ЕНГ - СЛВ 18.00
ШПА - ГРУ 21.00

Увод у трећу недељу Евра - шест ствари које могу одлучити победника

Сви фаворити су, неки уз мање, неки уз више муке, успели да прођу у осмину финала Европског првенства. Простор за грешку ће у нокаут фази бити сведен на минимум, а најситнији детаљи могу одлучивати о победнику.

Увод у трећу недељу Евра - шест ствари које могу одлучити победника Увод у трећу недељу Евра - шест ствари које могу одлучити победника

Групна фаза Евра у Немачкој је завршена. Сада почиње онај занимљивији и квалитетнији део програма.

Након 36 утакмица, 87 голова и неколико изненађења, одређени су парови осмине финала, након које би нека од екипа којој се предвиђа учешће у завршници, могла да се пре времена врати кући.

Више нема калкулација, поправних и екипа против којих се флеке могу вадити. Свака утакмица је прича за себе и један лош дан може значити преурањено чекирање авионских карата.

Истакнутог фаворита за освајање такмичења још увек нема, а следећих шест ствари би потенцијално могле да утичу на даљи расплет на турниру.

Буона фортуна

Италија није оставила претерано добар утисак у групној фази. Додуше, не може им се претерано замерити, имајући у виду квалитет у групи Б.

Победа након преокрета и много стрепње против Албаније, незаслужено минималан пораз од Шпаније и Закањијев гол у последњој секунди против Хрватске били су довољни Италијанима за пролаз даље за другог места.

Недостатак квалитета у саставу у односу на претходне генерације био је очит и тешко који тренер, па макар то био и прекаљени Спалети, га може сакрити. Међутим, Италија је свој циљ испунила и даље је у игри.

Нису играли најдопадљиви фудбал ни на претходном првенству, али су успели да га освоје. Рецепт који су преписали више пута кроз историју. Лепота и допадљивост се гурају под травнати тепих, а мењају их дисциплина, велика борба, притисак на судије, учестало махање карактеристично скупљених прстију и провокације. И наравно, мало среће.

Иако играчки не могу да парирају осталим фаворитима, нико их не жели за противника, нарочито како се турнир ближи крају. Стога не би било превелико изненађење ако би 14. јула одбранили титулу, а нико у анализама које би уследиле након тога не би имао одговор на питање како су то урадили.

Француска реализација

Светски прваци из 2018. године дошли су у Немачку као други фаворит за освајање свог првог Евра након 2000. године. Очекивало се да као први прођу у нокаут фазу и од самог старта оправдају огроман квалитет који поседују.

Међутим, већ након прве фазе, Француска је својом неубедљивошћу истерала страх из очију потенцијалних противника. Очекивано су на сва три меча имали иницијативу, али су постигли само два поготка - аутогол и гол са пенала.

Одбрана и дефанзивни део везног реда су готово савршено функционисали и испоставили се као бољи део екипе у чијем нападу играју Мбапе, Дембеле, Гризман, Жиру...

Горући проблем за Французе представља реализација, с обзиром на то да имају најгори проценат реализованих удараца на турниру. До сада су упутили 49 удараца ка противничким голманима, а још увек се ниједан Француз није уписао у стрелце из игре.

Уколико Дешан жели да обједини титуле светског и европског шампиона на играчком и тренерском нивоу, његови израбаници ће морати да поправе реализацију у другој фази.

Роналдов его

Прошла је Португалија очекивано своју групу као првопласирана екипа, доминирала је у сва три одиграна сусрета и успела чак и да одмори најбитније играче пред другу фазу.

Међутим, нешто и даље не штима. Против Чеха је победа обезбеђена у дубокој надокнади, док је пораз од Грузије, иако резултатски безначајан, унео нервозу у португалске редове.

Јасно је то показало Роналдово шутирање флашица приликом измене у завршници трећег сусрета. Иако наизглед неважно, имајући у виду његов такмичарски дух, било је довољно да се покрену приче о његовом лошем утицају на талентом крцату репрезентацију, чији Роналдо једноставно више није најбољи играч.

Пречесто се његови саиграчи труде да га проиграју у ситуацијама у којима имају бољих решења, због чега се његово присуство на терену често показивало контрапродуктивним, а име и презиме превелеким баластом за тим.

Због тога би и успех Португала могао да зависи од Роналдовог константнијег подређивања екипи, као што је то био случај код трећег гола против Турске, када је несебично проиграо Фернандеша.

Саутгејтов кукавичлук

Одмах по окончању првог меча са Србијом, што се касније само погоршало, друштевене мреже у Енглеској биле су препуне критика на Саутгејтов већ подужи рачун.

Издвојиле су се оне у којима је селектор "гордог албиона" назван човеком који носи појас за спасавање приликом купања код куће и укључује режим за чување батерије на 99 одсто.

И заиста, превише су пута Саутегојтова бојажљивост и кукавичлук коштали Енглезе - водили су и у финалу Евра на домаћем терену, али и у полуфиналу Мундијала у Русији.

Наставио је некадашњи репрезентативац са таквим приступом и у Немачкој, с тим што за свог вакта није имао талентованији тим, те су и критике оштрије, а отказ никад ближи.

Ништа Енглеска није показала у првој фази такмичења, али је успела да прође у осмину финала као прва, уз опомену да ће квалитетнији тимови итекако знати да искористе њихову индолентност.

(Не)искуство Шпаније

Шпанија је у прва три меча показала више од свих осталих селекција на турниру. Чак је и у сусрету против Албаније, на ком је наступила друга постава, "црвена фурија" рутински одрадила посао.

Луис де ла Фуенте је склопио савршен систем који у потпуности одговара квалитетима играча које је повео у Немачку. Већину репрезентативаца је и раније предводио као селектор млађих категорија, због чега су играчи већ упознати са његовим стилом и захтевима.

Међутим, не би био први пут да екипа која игра најбољи фудбал, на крају остане без трофеја. Много фактора је у оптицају, а један би могло да буде неискуство шпнаских играча, макар када је реч о репрезентацији.

Само Хесус Навас, Родри и Алваро Мората имају више од 50 репрезентативних наступа, што Шпанију чини најнеискуснијим фаворитом на првенству.

Квалитет са друге стране не зна за године, али је веома добродошла ствар, нарочито ако се дође до завршнице у којој ће се по свему судећи наћи далеко искусније екипе.

Домаћи терен, плус Нојер на голу

Екипа Јулијана Нагелсмана била је запостављена пред почетак групне фазе када су улоге фаворита додељиване. Својим играма су показали да је то било неоправдано.

Спој младости и искуства, али и огроман квалитет, како на терену, тако и на клупи, били су довољни за пролаз даље са првог места - иако је Швајцарска запретила у последњем мечу на турниру.

Међутим, када год би нешто заказало у добро наштимованој Нагелсмановој машини, ту је био осигурач који је спречавао колапс читавог система.

Мануел Нојер је упркос позним играчким годинама, чак и за голмана, показао да је још увек један од најбољих чувара мреже у Европи и да екипа може да се узда у њега, када поприлично добра последња линија затаји.

Осим тога, Нојерова импресивна техника од велике је важности за Немце који инсиситирају на пас игри, али и приликом пресинга ривала.

На крају, не треба сметнути са ума да је Немачка домаћин Евра и да ће имати феноменалну подршку и већи број навијача од противника у сваком свом мечу до краја турнира - што би врло лако могло да буде и финале.

недеља, 30. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару