Читај ми!

"Гаучоси" преживели Швајцарску

Аргентина–Швајцарска 1:0. Ако је неко потрошио све "резерве" среће на СП у Бразилу, то су свакако Аргентинци. Два минута пред пенале, Анхел ди Марија решио меч. Частан и храбар опроштај Швајцараца од Мундијала.

Аргентина је, уз невероватну срећу, догурала до четвртфинала Мундијала, након победе над Швајцарском од 1:0, голом Анхела ди Марије два минута пре краја другог продужетка.

Иако нико није очекивао такав расплет, храбром и јуначком игром Швајцарска није дозволила Аргентинцима да лако дођу до циља. 

"Гаучоси" су од старта меча наметнули свој ритам, игру са много додавања, са намером да што пре сломе отпор Швајцараца.

Међутим, одлична тактика Отмара Хицфелда и беспрекорно обављање свих његових задатака и замисли, учинили су намеру Аргентинаца готово немогућом.

Задњи везни фудбалери Швајцарске, али и задња линија, умртвили су игру "гаучоса", свесно им препуштајући лопту и иницијативу, али и учинили од моћног напада "гаучоса" прилично безопасан трио.

Притискали су Аргентинци са свих страна, али најјаче и најбоље по левој страни, где је био Анхел ди Марија, уз огромну помоћ Маркоса Роха, који је већи део меча провео на супарничкој половини. Међутим, увек је недостајало завршно додавање, које ће "отворити" компактну одбрану Швајцарске.

С друге стране, игра Швајцараца утемељена на тврдој одбрани, створила је, уосталом и условила, игру на контранападе. Шаћири је прво полувреме одиграо феноменално, без погрешног додавања!

Имао је млади фудбалер Бајерна и две феноменалне прилике, вероватно и најбоље у првом делу игре, али је Серхио Ромеро одбранио ударце Џаке и Мехмедија.

Други део игре протекао је у знаку апсолутне доминације Аргентине. Иста идеја, исти начин игре, само што су им Швајцарци припомогли овај пут, јер су се додатно повукли, а притом и пали у игри.

Рохо и Забалета су били далеко офанзивнији, што је "гаучосима" донело више опција у нападу, али је проблем, нерешива енигма, и даље остала одбрана Швајцарске.

Одолевали су и издржали до истека 90. минута, па је, вероватно, неочекивано, меч ушао у продужетке.

У првом се догодило нешто потпуно несхватљиво. Иако су "гаучоси" имали више удараца ка голу, више времена лопту у својим ногама, потпуно су се повукли у првом продужетку. Тројица везних фудбалера позиционирали су се испред задње линије, што је омогућило Швајцарцима да преузму лотпу и играју фудбал.

Иако нису направили нити један опасан напад који би могао да им донесе предност, измамили су аплаузе и узвике бразилске публике, која је, потпуно логично, била против "гаучоса".

Међутим, у другом, потпуно обрнута ситуација. Швајцарци су се повукли, а Аргентинци кренули свим силама на гол Дијега Бенаља.

Анхел ди Марија је неколико пута покушавао док на крају и није успео да, после одличног проигравања Леа Месија, затресе мрежу Бенаља.

Овако је протекао меч:

20.33 - Крај меча, Аргентина је у четвртфиналу.  

20.32 - Последњу прилику имаће Швајцарци и то из феноменалне позиције. Слободан ударац на ивици казненог простора. Фарај добија жути картон... Шаћири погађа живи зид! 

20.30 - Ауууу каква прилика за Швајцарску! Шаћири је центрирао, Џемаили је погодио стативу! Није ту крај - она се одбија под његове ноге, али не успева да је захвати како жели. Колико среће за "гаучосе".

20.28 - ГОООООООЛ! Анхел ди Марија, вероватно, решава меч у Сао Паулу. Меси је проиграо Ди Марију који шутира из прве, Бенаљо овај пут не може ништа.  

20.22 - Блерим Џемаили улази у игру уместо Мехмедија, то је последња измена Отмара Хицфелда. 

20.21 - Ди Марија је решен да меч реши пре него што дође до пенала. Ипак, неколико његових узастопних покушаја не представља претњу по Бенаља и Швајцарску. 

20.18 - Потпуно супротна слика од првог продужетка. Сада су се Швајцарци потпуно повукли, што умало није искористио Ди Марија. Одличан ударац, који је ишао под пречку, зауставио је сјајни Бенаљо.

20.15 - Почео је други продужетак. Лукас Биља је трећа измена Алехандра Сабеље, у последњих 15 минута играће уместо Фернанда Гага.

20.12 - Крај првог продужетка. У овом делу, Аргентинци су се, несхватљиво, повукли, па тројица везних фудбалера игра испред задње линије, што оставља велики простор између њих и нападачке тројке. Швајцарци су то искористили и приграбили лопту за себе, иако нису направили никакав конкретан и опасан напад, имали су више лопту у ногама и то на противничкој половини. 

20.09 - Маркос Рохо излази из игре, Хозе Марија Басанта улази на терен. 

20.07 - Бразилци одушевљени игром Швајцарске, која сада има иницијативу. Неколико дивних потеза Шаћирија и Мехмедија, публика у Сао Паулу поздравља аплаузима и узвицима "оле".

19.59 - Прву прилику имају Аргентинци, после центаршута Леа Месија. Паласио је покушао главом, овај пут у оквир гола, али је Бенаљо зауставио његов ударац без већих потешкоћа. 

19.55 - Почео је први продужетак.  

19.48 - Крај регуларног дела меча. Играће се продужеци у Сао Паулу. Аргентина свакако много боља у другом полувремену, створили су боље прилике, били далеко опаснији ривал, али одбрана Швајцарске није попустила.  

19.44 - Прекршај Маркоса Роха доноси му жути картон, па ће леви бек "гаучоса" пропустити наредни меч. 

19.40 - Игру напушта Јосип Дрмић, а прилику у преосталом делу утакмице добија Харис Сеферовић.  

19.34 - Бенаљо још једном феноменално реагује - шутирао је Меси по земљи, врло снажно кроз ноге Шару, а Бенаљо је рефлексно одбранио неугодан ударац. 

19.29 - Умало да предност Аргентини донесе управо Паласио. Меси је "заврнуо", а нападач Интера шутирао главом поред гола. 

19.27 - Жути картон је добио најсвежији фудбалер на терену Желсон Фернандез, после несхватљиво лошег прекршаја над Ди Маријом. Сабеља прави прву измену, улази Родриго Паласио, док ће ван игре Езекијел Лавеци. 

19.23 - Спектакуларан ударац Месија са ивице казненог простора, али неколико сантиметара преко гола. 

19.21 - Прва промена на мечу, Гранит Џака је напустио терен, а у игри је Желсон Фернандез.

19.18 - Одличан напад Аргентине и још бољи центаршут Роха, али је Бенаљо фантастичном интервенцијом зауставио неугодан и добар ударац главом Гонзала Игуаина. 

19.15 - Притискају "гаучоси" са свих страна, али најјаче и наквалитетније с леве стране, где се Ди Марија и Рохо сјајно допуњују. Иако су напади све снажнији и учесталији, и даље нема оног додавања које би бацило дефанзивце Швајцарске на колена. 

19.10 - Дуготрајни, стрпљиви напади "гаучоса" не доносе резултате, јер нема завршног додавања, нема додавања које би "откључале" одбрану Швајцарске. Опет, Аргентинци, баш као и у првом делу игре, далеко више времена имају лопту у свом поседу, али чини се да Швајцарци боље знају шта са њом када је "украду". 

19.06 - Невероватан покушај Шаћирија из слободног ударца, са места са којег се, сигурно, велика већина не би усудила да покуша. Далеко искоса, Шаћири је сјајно шутирао, али је Ромеро, уз потешкоће, на крају приграбио лопту.

19.01 - Почео је други део игре, Швајцарци имају лопту, а нема промена у екипама. 

18.45 - Полувреме. Иако су Аргентинци имали више времена лопту у свом поседу, Швајцарци су направили зрелије и озбиљније прилике. Ђердан Шаћири, очекивано, најрасположенији фудбалер у црвеном дресу, и највише тестира одбрану "гаучоса", док, с друге стране, Езекијел Лавеци игра врло сигурно, уз неколико прелепих потеза прави проблеме задњој линији Швајцараца. 

18.41 - Аргентинци, као и неколико пута до сада, долазе до прилике, али сви ти покушаји се завршавају неозбиљним ударцем, не довољно јаким да би био претња по гол Бенаља. Сада је шутирао Ди Марија. 

18.39 - Невероватна прилика за Јосипа Дрмића, после асистенције Шаћирија. Дрмић сам пред голом Ромера, који је могао да истрчи и покупи ту лопту, али се није усудио, а Дрмић је покушао да лобује Ромера. Ипак, скандалозан покушај нападача Швајцарске. 

18.35 - Гранит Џака добија први жути картон на мечу, након што је срушио сјајног Лавеција, који је са две феноменалне финте избацио прво Шаћирија, а потом и Џаку из игре. 

18.30 - Аргентинци узвраћају на другој страни. Ди Марија је оштро, одлично, извео корнер, Гарају је неколико сантиметара недостајало да смести лопту у небрањену мрежу, јер је Бенаљо већ "излетео" на лопту, али није дошао до ње. 

18.28 - Најбољу прилику у досадањшем делу сусрета пропустили су Швајцарци. Сјајан продор Шаћирија, један од ретких до сада, по десној страни, повратна лопту за Џаку, који је неометан на "пеналу", али шутира у Ромера. У наставку акције, шутирао је Мехмеди, опет у Ромера. 

18.25 - Игуаин је пробао главом после прекида који је извео Меси, али није било посла за Дијега Бенаља, јер је лопта отишла далеко од гола. 

18.20 - Иако Аргентинци имају лопту у ногама, имају иницијативу, и задњи везни у Швајцарској играју одлично, Бехрами и Инлер, уз помоћ Џаке и Шаћирија, који "шпарта" по читавом терену. 

18.15 - Швајцарци тешко износе лопту на противничку половину, Маскерано и Гаго одрађују сјајан посао у дефанзиви, у чему им припомаже и Анхел ди Марија.  

18.10 - Умало је лоше испуцавање Јохана Ђуруа скупо коштало Швајцарце, јер је она стигла до Игуаина, али је није лепо прихватио, а и Ђуру се вратио и исправио грешку. 

18.05 - Висок притисак и агресивна игра Швајцараца, Аргентинци покушавају да играју стрпљиво, без срљања. Забалета и Рохо, као офанзивни бекови, нису толико дубоко на противничкој половини као у претходним мечевима, нису далеко испред лопте, већ у уводним минутима пружају подршку нападима који углавном иду из средине према Ди Марији који је на левом крилу. То ће се, без икакве сумње, променити како меч буде одмицао.

18.00 - Почео је меч, први напад имају "гаучоси". 

17.55 - Навијачи Швајцарске уживају у Сао Паулу...

17.50 - У Сао Паулу је предиван дан за фудбал...

17.40 - Спреман је и дрес за Ђердана Шаћирија...

17.30 - Аргентинци не заборављају Клаудија Каниђу и Дијега Марадону. Уосталом, како би уопште и могли...

17.15 - Ђердан Шаћири је против Хондураса постигао "хет-трик". То је био 50. на Светским првенствима. 

17.05 - Спреман дрес за Леа Месија...

17.00 - Познати су и састави тимова. Аргентина: Ромеро, Забалета, Фернандез, Гарај, Рохо, Маскерано, Гаго, Ди Марија, Лавеци, Меси, Игуаин. Швајцарска: Бенаљо, Лихтштајнер, Ђуру, Шар, Родригез, Бехрами, Инлер, Шаћири, Џака, Мехмеди, Дрмић.  

16.40 - Аргентина и Швајцарска до сада су одиграле шест мечева, четири пута су били бољи "гаучоси" уз два ремија, а сасвим јасно, Швајцарци никада нису добили.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара