Врло добри Мексико у осмини финала!

Хрватска - Мексико 1:3. Мексико, тим који се уз доста муке уопште квалификовао на Светско првенство, изборио је пласман међу 16 најбољих репрезентација планете. Дружина Мигела Ерере је у директном окршају показала да је бољи тим од Хрватске, која је била конкурентна само у првих пола сата игре, а и тада само због тактичког лукавства селектора Нике Ковача. Ово је шести пут у низу да се Мексико пласирао у нокаут фазу Мундијала, а за све то време ниједном нису стигли до четвртфинала. Да ли ће и овога пута осмина финала бити коначна баријера за популарне La Verde, или су коначно способни за корак више, биће познато у недељу када играју са Холандијом.

Нико на Светским првенствима није тако фрустрирајуће доследан као Мексико. Успевали су да прођу групу 1994, 1998, 2002, 2006 и 2010. године, али би одмах затим поклекли. Неке селекције сањају трофеј, Мексиканци само желе у четвртфинале. Шесту прилику да прескоче ову препреку добили су захваљујући импресивној победи над репрезентацијом Хрватске од 3:1 (0:0).

Мексико ће, дакле, добити прилику да прекине један црни низ. Хрвати су само наставили свој. Никада "ватрени" нису прошли групну фазу Мундијала након 1998. године, када је феноменална генерација предвођена Давором Шукером била трећа на свету.

Имали су наравно велики мотив да то изборе вечерас, али једноставно нису заслужили.

Нико Ковач је на терен стадиона у Ресифеу послао састав какав никада до тада није. Изненађење у виду Ивана Ракитића на месту плитко позиционираног задњег везног је било велико, и Мексиканци су имали проблема да се томе адаптирају. Сада је јасно да је Хрватска овај уводни период игре морала да искористи, јер је само тада заиста била боља.

Мексико је контролисао меч од последње трећине првог полувремена па све до краја. Гол Рафе Маркеза је начео Хрватску, погодак Гуардада их је бацио на конопце, а онда их је Чичарито Ернандез дотукао. Све се догодило у распону од десетак минута. 

Хрватска је потом наставила да јалово контролише посед. Гиљерма Очоу скоро да нисмо ни видели до 87. минута, када је морао да вади лопту из мреже након ударца и почасног поготка Ивана Перишића.

На крају, бољи тим иде даље. Или барем тим који је вечерас био бољи. Мексико наставља своју мундијалску авантуру у недељу, када игра са Холандијом.

Балкан остаје без представника на првенству света. Хрватска пакује кофере и путује кући. Бразил је далеко и пут траје дуго. Таман довољно да се анализирају све грешке које су направљене у овом, али и у премијерном мечу са Бразилом.

Овако је текла утакмица: 

23.52 - И то је крај још једне сјајне утакмице на 20. Светском првенству у фудбалу. 

23.49 - Очоа је коначно добио прилику да прикаже део своје магије. Голман о коме прича цео свет рефлексном реакцијом успео је да одбије лопту коју је са пет метара послао Никица Јелавић.

23.47 - Сву немоћ хрватског тима успео је да покаже Анте Ребић стартом над Маркезом у заоставном времену. Црвени картон ће вероватно послужити као лекција 21-годишњем фудбалеру који је будућност репрезентације Хрватске. Ребић је први играч "ватрених" који је искључен на утакмици Светског првенства још од Јосипа Шимунића 2006. године. Додуше, сви се сећамо да Шимунић није добио црвени картон, него ТРЕЋИ жути...

23.45 - ГООООООЛЛЛЛЛЛ!!!!! Ракитић се "штиклом" колико-толико искупио за пропуст код гола Чичарита. Перишић постиже погодак. Како би Американци рекли, премало и прекасно... Овим Нигерија остаје једина селекција која није примила гол на овом шампионату.

23.43 - Последња измена у Мексику. Уместо Гуардада, који је вечерас постигао свој првенац на Светским првенствима, у 12. утакмици, у игри је фудбалер Круз Азула Фабијан. 

23.40 - ГООООООООЛЛЛЛЛ!!!!! Све је готово, сваки трачак дилеме је нестао. Мексико постиже још један гол из корнера, овога пута је Ернандез заслужио да се обрадује. Ракитић је заспао, али ко му може замерити... Онај о чијој одговорности се мора дискутовати јесте голман Стипе Плетикоса. И то не само код овог гола... Иначе, осам последњих голова Мексика на првенствима света пали су у другом полувремену.

23.38 - Нова измена у Мексику, Ерера појачава везни ред. Фудбалер Леона Карлос Пења ће на терен, уместо Орибеа Пералте. Овај меч је завршен, и Мексику сада предстоји одрађивање посла.

23.33 - ГОООООООЛЛЛЛ!!!! Нови гол за разгоропађени Мексико! Гуардадо је поготком завршио врло лепи контранапад свог тима.

23.31 - Нико Ковач ради једино што може у овом тренутку и убацује Никицу Јелавића уместо Данијела Прањића. Хрватска ће играти са три играча у последњој линији и три класична нападача, што може да буде двосекли мач. Наравно, они немају избор, јер су им потребна два гола.

23.30 - ГООООООЛЛЛЛЛЛЛ!!!! Догодило се оно што је игра два тима и наговештавала. Мексико је постигао гол вредан друге фазе Светског првенства. Рафа Маркез је надвисио Ћорлуку и лопту главом послао у мрежу. Маркез је постигао гол на трећем узастопном Светском првенству.

23.25 - Нова промена у хрватском саставу. Анте Ребић, млади фудбалер Фиорентине који је некада носио дрес Сплита (дакле не Хајдука, него мање популарног клуба који се зове РНК Сплит), ушао је у игру уместо Ивице Олића. Занимљив избор, с обзиром да је предност селектор Ковач дао играчу који има 21 годину и врло мало искуство, пре него Едуарду или Никици Јелавићу.

23.20 - Прву измену прави и Мигел Ерера. Уместо Дос Сантоса, који је, чини се, играо само у првих 15 минута, у игри је Хавијер Ернандез. Судећи по повицима публике на стадиону у Ресифеу, њега су навијачи Мексика и чекали. Иако у Јунајтеду игра као класична деветка, она која опседа казнени простор, у Мексику ћемо га гледати како покрива много већи простор. Пералта ће остати испред њега, што значи да популарни Чичарито неће бити прво решење својих везних фудбалера. Ернандез није постигао гол у последњих 11 утакмица за националну селекцију.

23.15 - Експеримент је завршен. Нико Ковач прави прву измену, и из игре извлачи Врсаљка. Како на терен улази Матео Ковачић, лако је закључити да ће Данијел Прањић да се врати на своју примарну позицију левог спољњег играча. Треба очекивати да ће млади фудбалер Интера бити нешто истуренији у односу на Ракитића и Модрића, и поред тога што је најбоље партије и дресу репрезентације пружао када је играо ближе последњој линији (сетимо се само утакмице Хрватска - Србија на Максимиру у квалификацијама баш за овај турнир).

23.13 - Колика је важност тандема Ракитић - Модрић биће јаснија са сазнањем да су управо ова два играча разменила највише пасова у досадашњем току утакмице. 

23.08 - Са годинама је мобилност Рафе Маркеза опала. Два штопера, Морено и Родригез, као да то не осећају и јако слабо бране простор иза својих леђа. Олић, Перишић и Прањић то нису искористили, али како концентрација и снага буду падали са проласком времена, сва је прилика да ће се то кад-тад догодити.

23.04 - Ракитић као задњи везни осликава намеру селектора Ковача да његов тим увек има сигурност у поседу у близини свог гола. Међутим, нови фудбалер Барселоне и репрезентативни саиграч из Реал Мадрида Лука Модрић због тога често стоје предалеко. Као последица тога хрватски тим понекад делује "разбијено" у фази напада. 

23.02 - Игра се друго полувреме. Без промена у саставима или формацијама, али вероватно не задуго. 

22.57 - Невероватан податак, који вероватно открива највећу фалинку у игри Хрватске. Марио Манџукић је имао девет контаката са лоптом у првих 45 минута, чак девет мање од голмана Стипе Плетикосе.

22.50 - Посед лопте два тима скоро да је изједначен. За нијансу су у овом сегменту и даље бољи Хрвати, али статистички параметар који је значајнији јесте број фаулова. Мексиканци су били агресивнији (или ако желите грубљи), што је, када је у границама онога што зовемо фер-плеј, врло пожељно у утакмицама овог типа. Једини пут у првих 45 минута лопта је ишла у оквир гола након оног предивног ударца Ерере.

22.47 - Крај првог полувремена. Знамо да су Мексиканци задовољнији, али само један гол на овом мечу мења све...

22.42 - Ектор Ерера је најбољи играч Мексика, или је врло близу да то постане. Технички савршено обучен, овај фудбалер игра као старомодни "box to box" везни фудбалер. У тих 70-ак метара се сјајно креће. Уме да стане на лопту, али и да убрза напад када то осети потребним. Има убедљиво највише комплетираних пасова у тиму који игра у зеленим дресовима. За њега кажу да је будући капитен своје репрезентације, и сасвим је јасно због чега је то тако.

22.39 - Хрватски репрезентативци сада знају како то изгледа када Мексиканци притисну свим силама. Већ неколико минута тежиште игре је дубоко на половини која припада европском тиму. Овај период доминације пољем и поседом, са изузетком једне контре и неуспешног ударца из слободног ударца Дарија Срне, траје без прекида четири или пет минута. 

22.32 - Лако је видети због чега у хрватској јавности најомиљенији играч није Лука Модрић или Даријо Срна, него Ивица Олић. Нико на терену не "ради" без лопте колико и он. Он своје дефанзивне задатке не ограничава на високи пресинг, већ је спреман и да се повуче дубље и да тамо помогне саиграчима.

22.29 - Гуардадо, фудбалер Валенсије на позајмици у Бајеру из Леверкузена, уме да дрибла у пуном трку, а довољно је физички спреман да и кроз тај адут стекне предност у односу на чуваре. Оно што му фали, а што је видљиво и вечерас, јесте прецизност и мирноћа у пасу. Како игра јако близу противничком голу, то заиста може да буде проблем. 

22.25 - Хрватска има 60 одсто времена лопту у својим ногама. Комплетирала је око 20 пасова више од свог противника, а извела је и једина три корнера на мечу. Није необично да Хрвати контролишу мечеве, то се скоро подразумева за тим који има Модрића и Ракитића, али морају да нађу начин да то конкретизују у смислу погодака. Најбоље прилике су до сада имали у виду удараца са дистанце Перишића и Прањића.

22.22 - Тенденција у Хрватској игри јесте да се оптерети леви бок, како би се искористиле описане мексичке слабости. То још увек не даје жељени резултат, али се чини као да је то само питање времена. Агилар уопште не делује уверљиво, а поверен му је задатак да покрива заиста огроман део терена. 

22.19 - Нова прилика за Мексико, који сада делује као много стабилнији тим него пре само пар минута. Пералта се оклизнуо, а да није Мексико би сада вероватно имао предност. Ритам утакмице, вреди и то напоменти, је на врло високом нивоу. 

22.16 - Као да смо га прозвали! Дос Сантос је интелигентно отворио простор Ерери, а фудбалер Порта је "пробудио паука" у левом горњем углу Плетикосиног гола. Да је лопта ушла у мрежу, то би био један од најлепших, ако не и најлепши гол на овом шампионату. 

22.14 - Ђовани Дос Сантос је још један јако занимљив играч. Његова клупска каријера трагично стагнира још од када је 2008. године напустио Барселону, али то и није толико битно јер је он класични "турнирски играч". Он сјајно игра за своју репрезентацију, у ком год такмичењу да наступа. Он вечерас игра као други шпиц. Латералним кретњама ствара себи могућност за пријем лопте на боку. Одатле креће у продор, или покушава да да пас за гол. Када игра како уме, заиста га је прелепо гледати.

22.11 - Хрватска показује сву моћ квалитетног тактичког изненађења. Играчи у зеленим дресовима стоје предалеко од хрватских фудбалера, праве грешке у преузимању, што отвара велики простор. Хрватска је за сада имала неколико опасних напада, али то нису били напади који су претворени у изгледне прилике. 

22.07 - Два саиграча из Америке, Лајун и Агилар, играју исту позицију, али на два врло различита начина. Док први продире по левом боку са пуно силине и самопуздања, овај други то ради некако стидљиво. Он је један од разлога због чега је десна страна мексичког тима слабија. Друга је поменути штопер Франциско Родригез, који је неспретан на лопти и делује као да се никако не сналази у формацији са три играча позади.

22.03 - Невероватно, али чак су и информације хрватских и бразилских колега, на које смо се ослонили, биле погрешне. Ракитић је тај који у Хрватском маневру игра најближе штоперском пару. Он улази јако плитко у фази напада, што дозвољава пре свих Срни да изађе екстремно високо. Мексички фудбалери делују подједнако изненађени као и ми. 

22.02 - Говорили смо већ о Рафаелу Маркезу, а сада на почетку је потребно нагласити значај који он има на игру своје селекције. Он је итекако упознат са позиционим захтевима онога што се понекад зове "полулиберо". Маркез игра као корекција и потпора за солидног Морена и нешто слабијег Родригеза, али мора и да изађе испред њих како би покренуо напад и одиграо почетни пас.

22.01 - Почела је утакмица.

21.45 - Марио Манџукић је играч који је страховито напредовао у последње две сезоне. Прво је био најбољи стрелац Европског првенства, а онда је имао две сјајне шампионске сезоне са минхенским Бајерном. Примера ради, Манџукић је прошле сезоне постигао седам голова главом, више него иједан играч у најјачих пет лига Европе. На овом првенству постигао је два гола из једина два шута која је упутио.

21.35 - Разрешене су све дилеме око хрватске формације. Оно што је Ковач смислио никако није било могуће предвидети... Срна иде на десни бок, док ће Шиме Врсаљко поново морати да се сналази на левој страни. Данијел Прањић ће, а ово је најнеобичније од свега, играти испред као коректор задње линије. Он би требало такође да крпи рупе које настану иза Модрића и Ракитића. "Ватрени" ће, дакле, нападати у формацији 4-3-3, док ће се бранити у формацији 4-1-4-1. Ова комбинација система је вероватно најомиљенија код тренера млађе гарде у овом моменту, али ово свакако остаје велико изненађење Нике Ковача. Да ли ће му се коцка исплатити, видећемо... На храбрости му свакако треба честитати.

21.25 - Избор искусног Орибеа Пералте пре Чичарита Ернандеза можда делује необичан, али је у складу са тренутном формом два играча. Новопечени нападач мексичке Америке постигао је девет голова на последњих осам мечева за национални тим. 

21.15 - Мексико ће вечерас први пут у историји играти у зелено-црној комбинацији дресова. Како је Хрватска номинални домаћин, Мексиканци су морали да се прилагоде. У дуелу са Бразилом су први пут од 1970. године и првенства које су организовали играли у црвеним дресовима. Како ће Хрвати вечерас играти у својим чувеним "коцкицама", Мексико је поново морао да импровизује... 

21.10 - Рафаел Маркез, 35-годишњи фудбалер Леона и некадашњи играч Барселоне, са траком на руци предводи Мексико на четвртом првенству света. Излишно је уопште рећи да је то рекорд.

21.02 - За разлику од свог колеге, Нико Ковач је био инвентивнији када је састав тима у питању. Хрватска никада није играла у овом саставу, па редове који следе треба схватити као нагађање - јаснију слику имаћемо тек када почне меч. Дакле, Хрвате смо навикли да гледамо у класичном 4-2-3-1 систему, а тако би требало да буде и вечерас. Ретко када је паметно мењати значајније систем пред овако важне мечеве. На терену су и Данијел Прањић и Шиме Врсаљко, који ће вероватно на два бока, а Даријо Срна ће бити део офанзивне линије. Модрић и Ракитић, срце и душа овог састава, играће у маневру, а испред њих би могао неуморни Ивица Олић. Перишић ће лево, јер је то играч који има све особине потребне да унесе лопту са бока ка средини, одакле може квалитетно да шутира или асистира, све у зависности од околности. Из оне "омиљене" Ковачеве поставе поново је испао Матео Ковачић.

20.58 - Мигел Ерера, селектор Мексика који носи симпатичан надимак Piojo (вашка, прим. аут.), није одступио од тима и система који се показао успешним. Мексико има дугу традицију играња у формацији са три играча позади, а тако ће бити и вечерас. У фази напада La Verde ће стајати у помало специфичној 3-1-4-2 формацији, док ће се бранити у конвенционалнијој 5-3-2. Велика тактичка одговорност пада на леђа четири играча: Рафе Маркеза, Хозеа Васкеза, Ектора Ерере и Ђованија дос Сантоса. О свему детаљније мало касније... 

20.56 - Мексико ће наступити у саставу: Очоа, Родригез, Маркез (к), Ерера, Лајун, Дос Сантос, Морено, Гуардадо, Пералта, Агилар и Васкез.

20.55 - Дрес Хрватске вечерас ће од првог минута носити: Плетикоса, Врсаљко, Прањић, Перишић, Ћорлука, Ловрен, Ракитић, Модрић, Срна (к), Манџукић и Олић.

20.50 - Хрватска никада није тријумфовала у последњој утакмици групне фазе на планетарним шампионатима. Мексико то није урадио још од 1986. године. Традиција која би вечерас могла да се прекине - за један или други тим, подразумева се... 

20.45 - Хрватска се показала у фином светлу у прва два меча на текућем Мундијалу. Бразил их је победио тек након што је и јапански арбитар обукао жути дрес, док су против Камеруна одиграли можда и најбољих 90 минута на Светским првенствима у 21. веку. Иначе, на мечу са афричком селекцијом су постигли више голова него на претходних пет мундијалских утакмица.

20.35 - Мексико је у прилици да се пласира у нокаут фазу Мундијала са само једним постигнутим голом. Да би се то догодило потребно је да и вечерас мирује мрежа Гиљерма Очое, "шестопрстог" мексичког чуда. Оно што је такође чудо само по себи јесте да је овај голман слободан, односно да није уговором везан ни за један клуб. Уговор са корзиканским Ајачиом му је истекао овог лета. Мексико је, уз Нигерију (?), једина екипа која није примила гол на првенству света. 

20.30 - Сад они вероватно и најрелевантнији подаци. Мексику је довољан и реми са Хрватском како би се пласирао у осмину финала Светског првенства шести пут заредом. Ако Бразил однесе ишта из меча са Камеруном (а потребно је чудо да се то не догоди), Хрватској је потребна победа како би успела исто.

20.25 - Мало разлога за оптимизам за навијаче Хрватске. Мексико никада није постигао више од једног гола против "ватрених". Уз то, национални тим ове северноамеричке земље је победио у само седам од 30 дуела које је на шампионатима света имао са европским селекцијама.

20.20 - Како и доликује, почињемо уз основне податке. Хрватска и Мексико играли су до сада три пута. Два пута је славио наш западни сусед, док је једном тријумфовао Мексико. Мексико је победио у најскоријем дуелу, уједно једином одиграном на Светском првенству. Пре 12 година било је 1:0, а гол из пенала постигао је легендарни Каутемок Бланко.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару