења у нас, ово нам је велика шанса, и до сада сам био оптимиста, нема разлога да не будем и даље", изјавио је Радомир Антић.

Антић се осврнуо и на репрезентације са којима ће се његови изабраници састати на првенству.

"Гана је незгодна екипа, са врло квалитетним играчима, Микаел Есјен из Челсија је носилац игре", рекао је Антић о Гани.

Другу утакмицу репрезентација Србије игра са већ традиционалним ривалом, Немачком.

"Мислим да са овим сусретом обарамо рекорд са Бразилом по броју међусобних сусрета

Немци су велика репрезентација, квалитетно вођена, али у крајњој линији, ту смо да покажемо себи да можемо", рекао је Антић.

И на крају, у последњој утакмици, "орлови" се састају са Аустралијом.

"Нема малих репрезентација, то је трећа утакмица на првенству и до тада ћемо сигурно знати како да одиграмо", прокоментарисао је Антић, на папиру, најслабијег противника.

На питање да ли очекује да се Србија пласира у други круг, селектор Антић је кратко одговорио да је оптимиста.

Антић је додао и да ће делегација ФШ ускоро изабрати град у којем ће бити базирана репрезентација током Светског првенства.

"Понуда имамо, само смо чекали жреб да видимо у којим ћемо градовима играти. Брзо ће се све знати", казао је селектор Србије.

Антић је за сајт Фудбалског савеза Србије казао и да је Немачка фаворит групе, док ће дуел са Ганом бити пун емоција јер је селектор тима те афричке земље српски тренер Милован Рајевац.

"Имамо доста респекта према ривалима... Али, Србија ниједну утакмицу неће почети инфериорна у односу на ривала, то обећавам", нагласио је Антић.

Церемонију жреба отворио је некадашњи јужноафрички лидер Нелсон Мендела, који је видео поруком поздравио учеснике жреба, рекавши да спорт има моћ да уједини људе, због чега је необично важно што је ФИФА организацију Светског првенства, по први пут, доделила једној афричкој држави.

"У Африци спорт има велику популарност и заузима посебно место у срцима људи и зато је важно да је ФИФА први пута дала једној земљи на афричком континенту... Тежимо савршенству у нашем домаћинству", рекао је Мендела. "Уверавамо све да да ћемо бити добри домаћини".

Поред Менделе седела су још два добитника Нобелове награде за мир, Дезмонд Туту и Вилијем Фредерик Де Клерк, људи који су одиграли кључне улоге у мирном окончању "апартхејда".

Након видео поруке Нелсона Манделе, на бину је изашао председник Јужне Африке Џејкоб Зума, у пратњи Сепа Блатера.

"Веома смо поносни, као представници континента, што смо домаћини Светског првенства. Поносни смо и на то што смо све завршили по плану. Свет ће бити изненађен, јер ће овај светски куп који је стигао у Африку, остати у Африци", рекао је уз осмех Џејкоб Зума.

"Од сада па убудуће, људи ће причати о времену пре и после Светског првенства у Јужној Африци. Коначно Африка може да угости људе који ће упознати Африку, људе и културу", додао је председник Јужне Африке.

Пехар, који ће припасти победнику Светског првенства, донео је Ђанкарло Абете, председник фудбалског савеза Италије, који је иначе изјавио да би волео да Италија избегне Србију у жребу.

Пехар је претходне сезоне кренуо из Цириха на "светску турнеју", а у Србију ће стићи у априлу 2010. године.

Оскаровка Шарлиз Терон преузела је улогу домаћина жреба, и такође представила је на бини лопту "Џабулани", којом ће се играти у Јужној Африци.

"Поносна сам што са Јужноафриканка. Мислим да сви Јужноафриканци требају бити поносни у овом тренутку", рекла је плавокоса глумица.

Прелепој глумици веома брзо се предружио Жером Валке, који је објаснио правила по којима ће се ивлачити куглице.

Делегација Србије, у којој је и селектор Радомир Антић, пажљиво је пратила извлачење куглица.

На жребу је присуствовало преко 2.000 гостију, 1.700 новинара, на бини су се појавили и Дејвид Бекам, Хајле Габреселасије, капитен рагби репрезентације Јужне Африке Џон Смит, и легенда крикета те земље Макаја Нтини.

"Црне звезде" међу најјачима у Африци

Фудбалска репрезентација Гане, први ривал српске селекције на шампионату света , спада међу најбоље екипе са "црног континета".

Доказ великог талента тамошњих фудбалера и континуирано добрих резултата националне репрезентације је други узастопни пласман на Мондијал. Занимљиво је да су их оба пута до светске фудбалске смотре предводили стручњаци из Србије - пре четири године Ратомир Дујковић, а сада Милован Рајевац.

Фудбалске репрезентације Србије и Гане нису се до сада састајале у историји светских шампионата, а премијерни дуел имаће у Јужној Африци.

Поприште окршаја са изабраницима Милована Рајевца биће стадион "Лофтус Версфелд" у Преторији, а утакмица ће почети у 20.30 часова.

Први пут против Аустралије на Мондијалима

Прву утакмицу са репрезентацијом Аустралије у историји Мондијала репрезентација Србије одиграће у трећем колу Д групе шампионата света у Јужној Африци.

Са Аустралијом се минулих година наша селекција састајала на Олимпијским играма и у групној фази забележила по једну победу и нерешен резултат. На Играма у Атини 2004. било је чак 5:1 за "кенгуре", док су прошле године у Пекингу две селекције ремизирале 1:1.

Србија и Аустралија ће на Мондијалу у Јужној Африци играти 23. јуна у граду Нелспројт, на стадиону "Мбомбела" од 20.30 часова.

Стари знанци са Немцима

Троструки првак света и једна од најтрофејнијих фудбалских нација, репрезентација Немачке чак шест пута се у историји Мондијала састајала са државним тимом наше земље.

Најчувенији судар селекција бивше Западне Немачке и Југославије догодио се 1962. године у Чилеу. Репрезентација Југославије елиминисала је љутог ривала у чтевртфиналу поготком Петра Радаковића, а пласманом међу четири најбоље на свету остварен је највећи успех у историји нашег послератног фудбала.

Занимљиво је да су "панцери" на два претходна шампионата (1954. у Швајцарској и четири године касније у Шведској) били фатални по "плаве" у четвртфиналној рунди, када су их елиминисали са 2:0, односно 1:0.

Југославија је, поред 1954. године, била "срећна" за Немце још и 1974. и 1990, када су се "панцери" попели на кров света. Пре 35 година, када су били домаћини Немци су добили нашу репрезентацију са 1:0, а 1990. последњи тим СФРЈ који се појавио на великим такмичењима и био пети на Мондијалу у Италији, доживео у првом колу дебакл (1:4) од изабраника Франца Бекенбауера.

Последњи пут на светским првенствима Немачка и Југославија су се састале 1998. године у Француској. На тој утакмици, одиграној у Лансу, Југославија је водила са 2:0, али је на крају било 2:2, резултат који је много више одговарао "панцерима".

На светској смотри идућег лета у Јужној Африци Немачка и Србија играће 18. јуна на стадиону "Нелсон Мендела" у Порт Елизабету од 13.30 часова по нашем времену.

Лев: Србија је веома јак противник

Селектор фудбалске репрезентације Немачке Јоаким-Јоги Лев, који је заједно са директором националног тима "панцера" Оливером Бирхофом присуствовао одређивању група, задовољан је исходом жреба:

"Добили смо интересантну групу. Са Аустралијом нисмо играли још од Купа конфедерације. Али, први меч је увек веома важан. Ми веома респектујемо Србију, чији су фудбалери победили Француску и освојили прво место у својој групи. Србија је веома јак противник, са више добрих играча. Гану не сматрам за аутсајдера, јер је то једна од најјачих екипа", изјавио је Лев, додајући да припеме за првенство света 2010. почињу "већ данас".

Број коментара 128

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару