Читај ми!

"Ђаволски" крај америчког сна

Белгија–САД 2:1 (крај). Белгија је у четвртфиналу Мундијала у Бразилу. Деведесет минута без гола, Хауард савладан тек у продужетку. Американци стигли до поготка наде, "ђаволи" задржали предност и играће у четвртфиналу против Аргентине.

Белгија је последњи четвртфиналиста Мундијала у Бразилу. После 120 минута велике борбе, "ђаволи" су савладали САД са 2:1, головима у продужетку, па ће се за пласман у полуфинале борити против Аргентине.

Могла је чета Марка Вилмотса много раније да обезбеди победу, али је Тим Хауард на голу Америке правио чуда и најзаслужнији је што је меч отишао у продужетке.

Чак пети пут у осам мечева осмине финала на турниру у Бразилу сусрети су отишли у продужетке, што је још један доказ изједначености екипа на шампионату света.

А онда, на самом почетку додатног периода, Кевин де Брујне постиже погодак за велико славље Белгијанаца. Када је Лукаку у финишу првог продужетка удвостручио предност, чинило се да је све завршено.

Ипак, менталитет Јиргена Клинсмана, који је очигледно пренео на своје изабранике, још једном је дошао до изражаја. Резервиста Џулијан Грин постиже погодак у 107. минуту и доноси трачак наде да Американци могу да избегну пораз.

Имали су Американци неколико полуприлика за гол, много тога се издешавало у казненом простору Белгије, али је Тибо Куртоа, уз помоћ своје одбране, успео да сачува своју мрежу, па је Белгија стигла до победе.

Белгија је сасвим заслужено у четвртфиналу, "ђаволи" су пропустили прегршт прилика да убедљиво савладају САД, а посебно треба поменути голмана Тима Хауарда који је чинио чуда на свом голу (15 одбрана).

На крају, правда је задовољена, али уколико оволико буду промашивали, Белгијанци немају чему да се надају против Аргентине.

Меч је одигран на Фонте Нова арени у Салвадору, а главни судија меча Алжирац Ђамел Хаимуди одлично је одрадио свој посао.

Овако је протекао меч:

00.32 - Завршен је меч у Салвадору! Белгија је савладала САД са 2:1 и у четвртфиналу играће против Аргентине! 

00.28 - Белгија се брани, Американци нападају. За разлику од првих 90 минута, све занимљиве ситуације сада се дешавају пред голом Куртое. Неколико минута остало је до истека 120. минута. 

00.24 - Дивна комбинација Американаца после слободног ударца. У прилици се нашао капитен Клинт Демпси, али је Тибо Куртоа фантастично интервенисао. Мало је недостајало да САД изједначи резултат.

00.22 - Последња измена на мечу. Уместо Едена Азара на терену је Насер Чадли. 

00.21 - Потпуна офанзива Американаца. Белгијанци размишљају само о одбрани свог гола. Ипак, "ђаволи" су изузетно опасни из контранапада. Још једна прилика за Лукакуа, још једном бриљантно брани Тим Хауард. 

00.17 - ГОООООЛЛЛ! Американци стижу до гола и до наде да могу до победе. Управо је последња Клинсманова измена Џилијан Грин постигао погодак. Белгија–САД 2:1.

00.15 - Крај првог продужетка на Фонте Нова арени. Белгија у последњих 15 минута игре улази са два гола предности. 

00.14 - Последња измена у тиму Америке, уместо Бедоје на терену је Џулијан Грин. 

00.12 - ГОООООЛЛЛ! Трећа срећа за Лукакуа! Још један контранапад Белгије, овога пута Де Брујне је асистент, а Лукаку проналази пут до мреже Тима Хауарда. Велика предност за Белгију!

00.10 - Џеремејн Џонс остао је на земљи после старта Де Брујне. Тек на успореном снимку видело се да је Белгијанац свом силином напуцао лоптом у главу везисту америчког тима. Све се завршило извињењем. 

00.08 - Још једна ситауција пред америчким голом слична претходној и још једном Хауард брани ударац Ромелу Лукакуу. Ипак су њих двојица били саиграчи претходних годину дана у Евертону. 

00.04 - Још једна прилика за Белгију, овога пута Лукаку је сам покушао да заврши акцију свог тима, Тим Хауард бележи 12.(!) одбрану на мечу. 

00.02 - Ромелу Лукаку ушао је у игру уместо Дивока Ориђија у паузи пре продужетака и већ у првом додиру са лоптом створио разлику и омогућио погодак свом тиму. Треба похвалити и стрелца Де Брујна, који је показао инстинкт нападача и разбио "клетву" Хауардове мреже.

00.00 - ГОООООЛЛЛ! Белгија напокон стиже до поготка. У трећем минуту првог продужетка, Кевин де Брујне користи продор Ромелуа Лукакуа и доноси предност свом тиму! Потпуно заслужена предност за Белгију.

23.56 - Настављен је узбудљив меч у Салвадору. Белгија је у првих 90 минута шутирала чак 31 пут на гол Хауарда.

23.52 - Завршен је регуларни део утакмице. Још једном, пети пут на овом Мундијалу, гледаћемо продужетке у осмини финала.

23.51 - Најбољу прилику на мечу Американци су промашили у надокнади времена. Резервиста Крис Вондоловски је промашио бољу прилику од свих белгијских на мечу. Изненада се нападач САД нашао у прилици, али шутира високо преко гола Куртое.

23.49 - Истекао је 90. минут утакмице. Играће се још три минута надокнаде времена. После још једног ударца из угла Белгије, покушава Фелаини главом, лопта одлази поред гола. 

23.48 - Све већа узбуђења на Фонте Нова арени. Компани је прекинуо један напад САД у свом казненом простору и истрчао контранапад. На крају лопта стиже до капитена Белгије, али по ко зна који пут на мечу Хауард је неприкосновен на свом голу. 

23.46 - Одличан напад извели су Азар и Де Брујне, разменили пасове, али ударац Челсијевог играча погађа спољну мрежу Хауардовог гола. 

23.43 - Још један покушај Ориђија, још једна одбрана Хауарда. Белгија ће извети 14. корнер на мечу. Фелаини је одличан у скоку, али алжирски судија сматра да је везиста Манчестер Јунајтеда направио фаул. 

23.42 - И даље нападају Белгијанци, и даље нема гола. Мање од десет минута остало је до истека регуларних 90 минута, све је мање времена за постизање гола пре продужетака. 

23.38 - Још једна прилика за Белгију, још једна сјајна одбрана Хауарда. Миралас је овога пута био асистент, одарац опробао Еден Азар, али је амерички голман још једном спасао своју екипу.

23.34 - Најбоља прилика за Белгију одлази у неповрат. Еден Азар одузео је лопту на својој половини, повукао контранапад, додао лопту до Ориђија. Белгијски нападач одлично упошљава Мираласа, који излази "један на један" са Хауардом. Ипак, голман САД брани ударац свог саиграча из Евертона. 

23.30 - Јирген Клинсман врши нову измену. Уместо Грејема Зусија у игру улази Крис Вондоловски. 

23.29 - После много времена, Американци су се одлучили да упуте ударац ка голу Белгије. Покушава Демпси, али Куртоа је на правом месту. Одговара и Белгија, комбиновали су Миралас и Ориђи, на крају Тим Хауард одлично постављен. 

23.27 - Сада се игра "викторије" пред голом Хауарда. Покушава са двадесетак метара Аксел Витсел, али лопта одлази тик поред десне стативе америчког гола. Делује да су Белгијанци све ближи постизању поготка. 

23.26 - Занимљив је податак да је, иако Белгија много више напада и ствара прилике, посед лопте изједначен!

23.22 - У већем делу наставка игра се на америчкој половини, тачније речено – сви играчи су на половини САД. Покушава још једном Фертонген из велике удаљености, право у Тима Хауарда.

23.18 - Нова прилика за Белгију. Ориђи је направио дармар у америчкој одбрани, упутио центаршут, а на лопту налеће Мертенс, који покушава петом, али поред гола. Било је то последње што је Мертенс урадио на овом мечу, уместо њега у игру улази Кевин Миралас. 

23.16 - Прва претња америчког тима у наставку. Бизли је прошао по десној страни и упутио центаршут. Одбрана Белгије конфузно је одреаговала, лопта је дошла до Грејема Зусија, који шутира, али је његов ударац изблокиран. 

23.15 - Дивок Ориђа погађа пречку! Алдервајрелд је упутио центаршут са десне стране, нападач Белгије захватио лопту главом, али она одседа на горњем делу пречке америчког гола.

23.14 - Велика офанзива Белгије на старту другог полувремена. Неколико полуприлика видели смо испред гола САД, али без озбиљног ударца према Хауарду. 

23.10 - Сада покушава и Маруан Фелаини из велике удаљености, али не успева да савлада свог некадашњег саиграча из Еверона Тима Хауарда. 

23.03 - Почело је друго полувреме. Као и на почетку меча, прву прилу праве Белгијанци. Де Брујне је центрирао, Мертенс покушао главом, а Хауард незгодну лопту прослеђује у корнер.

22.48 - Полувреме у Салвадору. Одличан меч гледамо, Белгијанци су офанзивнији и конкретнији, док и Американци прете из контри. Недостају само голови, надамо се да ће их бити у другом делу.

22.45 - На истеку 45. минута, контранпад Белгије завршава се ударцем Де Брујнеа, али је још једном ударац преслаб за Тима Хауарда. Играже се још три минута надокнаде времена. 

22.42 - Први жути картон и за Белгијанце. Венсан Компани је опоменут, пошто је са леђа оборио Зусија, покушавши тако да заустави брз контранапад Американаца. 

22.38 - Период нешто мирније игре у Салвадору. Белгија и даље напада, али се Американци организованије бране и све су опаснији у контранападима.

22.33 - Прва офанзивна акција Једлина, који успева да изнуди корнер. Зуси изводи ударац из угла, лопта стиже до Демпсија, који је одлаже за Џеремејна Џонса. Ипак, ударац Џонса са двадесетак метара одлази поред гола Белгије. 

22.31 - Проблеми за Клинсмана. Повредио се један од најбољих играча САД на Мундијалу Фабијан Џонсон, у игру ће морати Деандре Једлин. Једлин одлази на позицију десног бека, коју је до 31. минута покривао Џонсон.

22.30 - Сада се већ напади Белгије ређају као на траци. Овога пута покушао је Дивок Ориђи, али америчка одбрана блокира његов ударац и лопта стиже до Тима Хауарда. 

22.29 - Изгледа да је Еден Азар изузетно расположен за игру вечерас. Офанзивни везиста Челсија опробава ударац са дистанце, али је Тим Хауард добро постављен.

22.26 - Нова иницијатива Белгија и нова прилика за "ђаволе". Азар је сјајно упослио Фертонгена, који се убацио у амерички казнени простор. Ипак, његов покушај да проигра Фелаинија осујетио је Дамаркус Бизли.

22.23 - Велика прилика за Белгију. Јан Фертонген је одузео лопту на средини терена, повукао брз контранапад и упослио Кевина де Брујена. Ипак, играч Волфсбурга, после доброг дриблинга, шутира поред гола Тима Хауарда. 

22.21 - Нова полуприлика за Американце. Поново се Клинт Демпси нашао у изгледној ситуацији, овога пута успео је и да упути ударац ка голу противника, али је Куртоа на правом месту и сигурно интервенише. 

22.20 - Прво узбуђење пред голом Белгије. Корнер за САД извео је Зуси, лопта је некако стигла до Клинта Демпсија, али је без већих проблема интервенисао капитен "ђавола" Венсан Компани.

22.18 - Први жути картон на мечу. Џеф Камерон је неопрезно оборио Дриса Мертенса, због чега је заслужио прву јавну опомену на сусрету. Добра одлука Алжирца Хаимудија.

22.15 - Први дужи прекид на мечу. Један навијач је ушао на терен Фонта Нова арене, али је обезбеђење интервенисало после више од минута... На Твитеру се појавила информација да је у питању Марио Фери, човек којем је "професија" улетање на спортске терене.

22.12 - Како време одмиче, Американци се ослобађају теренске иницијативе ривала. У овим тренуцима игра се на средини терена, без иоле озбиљнијих прилика на било којој од страна. 

22.05 - Бољи почетак Белгије. "Ђаволи" су знатно агресивнији у дуелима и прилично офанзивно су ушли у меч. Американци вребају своју прилику из контранапада, уздају се у недостатак брзине белгијске одбране.

22.00 - Почео меч у Салвадору. Тек што је почео меч, тачније у 40. секунди, Белгија има прву прилику на мечу. Ориђи се нашао у шанси, шутирао, али је Тим Хауард одлично интервнисао. Први корнер на утакмици извешће Белгија.

21.54 - На Фонте Нова арени интонирају се химне две репрезентације. Све је спремно за почетак последњем меча осмине финала на Мундијалу у Бразилу. 

21.45 - Амерички потпредседник Џо Бајден одржао мотивациони говор у свлачионици националног тима...

21.36 - Јирген Клинсман има прилику да постане тек трећи селектор странац у четврфиналу Мундијала. До сада то је пошло за рукомом само Фелипеу Сколарију и Гусу Хидинку. 

21.35 - Белгијанци највише очекују од офанзивног везисте Челсија Едена Азара. Само три играча (Меси, Санчез и Ди Марија) су у групној фази такмичења имали више успешних дриблинга од Азара (13).

21.33 - Американци су се пласирали у осмину финала у три од последња четири наступа на Мундијалима. Последњи пут у четвртфиналу били су 2002. године. 

21.31 - А овако изгледа пекара породице Клинсман у Немачкој...

21.28 - Белгија и САД су до сада одиграли пет међусобних дуела. "Ђаволи" су добили четири сусрета, Американци један, није било нерешеног резултата.

21.15 - "Солџер филд" у Чикагу, неколико сати пре почетка утакмице...

21.06 - САД наступају у следећем саставу: Хауард, Гонзалес, Беслер, Камерон, Бизли, Џонсон, Бредли, Џонс, Бедоја, Зуси и Демпси.

21.05 - Белгија меч почиње у следећем саставу: Куртоа, Алдервајрелд, Ван Бујтен, Компани, Фертонген, Витсел, Фелаини, Азар, Де Брујне, Мартенс и Ориђи.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара