Читај ми!

Ауфидерзен Берлин, бонжур Лил!

После шест дана, 15 утакмица и 2.482 убаченa поена, завршен је берлински део Евробаскета 2015. "Орлови" без пораза иду на завршницу у Француску, заједно са Шпанцима, "азурима" и селекцијом Турске.

Управо су изабраници, у нашој земљи омраженог, Ергина Атамана тешком победом над симпатичним Исланђанима (тек после продужетка) практично "спустили завесу" на такмичење у групи Б.

Последњи такмичарски дан почео је неочекивано – активацијом пожарног аларма у дворани. Врло брзо су сви присутни евакуисани, а после двадесетак минута враћени. Узрок – дим у кухињи. Не велики. Али, овде се ништа не препушта случају, па су и тада све процедуре испоштоване.

Иако се током чекања испред дворане пронела информација да би почетак меча Србија–Италија могао да касни, то се, срећом, није догодило.

Борба за прво место са Италијанима више је личила на игру мачке и миша. Истина, "плави" су били ослабљени неиграњем њиховог, за сада, кључног човека – Марка Белинелија. Решио је Пјанђани да га не уводи у игру. Дакле, калкулисао је. То ми је потврдио и колега са италијанског радија РАИ, који је седео до мене у медија-боксу за време утакмице. А и да није, не верујем да би резултат био нешто битно другачији.

Наши играчи се на другој страни нису играли дигитроном, већ лоптом. И поново су у томе били сјајни. Поготово онај који је у овој групи први међу једнакима. Капитен, Милош Теодосић.

Одиграо је Тео једну од најквалитетнијих партија у каријери, а сигурно најбољу четвртину откада је у Ваљеву почео да тренира под обручима.

За свега осам минута убацио је 14 поена, од чега три тројке. Уз то, имао је две асистенције! Чаробно! Али ту није стао. Наставио је да "плеше" по терену, и асистенцијом наградио сваку добру кретњу својих саиграча. Коначно га је кренуо шут споља и видело се да му то много значи. Значиће и игри нашег тима. Много.

По завршетку тог сусрета, у српским редовима није било превеликог славља. Већ се мисли на Финце. Али пре тога, "орлови" касно вечерас лете у Лил, а у Хотел "Мјеркури" стићи ће тек око три сата после поноћи. Далеко од идеалног сценарија, али шта је, ту је.

У утакмици коју Американци воле да зову "победи или иди кући", Шпанци су у трилер завршници победили, а самим тим и елиминисали домаћина – 76:77.

Све то је из првог реда са својим другарима посматрао један Американац – помало збуњени Кевин Дјурант, прва звезда НБА лигаша из Оклахоме. Наравно, привукао је велику пажњу публике и нас новинара.

Поново је трагичар у немачким редовима њихов најбољи играч на турниру, плеј Денис Шрудер, промашивши слободно бацање за продужетак. Тиме је индиректно послао у репрезентативну пензију свог саиграча и најбољег немачког кошаркаша у историји, Дирка Новицког. Популарни "Диркенштајн" овацијама је и са сузама у очима испраћен са паркета Мерцедес-Бенц арене. Трудио се, борио, али није вредело.

Немачки новинари открили су нам да ипак постоји варијанта да он још који пут заигра у националном дресу – уколико им Фиба уручи специјалну позивницу за квалификациони турнир за Рио. Нада умире последња.

Чека ме паковање, поново аеродром и лет до Париза. Па онда путовање возом до Лила. Надам се да ће све протећи како треба и да ћу овога пута на циљ стићи са пртљагом.

До следећег јављања, ауфидерзен!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара