ШВА - ИТА (29. јун)
НЕМ - ДАН (29. јун)

Зашто Србија навија за реми Мађарске и Шкотске и пораз Хрвата и Албанаца

Данашњим утакмицама од 21.00 сат почиње последње коло и расплет групне фазе Европског првенства, а осим за "орлове" против Данске, навијачи Србије ће имати за кога (или за шта) да навијају и у осталим дуелима - већ вечерас и сутра.

Зашто Србија навија за реми Мађарске и Шкотске и пораз Хрвата и Албанаца Зашто Србија навија за реми Мађарске и Шкотске и пораз Хрвата и Албанаца

Репрезентација Србије дефинитивно никога није одушевила на Европском првенству у Немачкој. Након два кола нема победу, једва је избегла пораз од Словеније у 95. минуту, али чињеница - задржала је реалне шансе да се пласира у нокаут фазу такмичења.

Победа против Данске у уторак "орловима" готово сигурно (осим у неком суманутом сплету околности) гарантује пласман у осмину финала Европског првенства, а уз три повољна (и сасвим могућа) резултата у групама А и Б и један у групи Ц, Србија би у наредну рунду могла и са ремијем.

Пошто на шампионату Европе учествују 24 национална тима, уз два најбоља из сваке од шест група, у осмину финала ће проћи и четири најбоље од укупно шест трећепласираних репрезентација.

И баш у том чудном и компликованом систему такмичења могла би бити шанса Србије да са укупно два освојена бода, као трећепласирана у групи Ц, избори пласман у нокаут фазу великог фудбалског такмичења - први пут као самостална држава.

Да ли ће се прилика за такав пролазак на мала врата стварно и указати, могло би да буде познато већ након последњих утакмица у групама А и Б, које су на програму данас и сутра од 21.00 час.

Спремите папир и оловку...

У групи А кључан је дуел Шкотске и Мађарске, а навијачи Србије навијаће да не буде победника. Зашто? Зато што су Шкоти тренутно трећи на табели са једним бодом и гол-разликом -4, док су Мађари на нули. Након ремија Мађарска би остала на дну са једним бодом, а Шкоти трећи са два, али још увек уз гол-разлику -4, што ће сигурно бити слабије од Србије (-1), ако "орлови" не изгубе од Данске.

Што се тиче групе Б, тамо се за друго и треће место боре Италија, Албанија и Хрватска, док су Шпанци већ закључали лидерску позицију. Италија има три бода, а обе репрезентације са Балкана по један. Албанци у последњем колу играју против Шпаније, а Хрвати против Италије.

Из прагматичних разлога (далеко било да је из неких других) Србија ће навијати да Албанци изгубе, а Хрвати не победе. Зашто? У случају пораза од Шпаније, Албанци би остали на једном освојеном боду, као и Хрвати, ако изгубе од Италије. Ко год од Балканаца заврши као трећи са једним бодом, Србија ће са два бити у предности.

Не би "орловима" сметало ни да Хрвати ремизирају са комшијама преко Јадрана и дођу до свог другог бода јер неће поправити лошу гол-разлику (-3), па би на табели трећепласираних тимова сигурно остали испод Србије и са једнаким бројем бодова (по два) јер би "орлови" након ремија са Данцима остали на гол-разлици -1.

Тешко замислив сценарио у којем би Албанија остала непоражена од Шпаније (мада не треба заборавити да су Шпанци већ осигурали прво место) не би ишао наруку српским фудбалерима. Албанија би у том случају дошла до свог другог бода и задржала тренутну гол-разлику -1, па би на табели трећепласираних била изједначена са Србијом по оба критеријума (у случају ремија са Данцима, наравно). Тада би у све компликованију рачуницу морао да уђе број постигнутиг голова, а Албанци их већ сада имају три, наспрам једног поготка Србије.

То значи да би, ако се неким чудом баш потрефи да Шпанци и Албанци одиграју нерешено, било пожељно да остане 0:0. Онда би Србији одговарао реми са Данском, али са најмање три постигнута гола - 3:3.

Замршено? Пазите сад... Ако би Албанија одиграла 0:0 са Шпанијом, а Србија 2:2 са Данском (или 1:1 и 3:3, 2:2 и 4:4 итд), на евентуалној табели трећепласираних биле би изједначене по сва три критеријума (број бодова, гол-разлика и број постигнутих голова), а вала и по четвртом - број победа (не би имали ниједну ни једни ни други), па би о томе ко је бољи морали да одлуче дисциплински поени, односно број жутих и црвених картона. Да ли смо и по томе изједначени? Нисмо. Српски фудбалери су до сада добили седам, а албански пет жутих картона.

Враћамо се на почетак

Није ни ту крај... Враћамо се на почетак. Да би се уопште укључила у борбу трећепласираних селекција, Србија мора (логично) да заврши као трећа у својој групи Ц.

Да би то могла са ремијем против Данске и укупно два освојена бода (што је и цела поента ове заврзламе), неопходно је да Енглеска победи Словенију са најмање два гола разлике. А шта ако победи са једним? Онда у рачуницу поново улази број постигнутих голова (Словенци тренутно имају један више од Србије), а за њима и дисциплински поени.

Има још... Ако вечерас и сутра расплет у групама А и Б буде неповољан, Србија ће морати да савлада Данску како би прошла у осмину финала, али ако се резултати поклопе макар у једној од прве две групе, и даље постоји шанса да за нокаут фазу буду довољна укупно два бода јер би и у групи Ф Чешка и Грузија могле да остану на једном или два. Како?

Ма дајте, људи... Победите те Данце.

Тренутна табела трећепласираних селекција:
1. Аустрија 3 +1
2. Словачка 3 0
3. Словенија 2 0
4. Албанија 1 -1
5. Чешка 1 -1
6. Шкотска 1 -4

петак, 28. јун 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару