Бразил пробудио Колумбију из сна!

Бразил - Колумбија 2:1. Нису одушевили, вероватно ниједном и неће на овом турниру, али Бразилци су се докопали полуфинала. "Селесао" је 70. победом на Мундијалима изборио осми пласман међу четири најбоље екипе планете. Очекивано с обзиром на игру коју пружају, у којој је свака креативност осим Нејмарове жртвована зарад чврстине и прагматичности, Бразил су до победе водили штопери. Тијаго Силва је ћушнуо лопту у гол након корнера, а Давид Луиз је Оспину савладао из слободног ударца. Гол Хамеса Родригеза унео је неколико минута неизвесности у финиш утакмице, а послужио је и као адекватан опроштај од турнира његовог највећег откровења.

Бразил наставља свој тескобни пут на овом Светском првенству. Никада ниједан "селесао" није био под већим притиском од овог данашњег. Играчи у жутим дресовима носе на својим леђима наде и фрустрације готово 200 милиона сународника, који од њих очекују да освоје шесту титулу првака света. Велики део њих, на све то, захтева и да то ураде на одређени начин.

Изузимајући Пелеову екипу из 1970. године, селекција Бразила која је највољенија у домовини, али и широм света, јесте она из 1982. године. Зико, Сократес, Едер, Фалкао и дружина нису успели да прођу даље од четвртфинала на Мундијалу у Шпанији, али су остали упамћени због специфичног фудбала који су играли. Сматра се да је ово последња генерација која је заиста "играла прелепо" (joga bonito, прим. аут.).

Чини се да овај састав Бразила нема потенцијал да игра подједнако пријатно, барем не свих 90 минута. Међутим, овај Нејмаров Бразил, који ће одушевити само онда када баш он одушеви, је успео да прође мучно четвртфинале Светског првенства. Бразил је први пут у полуфиналу још од 2002. године.

Колико Бразил може без свог вође можда ћемо видети већ у наредној рунди, јер је фудбалер Барселоне изнет са терена у самом финишу сусрета, док се грчио од болова проузрокованих стартом Зуниге.

Чини се да би овај тренутак требало да буде означен као најупечатљивији утисак са ове утакмице. Свакако би могао да буде тренутак са најдалекосежнијим последицама.

Пре свега овога видели смо три гола. Тијаго Силва је постигао гол на једини начин на који он то може, после прекида, али је зато Давид Луиз постигао предиван погодак из слободног ударца, без дилеме један од најлепших на турниру.

Последњи наклон на шампионату на коме је званично постао планетарна звезда направио је и Хамес Родригез, који је претворио једанаестерац у погодак када је утакмица највећим делом већ била решена.

Истина је, после свега, да навијачи имају право да се осећају празно, јер је баш ово био меч који је највише обећавао у овој рунди. Уместо тога, видели смо дуел са 54 фаула, највише у досадашњем току Мундијала.

Нормално је и разумљиво да атрактивна и лепршава игра уступи место тврдом и ригидном фудбалу у касним фазама Светског првенства, али нада остаје да ћемо макар још једном у Бразилу видети утакмицу после које ћемо моћи да причамо о још нечему осим о резултату.

Овако је текао сусрет: 

23.54 - Готова је утакмица. Осим притиска и пар изблокираних удараца Колумбија није показала ништа у петоминутном заоставном времену. Екипа која је највећим делом пријатно изненадила на овом шампионату вечерас је заказала. За крај податак да је Бразил у другом полувремену упутио само два ударца на гол. Ово је вероватно и најбољи индикатор хладне функционалности игре екипе Луиса Фелипеа Сколарија...

23.50 - Гризу нокте на клупи Бразила, држе се за главу навијачи на трибинама. Колулмбија кидише са више жестине него и у једном периоду утакмице. Марио Јепес је отишао у казнени простор да "кампује", али му толико спомињана спорост не дозвољава да шутира и евентуално постигне гол из изгледне позиције. 

23.47 - Шок на трибинама стадиона Кастелао, већи од оног који је преплавио трибине када је Бразил примио гол. Нејмар се повредио након старта Зуниге, и морао је да буде изнесен са терена. Испратила га је сабласна тишина. У игри је штопер Наполија Енрике, што јасно указује на корекције у систему и намерама Бразила у самом финишу утакмице. 

23.45 - Улазимо у серију промена. Паулињо иде напоље, а уместо њега на терену је фудбалер Интера Ернанес, вероватно најкреативнији играч кога Бразил има у маневру. 

23.41 - Мења и Сколари. Рамирес је у игри уместо Хулка, што се, судећи по повицима, много допада навијачима Бразила. Важност и утицај играча са клупе на овом Мундијалу показује податак да су они постигли 25 одсто голова на шампионату. Иначе, дакле ван овог турнира, играчи који у игру уђу са клупе постижу отприлике сваки десети гол.  

23.40 - Нова измена у екипи Колумбије. Уместо Квадрада, у игри је феноменално талентовани фудбалер Порта Хуан Кинтеро. Он је нешто мањи растом, али све надомешћује прелепом левом ногом и вансеријском техником. 

23.38 - ГООООООЛЛЛЛ!!!! Колумбија се колико-толико враћа у игру, баш онда када је ситуација деловала безизлазно. Хамес Родригез постиже гол из једанаестерца, сасвим адекватно досуђеног након прекршаја Жулија Цезара над Карлосом Баком. 

23.33 - Бразил се повукао, препустио је две трећине терена Колумбији, али изабраници Хосеа Пекермана као да не знају шта би са тим силним простором. Играчи Бразила се хране позитивном енергијом са трибина и играју своју најбољу утакмицу на овом турниру. 

23.29 - Пекерман ради једино што може и шаље Карлоса Баку у игру. Терен напушта Теофило Гутијерез. Колумбија поново игра своју стару 4-4-2 формацију, која, у фази напада посебно, изгледа као 4-2-2-2.

23.27 - ГОООООООЛЛЛЛ!!! Давид Луиз постиже још један погодак на овом Мундијалу. Међутим, за разлику од оног против Чилеа који ће врло брзо бити заборављен, сада је у питању права "лепотица"... Нови фудбалер Пари Сен Жермена је постигао први погодак за Бразил на Светском првенству директно из слободног ударца још од оног чувеног поготка Роналдиња против Енглеске 2002. године. Пре овога, гол Колумбији на Мундијалу на овај начин постигао је Дејвид Бекам 1998. године.

23.23 - Шпански судија Веласко Карбаљо у просеку показује седам картона по утакмици у Примери. Данас је показао само један, у утакмици са више од 35 прекршаја. Силва је добио опомену јер је додирнуо лопту са намером док је Оспина покушавао да је испуца. Непотребан и глуп жути картон...

23.19 - Још у првом преносу једне утакмице Бразила рекли смо да је Оскар вероватно најнесебичнији фудбалер Бразила. Иде још један податак који то потврђује. Оскар је направио 23 старта на овом шампионату, више него иједан други играч.

23.16 - Колумбија након скоро сат времена фудбала није успела да шутне у оквир гола. Комбинација Армера, Родригеза и Гварина створила је услове овом последњем да шутира, али он то ради јако лоше. Макар је пружио тренутак или два забаве навијачима на трибинама иза гола. 

23.13 - Бразилу одговара спорији темпо утакмице, и његови играчи чине све како би га и наметнули. Лопта иде у маневар тек након четири или пет летаргичних додавања у последњој линији. Ако ово јесте разумљиво, онда свакако није понашање играча Колумбије у овој ситуацији. Недопустиво је допуштати оволико комотности у игри противнику који има жељени резултат. Бразил сасвим сигурно неће по сваку цену покушати да постигне још један погодак. 

23.08 - Како резултат и намеће, фудбалери Колумбије играју са много више ритма и много више спортске агресивности. То има и негативну нуспојаву, јер играчи у црвеним дресовима срљају, што оставља простор који играчи Бразила знају како да искористе. Психолошка снага и емотивно прилагођавања су кључни за Колумбију у овом тренутку. Они морају правилно да каналишу ту жељу за изједначењем, јер ако се она отме контроли то би могло да им створи много проблема. 

23.03 - Почело је друго полувреме. Имамо измену у екипи Колумбије. Уместо недовољно доброг Виктора Ибарба из Каљарија, у игри је 28-годишњи Адријан Рамос, који је прошле године играо у берлинској Херти. Он је нападач, али ће играти тамо где је био позициониран и играч кога је заменио, дакле на левој страни.

22.55 - Фернандињо је много бољи вечерас него што је то био у дуелу са Чилеом. Био је довољно присутан у поседу, што показује и податак који каже да је имао 36 контаката са лоптом, исто колико и Нејмар. Хамес Родригез (21) води у овој категорији у редовима Колумбије.

22.47 - Толико у првих 45 минута. У овом делу утакмице видели смо 26 фаулова, што је само седам мање него што их је било током 90 минута утакмице Француска - Немачка раније данас. Сада мало разлога за оптимизам навијача Колумбије. Десет од последњих 13 мундијалских голова "кафетероса" догодила су се у другом полувремену. Такође, Бразил је 2010. године водио минималним резултатом у четвртфиналу Светског првенства. Холандија је на крају победила резултатом 2:1.

22.41 - Када је Фалкао у тиму Колумбије, онда се игра са два нападача. Тада је Теофило Гутијерез, играч Ривер Плејта, у функцији такозваног "другог шпица", који се нуди по дубини и повезује игру. Уз то, он мора много да ради без лопте и у фази дефанзиве, а баш ову радну навику код њега видимо и сада, када је усамљен у нападу. Он можда није довољно конзистентан стрелац, али ради заиста велики посао за овај тим. Стога не чуди што му Пекерман даје прилику пре Карлоса Баке, Џексона Мартинеза или Адријана Рамоса, новог фудбалера Борусије из Дортмунда. 

22.38 - Квалитетна полуконтра Колумбије, уместо завршнице и шута на гол, донела им је слободни ударац са ивице казненог простора. Квардадо је померио лопту за Родригеза, али је овај погодио фудбалера који је излетео из живог зида. Утисак је да су "кафетероси" могли боље да искористе повољну ситуацију. Они ће морати да своју ефикасност подигну на највећи могући ниво у мечу какав је овај. 

22.35 - Статистички пресек након пола сата каже да Бразил има 54 одсто времена лопту у свом поседу, а комплетирао је 104 паса, скоро 30 више од свог противника. 

22.33 - Давид Луиз показује много више смирености и позиционе дисциплине у дресу Бразила него у дресу Челсија, али умеју да му се омакну нерационални испади. Добар пример смо добили у 30. минуту, када је Луиз повукао лопту са својих 20 метара и са њом стигао све до казненог простора противника. Онда је изгубио снагу а одмах потом и лопту, а оставио је и велику рупу у последњој линији свог тима. Без обзира на то, било је јако забавно гледати његов необични трк.. 

22.29 - Бразил наставља да прави вишак на левом боку, који немилосрдно користи сјајни Марсело. Хулк је поново погодио Оспину након што је остао практично нечуван. Запата има много проблема да задржи играче Бразила који су његова одговорност, а чини се и да не добија потребну подршку од Санчеса и Гварина. Фудбалер Интера је посебно познат као неко ко уме да се "погуби" у дефанзивној транзицији. 

22.27 - Предивно је заиста гледати начин на који користи џепове празног простора Хамес Родригез. Вероватно будући фудбалер Реал Мадрида се повлачи плитко како би побегао од чувара и преузео лопту у зачетку акције. То користи да лопту пошаље у простор иза противничких бекова. Чешће гађа парче терена иза Марсела, јер је то простор који напада Квадрадо. 

22.23 - Сав таленат и сав свој потенцијал показао је Хамес Родригез када је, након што је окренуо једног играча Бразила и претрчао другог, пронашао Квадрада усамљеног у ћошку казненог простора ривала. Овај је то проћердао недовољно добрим додавањем, али Колумбија је управо демонстрирала модел игре који јој може донети изједначење. 

22.21 - Заиста је тешко рећи шта је потребно да се догоди да Хулк коначно постигне погодак. Имао је чисту позицију, са пет или шест метара искоса, али је Оспина одбранио неубедљив ударац. У наставку акције солидни голман Нице је зауставио ударац Оскара. 

22.19 - Колумбија игра са једним релативно спорим штопером, и другим екстремно спорим. Како играју са два врло офанзивна бека, одбрана вертикалних канала (празног простора између бекова и централних дефанзиваца) је поприличан проблем. Олакшавајућа околност је та да ни Мајкон ни Марсело не могу да "лете" предалеко, због опасности коју представљају Квадрадо и, мало мање, Ибарбо. 

22.15 - Померање Нејмара у средину, односно ротација са Оскаром, јесте донела више простора првом играчу Бразила, али је, на неки начин, укочила игру овог тима. Изгубила се она могућност комбиновања Нејмара и Фреда, када би играч Барселоне са леве стране улазио унутра. Такође, ретко видимо Оскара и Нејмара да размењују додавања. Ова мала партнерства, фундаментална у свакој правој екипи, у Бразилу више не постоје. Због тога они своје голове дају из прекида, и због тога имају очајан проценат успешних додавања. 

22.11 - Ништа не подигне квалитетну екипу као примљени погодак. Колумбија је померила тежиште потпуно на половину противника, а простор у хоризонталном каналу испред штопера искористио је Квадрадо да упути ударац. Лопта је окрзла неког у блоку, али је и пре него што је отишла у корнер окрзла леву стативу.

22.09 - Нејмар је са своја четири поготка и вечерашњом асистенцијом постао први бразилски играч који је био укључен у постизање пет или више голова још од Светског првенства 2002. године.

22.07 - ГООООЛЛЛ!!!! Бразил постиже погодак готово на истоветан начин као и у дуели са Чилеом. Нејмар је извео корнер, а Тијаго Силва је побегао Карлосу Санчесу на другој стативи и лопту је угурао у мрежу. У овој ситуацији смо видели све мане одбране "човек-човека" приликом прекида. Ово је први гол Тијага Силве на шампионатима света. Он је уједно и први капитен Бразила који је затресао мрежу на Мундијалу након Раија 1994. године на мечу против Русије. Колумбијци до сада нису морали да јуре резултат на турниру, и биће занимљиво видети како ће се снаћи.

22.05 - Оваква игра, праћена несналажењем "кафетероса", донела је Бразилу прву полуприлику. Нејмар је шутирао из слободног ударца са солидне дистанце, али није успео то да уради ни довољно снажно ни довољно прецизно. 

22.03 - Тенденција Бразила на самом почетку јесте високо постављена задња линија и притисак дубоко на половини противника. На овај начин играчи у жутим дресовима онемогућавају Колумбијце да кроз пас изнесу лопту, што је, када се погледа шира слика, најбољи начин да одсечете Родригеза на позицији плејмејкера. 

22.01 - Утакмица је коначно почела. Занимљиво, ово је четврти пут да Колумбија на Мундијалу игра у црвеним дресовима. У три утакмице има по победу, пораз и реми.

21.45 - Током преноса ћемо детаљније говорити о игри 38-годишњег Марија Јепеса, али важно је већ сада указати на једну особеност. Некадашњи фудбалер Депортиво Калија, Ривер Плејта, Пари Сен Жермена и Милана има историју повлачења за дрес у казненом простору. Када је француска лига покренула кампању "чишћења" шеснаестерца, пре свега са жељом да се повлачење дреса искорени, направила је и делила це-де судијама и клубовима у којима се описује понашање које неће бити толерисано. Осам од десет стартова на овом це-деу били су управо дело Марија Јепеса. Исте сезоне Јепес је на прве две утакмице скривио три једанаестерца, због, да ли је уопште потребно нагласити, повлачења за дрес. 

21.35 - Девет од 11 последњих екипа које су на Мундијалу прошле након продужетака, испале су већ у наредној рунди. Можда ово значи да би Бразил требало да се забрине...

21.30 - Нејмар је један од играча који је учествовао у највише дуела на првенству. Фудбалер Барселоне је био у контакту са противничким играчима 92 пута у четири утакмице, а као победник је излазио у 46 одсто ситуација.

21.20 - Хулк је најмање ефикасан играч на турниру, јер је на гол шутирао 11 пута без успеха. Фред је само 4 пута шутнуо ка голу, од тога три пута против Камеруна. Није чудо што су њих двојица играчи Бразила о којима стручна јавност најчешће говори у негативном контексту.

20.15 - Породица Андреса Ескобара налази се на стадиону у Форталези. На трибинама су његова сестра Марија Естер и брат Хосе.

21.11 - Уочи ове утакмице неприкладно би било не сетити се трагедије која се догодила пре тачно 20 година и два дана. Тада је, десет дана након што је постигао аутогол који је избацио Колумбију са Мундијала у Сједињеним Државама, Андрес Ескобар убијен на паркингу једног ноћног клуба у Медељину. Постоји неколико верзија разлога убиства, и никада до краја није разјашњено да ли је реч о импулсивном или припремљеном чину. Тадашњи капитен Колумбије, који је, причало се, требало да пређе у Милан тог лета, погођен је са шест хитаца, а његова вереница је тврдила да је један од нападача узвикивао "Гоооол" између сваког од њих. Колумбија је тада имала сјану генерацију, предвођену Ел Пибеом Валдерамом, Ринконом и Асприљом. Након овог убиства фудбал у Колумбији више никада није био исти. Људи у овој земљи су чак говорили да је "умро". Сада, две деценије касније, чини се да је поново жив, а Родригез и другови су најавили да ће вечерас играти и у част фудбалера кога су звали El Caballero del futbol (фудбалски џентлмен, прим. аут.). Фарид Мондрагон, који је недавно постао најстарији играч у историји Мундијала, је био у тиму те 1994. године.

21.08 - Бразил је на овом шампионату међу екипама које су промениле најмање играча у прве четири утакмице (17). Колумбија је у самом врху (21), али то је пре свега јер је Пекерман потпуно променио састав у последњем мечу групе са Јапаном.

21.03 - Када већ говоримо о Пекерману, немогуће је изоставити неколико ствари. Овај потомак украјинских јевреја, који је једно време плаћао рачуне возећи такси по Буенос Ајресу, је три пута био првак света и два пута првак Јужне Америке са аргентинском селекцијом до 20 година. У играчкој каријери је играо само за Аргентинос јуниорс и колумбијски Индепендијенте Медељин. Недавно је затражио и добио колумбијски пасош. Малопре смо говорили о његовој опрезности, због које је постао озлоглашен 2006. године. У четвртфиналу Мундијала у Немачкој (о којем смо такође говорили), извео је Хуана Романа Рикелмеа при вођству од 1:0 и у игру је убацио Естебана Камбијаса. Лионела Месија, тада 19-годишњака огромног потенцијала, није ни убацивао на терен. Аргентинска јавност му то никада није опростила... 

21.00 - Хозе Пекерман је са Колумбијом дуго форсирао систем 4-4-2, односно 4-2-2-2. Када се Фалкао повредио Аргентинац је одлучио да игра са једним шпицем и класичном десетком у 4-2-3-1 формацији, што је и створило услове за Родригеза да игра на оваквом нивоу. Занимљиве су, из тактичке перспективе, две промене у екипи "кафетероса". Абела Агилара мења са лоптом врло добри фудбалер Интера Фреди Гварин. Он до сада није играо превише јер је увек опрезном Пекерману био потребнији дефанзивно оријентисан задњи везни. Разлог за то је тај да увек мора неко да покрива Армера и Зунигу који на боковима играју јако високо. Питање заштите преспорог Марија Јепеса је такође од виталног значаја за овај састав, и остаје да видимо како ће то изгледати. Џексон Мартинез је играо добро против Јапана, а због тога је добио прилику и против Уругваја. Међутим, данас ће по левој страни поново играти Виктор Ибарбо. 

20.56 - Како Луиз Густаво, неопевани бразилски херој на овом Мундијалу (34 одузете или пресечене лопте), не може да игра због суспензије, било је навода да би "Биг Фил" могао да се врати формацији са три штопера у којој је играо и 2002. године. Међутим, то се није догодило. "Селесао" ће вечерас играти у 4-2-3-1 формацији у којој смо и навикли да их гледамо. Уместо Данија Алвеша на десном боку ће играти Мајкон, а поменутог Густава мења Паулињо. У оваквом односу за очекивати је да Паулињо преузме улогу фудбалера Волсфбурга, а при том мислимо да ће остајати ближе задњој линији од Фернандиња. Међутим, ни Фернандињо неће моћи да лута превише, јер ће Хамеса Родригеза морати да удвајају, нешто слично као што су радили Швајцарци Бехрами и Инлер са Месијем.

20.53 - Дрес Колумбије ће носити: Оспина, Запата, Јепес (к), Санчез, Армеро, Гутијерез, Родригез, Квадрадо, Гварин, Ибарбо и Зунига.

20.51 - Бразил ће вечерашњи меч почети у саставу: Жулио Цезар, Тијаго Силва (к), Давид Луиз, Фернандињо, Марсело, Хулк, Паулињо, Фред, Нејмар, Оскар и Мајкон.

20.50 - Бразил је изгубио само једну од последњих 16 утакмица на планетарном шампионату када је повео (13 пута је победио, а два пута је било нерешено).

20.45 - Луис Фелипе Сколари никада није поражен на Светском првенству када је водио Бразил. Ни Хосе Пекерман није никада изгубио у својих девет мечева на највећем светском турниру (седам победа, два ремија). Ипак, утакмица четвртфинала Мундијала 2006. године, такође против тадашњег домаћина Немачке, завршена је победом "елфа" након једанаестераца.

20.40 - Колумбија нема једну, већ две звезде. Хуан Квадрадо је први играч са четири асистенције на Светском првенству још од Рикелмеа и Тотија 2006. године. Фудбалер Фиорентине је на 32 утакмице у Серији А прошле сезоне поред свог имена уписао пет асистенција, дакле само једну више. Квадрадо је велика жеља Барселоне, у којој би се вероватно јако лепо снашао.

20.35 - Нема краја импресивној статистици Хамеса Родригеза. Постигао је пет голова а асистирао код још два за 310 минута колико је провео на терену. Ово значи да је допринео постизању поготка на свака 44 минута.

20.30 - Хамез Родригез има могућност да постане први играч још од Ривалда 2002. године који је постигао гол у првих мет мечева на Светском првенству. Ако заиста постигне гол, постаће први играч још од легендарног Перуанца Теофила Кубиљаса који је био стрелац у првих пет утакмица које је у каријери одиграо на Мундијалу. Звезда Монака је постигла својих пет голова из седам шутева. Родригез је био стрелац на последњих шест мечева за национални тим.

20.25 - Колумбија никада раније није постигла 11 голова на Светском првенству. Штавише, потребна су им још само три гола како би изједначили свој укупни голгетерски скор на четири шампионата света (14).

20.20 - У међусобним дуелима Бразила и Колумбије постигнуто је 66 голова. Бразил је дао 55, Колумбија пет пута мање. 

20.15 - Ово је први мундијалски дуел ове две јужноамеричке екипе.

20.10 - Колумбија никада није победила Бразил на њиховом терену. Бразил је генерално толико моћан у свом дворишту да није поражен уопште у 41 утакмици заредом. Као што смо недавно рекли, од њих је последњи бољи био Парагвај 2002. године, али последњи пораз у такмичарском мечу нанео им је Перу у полуфиналу Копа Америке 1975. године.

20.05 - Последње четири утакмице између Бразила и Колумбије завршене су без победника, а на само једној од њих су виђени голови. У последњем мечу у Њујорку било је 1:1, а голове су постигли Квадрадо и Нејмар. Колумбија је последњи пут победила Бразил у оквиру Копа Америке 1991. године (2:0), а након тога је поражена седам пута. Овај пораз је уједно и једини Бразилов у такмичарским дуелима са популарним "кафетеросима". Бразил је славио 13 пута, а шест пута је било нерешено. Колумбија није успела да постигне гол у девет од последњих 12 мечева са "селесаом".

20.00 - Бразил се пласирао у четвртфинале у сваком од својих последњих шест учешћа на првенствима света, али није прошао даље од ове рунде још од 2002. године. Ово је прво учешће у четвртфиналу репрезентације Колумбије.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара