Читај ми!

Поглед са Берлинског ТВ торња

Прошли пут када сам боравио у Берлину видео сам и посетио много места. Али план и програм тог путовања није подразумевао, а време није дозволило да се попнем на чувени Берлински телевизијски торањ (Fernsehturm). Овога пута сам био сам свој газда и тај "пропуст" исправио.

Мислио сам да ћу стићи да се попнем пре тренинга српског тима у понедељак, али то сам ипак урадио касније због великих преподневних редова. Предњачили су, наравно, Азијци.

Куповина карата се несхватљиво одужила зато што једна девојка ради три посла – продаје карте, даје информације и усмерава људе. Помало чудна одлука руководства ове атракције, коју годишње посети 1,2 милиона посетилаца.

Задовољство пењања на 203 метра коштаће вас 13 евра. Као новинару вам следује "Премијум лајн", односно избегавање чекања у реду за лифт, што може да потраје.

Након безбедносне провере сличне оној на аеродромима, улази се у лифт који вози до крова Берлина брзином од шест метара у секунди.

Током те брзе и угодне вожње, господин који спроводи посетиоце открива генералије торња – отворен је 2. октобра 1969. године, на двадесетогодишњицу оснивања ДДР-а. Висок је 368 метара и када је грађен имао је за циљ да буде показатељ моћи социјалистичког друштва.

Стигавши на део предвиђен за панорамско разгледање правим круг, а затим убацујем кованицу од једног евра како би дурбином "снимио" Рајхстаг и реку Шпреју.

Поглед заиста спектакуларан. Застаје дах, што би се рекло. Цео Берлин – који је све само не мали – на длану. И на тлу све изгледа као "под конац", а одозго је тај утисак још јачи, импресивнији.

Након сликања и прављења видео-записа, седам за шанк у бару. Поново наручујем пиво "берлинер киндл", које је овога пута два пута скупље него на земљи – четири евра. Али, колико пута у животу ћете имати прилику да га попијете на висини од 203 метра?

Признаћете, не много...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара