НЕМ - ДАН 2:0 (крај)
ШВА - ИТА 2:0 (крај)

Голац и Стевановић за РТС: Шта није штимало код српских фудбалера у Немачкој

У анализи наступа српске репрезентације на Европском првенству, некадашњи првотимац Партизана и Саутемптона Иван Голац истакао је да неуспех претварамо у успех. С друге стране, Горан Стевановић је навео да немамо узроке, већ последице окончања такмичења у групној фази, а да је у томе фудбалска јавност сурова.

Голац и Стевановић за РТС: Шта није штимало код српских фудбалера у Немачкој Голац и Стевановић за РТС: Шта није штимало код српских фудбалера у Немачкој

Србија се први пут после 24 године квалификовала на европски фудбалски турнир. Неким љубитељима и делатницима у фудбалу ова чињеница је довољна да би учешће на првенству у Немачкој прогласили успехом, док други крај игара у групној фази виде као разочарање.

Некадашњи југословенски фудбалер Иван Голац истакао је да се у јавности често кад се доживи неуспех замењују тезе, и то не само у спорту.

"Чиме да људи буду задовољни!? Већ деценијама говорим да никада није било лакше освојити титулу светског, европског првака или олимпијску медаљу, јер су сви тимови унифицирани, просечни... Када имате шансе, ако их не искористите, онда имате велики проблем. Нема препознатљивих школа фудбала. Успех да се пласирате на првенство? Па доста више! Стално се лажемо, обмањујемо и варамо. Знам да смо даром божјим народ фудбалски и да смо одувек, од када се игра ова игра или када смо постали њен део – од првог Светског првенства 1930. године, имали фантастичне играче, генерације и тимове... Никада нисмо имали организацију, структуру, честитост и поштење. Када уђете у свет лажи, преваре, обмане и обмањивања, онда сте завршили мисију. Стално причамо о успеху. А шта је успех? Када лаж постане истина, непоштење постаје поштење, а здравље – болест. Просто, замењујемо тезе, не само у фудбалу", изричит је био Голац у разговору за РТС.

Некадашњи селектор Србије за играче до 21 године Горан Стевановић истиче континуитет игара националног тима на великим такмичењима под командом селектора Драгана Стојковића.

"Свакако је велики успех појављивати се у континуитету на великим такмичењима. Ту нема говора, свака част свима, стручном штабу и играчима. Друга страна приче је да не можемо да будемо задовољни играма и резултатом наше екипе на овом првенству Европе, али опет ту треба стручнија анализа, а ми као народ нисмо спремни за дубљу анализу", навео је Стевановић.

Прослављени фудбалер Партизана и Саутемптона Иван Голац апострофирао је да се на основу резултата Србије у квалификацијама за континентално такмичење могло претпоставити какав ће бити исход на ЕП.

"Све је било импровизација. Када сам против Данске видео састав и формацију 4-5-1, прво што ми је прошло кроз главу биле су изјаве да нам је потребна победа. Са овом формацијом шпиц мора да буде екстремно брз, али и да средина буде креативна, што немамо... да неко зна да одигра дубинску лопту и да тај шпиц направи кретњу... Не бисмо победили ни омладинску селекцију Данске с формацијом из првог полувремена. Немамо брзину, немамо креативност у везном реду. Како ћете доћи до победе са једним играчем у шпицу који не може да побегне, то је играч другог профила, али онда морате имати квалитетан сервис с бокова. То значи да бочни играчи из средине и задње линије могу да испоруче квалитетне центаршутеве у шеснаестерац да би тај који има квалитета у скоку могао да искористи нешто. Међутим, против Данаца видели смо да Митровић ниједну лопту у ваздуху није узео... Када ни то не можете, морате имати квалитет на земљи, пас игру, технику, дриблинг. Ми немамо ништа од тога. Инфериорни смо у техници да је то застрашујуће, а да не говорим о брзини", навео је Иван Голац.

Србија је, у поређењу са Мундијалом у Катару, сада имала нешто бољу гол-разлику. На Евру је такмичење окончала с једним постигнутим и два примљена гола, али и са два ремија и једним поразом. С друге стране, на Светском шампионату пре две године, "орлови" су примили чак осам голова, а постигли пет. Уписали су два пораза и један реми.

"Са стручне стране, тренерске, било је добрих момената, фудбалских и тактичких. Међутим, у свему томе нешто фали. Појављивале су се грешке из Катара... Једноставно немамо храбрости да изађемо са чињеницама. Или излазимо са причама из жуте штампе, против чега сам, или излазимо са тоталним разочарањем, с чим такође нисам сагласан. Објективно, неки детаљи фале који би преломили у нашу корист. Нисмо се осрамотили против Енглеза, у дуелу са Словенијом је било свачега, и пречке и шанси... Немам ништа против било кога, бавим се струком, имам мишљење. Селектору Стојковићу сам честитао на свим успесима, али због очигледне некомпатибилности играча нешто не штима. То с ким мислим да би неко могао да игра, задржаћу за себе. То што нама фали је јако мало, али то мало нас дуго зеза", рекао је Стевановић.

Србија је на Европском првенству мењала поставу од оштро офанзивне до дефанзивне екипе. То се најбоље примећивало у дуелу са Данском у последњем колу групне фазе. На почетку утакмице Србија је играла са једним нападачем, а завршила је дуел са три фудбалера у навали.

"Поента фудбала је доћи до противничких 16 метара, доћи до нападачке трећине и ту играти. Ту имате импровизацију и машту, Енглезима је требало много времена да дођу до нашег шеснаестерца, а ми нисмо били много заинтересовани. Када идем на победу, морам да играм 4-3-3, са три шпица, чак идем у 4-2-4. Апсолутно је логично било да се крене у напад. Сви резултати утакмица су огледало тренера, јер селектор или тренер свој карактер и оно што јесте показује на терену кроз селекцију. Често помињем да је боље имати тигра у чопору оваца, него овна у чопору тигрова. Ја се не борим против онога што не прихватам, већ радим на ономе што мислим исправним. То је оно што кажу критика. Она има и једну и другу страну, када је позитивна, она је увек позитивна, иако је негативна, она је добронамерна", рекао је Голац.

Узроци и последице

Србији је против Данске била потребна победа како би се пласирала у наредну фазу и како не би зависила од других. Ипак, реми без голова је окончао наде "орловима" да могу до елиминационе рунде.

"Било је заиста добрих момената у игри и када смо доминирали, али нам фали добра анализа када иде добро. Потребно нам је поштено јавно мњење, без сукоба интереса, без лоших намера. Има часних и поштених људи код нас. Некомпетентни људи говоре много, а они који могу – ћуте, некад се тишина и ћутање много даље чује. Могло је за нијансу боље, али су играчи дали све од себе. Било је заиста 20 до 30 минута доминације над противницима. Ту постоји квалитет, али ти детаљи су за анализу", рекао је Стевановић.

Неки од носилаца игре у тиму Србије, упркос најбољим играчким годинама, нису показали жељену форму на турниру у Немачкој. 

"Медији пишу да фудбалери играју у озбиљним клубовима, али ко је од њих главни игач и носилац игре тог клуба? Нико. Када дође на национални ниво, у репрезентацију и када треба да буде темељ, не може да буде, јер нема те квалитете... он је само један шрафчић који ради свој посао у клубу, нити га ко пита, нити он одлучује. Примера ради, Андрија Живковић је захвалан играч, али нема прави учинак на терену, он је бочни играч, продорима треба да дође у позицију и квалитетним центаршутевима да омогући центарфорима лопте. Међутим, он се више бавио дефанзивом... То је посао струке", рекао је Голац.

Реконструкција и такмичарски ритам тима

Некадашњи селектор Гане и помоћник селектора Србије и Црне Горе Илије Петковића, Стевановић је рекао да постоји могућност да противничке екипе "читају" игру Србије, будући да "орлови" нису ништа променили од квалификација за Мундијал у Катару.

"Било је лепих, добрих ствари, али и друге екипе анализирају и припремају мечеве против нас. Био сам члан стручног штаба са господином Илијом Петковићем, када смо изгурали квалификације за првенство света 2006. године са само једним примљеним голом, што се можда неће поновити на овим просторима. То морам да нагласим, јер има везе са свим овим. Ми смо отишли на Мундијал без пораза. Анализа Катара и Европског првенства је закаснела реакција, а то је одлика фудбалске јавности у Србији. У тим квалификацијама смо примили три гола од Републике Ирске у две утакмице, то је требало да буде сигнал да ћемо и од много јачих селекција да примамо голове. Ми немамо узроке, ми имамо последице, а ту смо сурови. Јавност није спремна да чује, јер не волим ту врсту критике, оговарање, исмевање... то нема смисла. Мислим да велика такмичења, поготово турнирска, не могу да се играју на гол више", рекао је Стевановић.

Голац је навео да је тим Србије спреман за реконструкцију, будући да не постоје јасно дефинисани циљеви, а претходно планови за национални сениорски тим.

"Ми не волимо памет, не волимо успех, ми неуспех претварамо у успех. Па како ћете даље, чему се надате? То је истина звана живот. Сматрам да све мора да се промени јер немамо стратегију и план", каже Голац.

Стевановић је мишљења да не уигравамо тим и да поједини фудбалери који наступају у првенству Саудијске Арабије нису у такмичарској форми.

"Систем постоји од првог дана, било је лепих акција. Моје мишљење, за размишљање, јесте уиграност, односно компатибилност играча и свако има своје мишљење, али тачно је да систем постоји. Жао ми је само једне ствари, што немамо класичну 'десетку', сада се мери пролазно време, као формулу да гледате. Дакле трка, ко је бржи, снажнији и свака утакмица личи једна на другу. Имао сам ситуацију са Ђаном (Асамоа) у Гани у Афричком купу. Шест месеци пре почетка турнира отишао је у Саудијски Арабију... То сам рекао пре почетка Европског првенства, да ће се осетити пад у игри играча који наступају у Саудијској Арабији. То није првенство које може да парира енглеском, француском или немачком шампионату. Мислим и да је то оставило трага. Ђан није био на препознатљивом нивоу на том туниру. Никога не вређам, само сам био у праву", навео је Стевановић.

Србија је без победе на последњих осам утакмица на великим такмичењима. "Орлови" немају победу још од утакмице са Костариком 2018. године на првенству света у Русији. Пре овога, најдужи низ без тријумфа био је између 1974. и 1982. године – осам утакмица.

субота, 29. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару