Читај ми!

Немачка први полуфиналиста Мундијала!

Немачка - Француска 1:0 (крај). Немачкој је један гол био довољан да савлада Француску и пласира се у полуфинале Мундијала у Бразилу. Херој "панцера" је Матс Хумелс, који је у 12. минуту постигао победоносни гол на мечу. Немачка се у полуфиналу састаје са бољим из дуела Бразила и Колумбије.

Немачка је у полуфиналу Светског првенства. Гол Матса Хумелса из 12. минута био је довољан "панцерима" да се четврти пут узастопно пласирају међу четири најбоље селекције на свету.

"Маракана" је била домаћин дуела два бивша светска првака. Искрено, много више се очекивало од европског дербија, али чини се да су Немци поставили темпо игре баш онако како њима одговара, док "триколори" нису нашли начин да наметну свој стил игре.

Немачка је сигурном игром дошла до победе и полуфинала. Имали су "панцери" још неколико полуприлика за постизање гола, али је од 12. минута једини задатак био одбрана сопственог, на којем је господарио Мануел Нојер.

Француска бледа и безидејна, без исказане превелике жеље да се стигне у полуфинале. Бензема одсечен у шпицу напада, Валбуена једини расположен у плавом дресу. Са таквом поставком, више од четвртфинала није се могло.

Немачка ће се у полуфиналу састату са победником меча Бразил - Колумбија, који је на програму у петак увече са почетком од 22 часа.

Овако је протекао меч на "Маракани":

19.54 - Завршен је меч. Немачка је савладала Француску са 1:0 и први је полуфиналиста Мундијала у Бразилу.

19.53 - Велика прилика за Француску у четвртом минуту надокнаде времена одлази у неповрат. Бензема је био у прилици, али је Нојер још једном показао да је један од најбољих голмана на турниру. 

19.48 - Истекао је 90. минут утакмице на Маракани. Последња измена у тиму Немачке, уместо Тонија Кроса у игри је Кристоф Крамер.

19.42 - Друга измена у тиму Немачке, уместо Озила у игри је Марио Геце. Још једног нападача уводи и Дешан, Матје Валбуена уступа место Оливијеу Жируу.

19.40 - Ретке су прилике пред голом Нојера. Матуиди шутира право у голмана Бајерна. Неколико минута касније, умало да Хумелс постигне аутогол, али лопта ипак завршава у корнеру. На другој страни, Ширле има велику прилику да дуплира преднос "панцера", Љорис је на правом месту.

19.32 - Још једна измена у тиму Француске, Дешан појачава офанзиву. Уместо Јоана Кабаја на терену је Лоик Реми, нападач Њукасла.

19.27 - Прва измена у екипи Немачке. Уместо мало запаженог Мирослава Клосеа у игри је јунак претходног меча "панцера" Андре Ширле. Мења и Дешан, Лоран Кошћелни је на терену уместо Мамадуа Сакоа.

19.19 - Једна од ретких прилика на мечу у наставку. После корнера Валбуене, лопта стиже на другу страну до Кабаја, који центрира, Варан покушава главом, али је то преслаб ударац за Нојера.

19.13 - Сами Кедира прекида контранапад Француза обарањем са леђа Антоана Гризмана. Први жути картон на мечу за задњег везног мадридског Реала.

19.10 - У првих неколико минута наставка гледамо сличну игру као у већем делу првог полувремена. Французи нападају, Немачка ретко на половини противника, али када крену у напад, прилично озбиљно угрожавају гол ривала.

19.04 - Почело је друго полувреме. Нема промена у саставима тимова.

18.55 - Док се фудбалери одмарају, погледајте како се меч прати у Берлину и Паризу...

18.48 - Полувреме у Рију. Поготком Хумелса, Немачка од 12. минута води против Француске са 1:0.

18.46 - Покушава Француска некако да стигне до изједначења до полувремена. Покушава Бензема после лепог дриблинга, али његов ударац иде право у добро постављеног Нојера.

18.36 - Велика прилика за Француску. Гризман је избегао офдсајд замку, прошао по десној страни и упослио Валбуену, али његов ударац брани Мануел Нојер. Бензема не успева из одбитка да затресе мрежу, корнер за "триколоре".

18.31 - Нема много озбиљних прилика за гол, игра се углавном на средини терена. Нова прилика за Немачку после прекида, ударац Хеведеса је изблокиран, лопта је у корнеру.

18.20 - Потпуно је рани погодак Хумелса шокирао Французе, који покушавају да се врате у игру, али одбрана Немачке, за сада, функционише готово без грешке.

18.14 - ГОООООЛЛЛ! Немачка води са 1:0. Тони Крос је упутио центаршут из слободног ударца, а у скоку је највиши био Матс Хумелс и савладао Ига Љориса ударцем главом. 

18.09 - Ипак, прву прилику на мечу стварају Французи. Напад је текао по левој страни, Валбуена је пронашао Бензему, који путира, али поред гола Мануела Нојера. 

18.07 - Првих пет минута игре протиче у теренској иницијативи Немачке. "Триколори" су се очигледно одлучили да се бране на својој половини и користе брзоноге нападаче у контранападима. 

18.02 - Аргентинац Нестор Питана означио је почетак меча у Рио де Жанеиру. Први четвртфинални меч на Мундијалу у Бразилу је почео. 

17.55 - Репрезентативци обе екипе су на терену "Маракане". Одсвирана је популарна "Марсељеза", а затим и химна Немачке.

17.33 - Мирослав Клосе ће почети меч против Француске у стартној постави, први пут на овом шампионату. Нападачу Лација ово ће бити 22. наступ на Мундијалима, а више утакмица од њега одиграли су само Паоло Малдини (23) и Лотар Матеус (25).

17.26 - Француска је у досадашњем делу шампионата постигла десет голова, а сви су постигнути из казненог простора противника. Занимљиво је да су "петлови" погодили стативу или пречку у Бразилу у шест наврата, више него било која друга екипа на турниру. 

17.03 - Последњих пет пута када је Француска успешно пролазила групну фазу такмичења, "петлови" су стизали до полуфинала такмичења (1958, 1982, 1986, 1998. и 2006. године).

16.53 - У великим француским супермакетима касирке ће радити с француском тробојком обојеном на лицима.

16.51 - Утакмицу између Француске и Немачке посматраће и државници тих земаља. Ангела Меркел већ је позната као велики љубитељ фудбала, док је из канцеларије француског председника Франсое Оланда најављено да ће и он гледати велики европски дерби у четвртфиналу Мундијала.

16.48 - Немачка игра 16. узастопно четвртфинале на Светским првенствима. Такође, "панцери" су последња три шампионата стизали међу четири најбоље екипе, а ако би то урадили и данас, постали би прва екипа којој је то пошло за руком. 

16.45 - Познат је и састав француског тима: Љорис, Дебуши, Евра, Варан, Сако, Кабај, Валбуена, Гризман, Матуиди, Погба и Бензема. У тиму нема Оливијеа Жируа, Бензема ће бити најистуренији играч "петлова", док ће по боковима играти Валбуена и Гризман. У тим се враћа Мамаду Сако, који је претходни меч против Нигерије пропустио због повреде.

16.40 - Немачка почиње меч у занимљивом саставу: Нојер, Лам, Боатенг, Хумелс, Хеведес, Швајнштајгер, Кедира, Милер, Крос, Озил и Клосе. Капитен Лам ће играти на позицији десног бека, у тим се вратио Хумелс, али нема Мертезакера. Место у нападу заузеће Мирослав Клосе, коме ндостаје један погодак како би претекао Бразилца Роналда на вечној листи голгетера Мундијала.

16.36 - На данашњи дан, давне 1954. године, Немачка је први пут у историји постала шампион света, савладавши после преокрета Мађарску са 3:2.

16.25 - Навијачи Француске спремни за четвртфинале...

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара