Србија против Литваније, борба за финале и пут у Рио

У директном преносу на нашем Првом програму од 20.50 пратите дуел кошаркаша Србије и Литваније у борби за финале Европског првенства. Победа доноси и учешће на Олимпијским играма у Рију. "Орлови" без пораза на турниру, Литванија брани финале од пре две године.

Србија је све ближа првом зацртаном циљу на Европском првенству, а то је пласман у финале такмичења које доноси учешће на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру наредне године. Препрека ка том циљу су стари знанци – селекција Литваније.

Сви се у Србији радо сећају финала Евробаскета из 1995. године, када је "скраћена" Југославија на првом такмичењу после санкција освојила злато, савладавши у финалу управо Литванију.

Тада је главни играч Дудиних момака био Саша Ђорђевић, који ће као селектор предводити нову генерацију "орлова" против такође нове генерације Литваније.

Нема више Сабониса, Марчуљониса, Куртинаитиса, Карнишоваса... Делује да је Литванија данас много слабији тим, али тако је само на папиру. Јонас Валанчијунас је сигурно један од најбољих европских центара, док његов имењак Мачијулис игра нестварно у Француској.

Ипак, Литванија није непобедива, што је показала Белгија срећном победом у Риги. С друге стране, Србија још није осетила горчину пораза, а Салетови момци ће се потрудити да тако и остане.

Србија је рушила редом све противнике. У елиминационој фази, истина, "орлови" нису имали изразито јаког противника, али јесу у фази такмичења по групама.

Против Шпаније, Италије, па и Турске и Немачке, српски тим је показао колико је сазрео, нарочито у игри у одбрани, а Милош Теодосић и Немања Бјелица да су прави носиоци "новог таласа" српских кошаркаша.

Литванија брани сребро освојено пре две године у Словенији, што је још један показатељ константности литванске кошарке, али Србија улази у меч као светски вицешампион.

Селектор српских кошаркаша Александар Ђорђевић истакао је да предстојећи дуел представља веома тежак задатак за његове изабранике, без обзира на то што су се у досадашњем делу Евробаскета показали у бриљантном издању, постигавши седам победа заредом.

"Литванци су један од физички најспремнијих противника у последњих 20 година. Негују своју школу и систем игре, то је толико очигледно. Нису пропустили ниједне Олимпијске игре од осамостаљења, њима је кошарка као религија, имају навијаче који их увек прате. Очекујем тежак дуел", рекао је Ђорђевић уочи важне утакмице.

Он је истовремено нагласио да је Србија ипак способна да оствари зацртани циљ и пласира се у финале континенталног шампионата.

"Да не мислим тако, не бих био овде. Ми имамо своје квалитете, игру, знање. Гледаћемо да искористимо своје предности", поручио је Ђорђевић.

Капитен Милош Теодосић очекује да он и саиграчи прикажу најбољу партију на овогодишњем Евробаскету.

"Мислим да смо спремни за полуфинале, то је изузетно важан меч. Литванци су искусна екипа, дуго су заједно и нема сумње да нас чека тежак посао. Међутим, свесни смо и својих квалитета, морамо да бранимо углед и нападамо финале, аутоматски и пут у Рио. То је наш циљ од почетка", закључио је Теодосић. 

Дуел два света, две кошаркашке школе, на програму је у петак од 20.50 сати, уз директан пренос на Првом програму Радио-телевизије Србије. 

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару