Сјајни Суарез сахранио енглеске снове!

Уругвај - Енглеска 2:1. Од свих, некако је то морао да буде он. Луис Суарез је са два гола уништио наде играча са три лава на дресу да би у Бразилу могли да прекину негативни низ на Светским првенствима и са себе збаце ауру губитника коју тако дуго носе. Трагичније од свега јесте да је други, тај кобни погодак, Суарезу "припремио" нико други до Стивен Џерард. Једна традиција, ако је икаква утеха, јесте прекинута. Вејн Руни је постигао гол на Мундијалу, из 29 ударца и након 759 минута проведених на терену.

Пре три године Уругвај је био најбоља екипа у Јужној Америци. Прво je биo једини тим са овог континента који је стигао до полуфинала Мундијала у Јужној Африци, да би годину дана касније освојио Копа Америку.

Међутим, то је тим који од тада пада, у смислу форме али и у смислу играчког потенцијала. Једва су се пласирали на првенство у Бразилу, да би у првом мечу, након застрашујуће слабе игре против просечне Костарике, били поражени. Пре меча са Енглеском, били су скоро па прежаљени.

Али, онда су поново приказали црту у карактеру која ову малу нацију чини тако успешном на фудбалском терену. Јер, спортска дрскост је донела победу за La Celeste, више него иједан тактички маневар или тренутак бриљантности Луиса Суареза. Али није да њих није било у Сао Паулу у четвртак увече...

Први гол Луис Суарез је постигао након прелепе асистенције Единсона Каванија у финишу првог полувремена. До тог тренутка, играчи Оскара Табареза су били бољи од ривала, али тек једва.

Свако би им опростио да су у наставак сусрета ушли за жељом да одбране толико вредну предност, али они су урадили супротно. Напали су у првих десетак минута другог полувремена са више жестине него током иједног другог периода утакмице. Срећа и један "згужвани" ударац Каванија учинили су да мрежа Џоа Харта не задрхти још који пут.

Онда се догодило оно што су медији и навијачи из Енглеске прижељкивали и призивали од почетка турнира - Руни је постигао погодак. Тим Роја Хоџсона је тада имао релативно одговарајући резултат, али и моментум на својој страни. Из разлога о којима ће сигурно бити речи наредних дана, они ништа од тога нису искористили.

Стивен Џерард је онда погрешно проценио лет једне лопте, преглавао ју је на погрешну страну, а два штопера Енглеске су баш у том тренутку стајала прешироко. Овакав поклон околности Луис Суарез није могао да пропусти.

Ово нас доводи до друге ствари о којој ће се сигурно писати и причати у периоду који је пред нама. Шта је то, јер лоша срећа сигурно није, што тера на грешке Стивена Џерарда у тренуцима када се ломе мечеве и када се добијају и губе титуле?

На крају, само теорија држи Енглеску на Мундијалу. Прво Костарика у петак мора да изгуби од Италије, а затим и резултати у трећем колу морају да се поклопе у складу са њиховим жељама. Никада ниједна екипа није изгубила два меча на старту и на крају успела да се пласира у нокаут фазу. Само је један тим, у оваквом формату такмичења на Светским првенствима, успео да оде даље са тачно три освојена бода. То је успело Чилеу 1998. године, али је он нанизао три ремија.

Као контраст томе, Уругвај своју мундијалску судбину држи у својим рукама. Вечерас је показао да му је то сасвим довољно.

Овако је текла ова феноменална утакмица: 

22.52 - Ово је крај утакмице, а самим тим и (скоро) крај енглеских нада на овом Светском првенству. 

22.49 - Кидише Енглеска, али то нису смислени атаци већ помало неартикулисани налети са више енергије и емоције него техничке припреме. Ниједну прилику нису створили Енглези у последњих пар минута. Њихов очај се огледа и у реакцији Џоа Харта, који је отишао у противнички казнени простор приликом корнера. 

22.45 - У међувремену су два селектора извршила и последње измене. Фусиле је заменио Переиру, док је Суарез место уступио штоперу Коатесу. Рики Ламберт, познат и као енглески план Б, заменио је новог саиграча Џордана Хендерсона. Намере два стручњака, условљене резултатом и значајем утакмице, су више него јасне. 

22.40 - ГООООООЛЛЛЛ!!!!! У "open play" игри, Уругвај је бољи од Енглеске, и то је сада потпуно јасно. Луис Суарез постиже свој други гол на мечу, и то гол који ће, ако овај резултат остане на снази до краја, бити тема број један у енглеским фудбалским форумима недељама и месецима. Разлог томе јесте то да му је "асистирао" нико друго до Стивен Џерард. Ово је пети гол Суареза у седам мечева на Светским првенствима.

22.36 - Ово је сада, како Енглези умеју да кажу, "било чија утакмица". И једни и други нису задовољни овим резултатом, и сходно томе чине све да га промене. Напади се смењују на обе стране, али обема тимовима фали завршни пас који би генерисао прилику. 

22.31 - ГОООООООЛЛЛЛЛ!!!!! Немогуће се коначно догодило! Вејн Руни је постигао гол на Светском првенству. Једноставно није могао да промаши из ситуације коју му је припремио Глен Џонсон... Након 759 минута Руни је угурао лопту у мрежу на Мундијалу. Ово је 40. гол који је Руни дао у дресу са грбом са три лава, чиме се изједначио са Мајклом Овеном.

22.30 - Крај једне традиције? Уругвај није победио у последњих 15 дуела са европским селекцијама на Светском првенству. Вечерас је јако близу... 

22.26 - Поново мења Рој Хоџсон. Уместо Данија Велбека, креативност игри Енглеске сада би требало да пружи Адам Лалана. Фудбалер Саутемптона је вероватно најмање "енглески" играч на терену, способан да игра са обе ноге и у сва четири правца. Он је такође играч који простор осваја техником, уместо трком. Требало би да буде добар баланс Барклију на другој страни. 

22.24 - Прва измена и у тиму Уругваја. Уместо Николаса Лодеира на терену је фудбалер Еспањола Кристијан Стуани. Ништа се не мења у игри Уругваја, осим што Стуани као одморнији и свежији гарантује већу покретљивост у маневру.

22.23 - Уругвај је одличном поставком на својој половини пацификовао нападе Енглеске. Вејн Руни је и даље на терену, али то не оправдава на прави начин. Од њега се, теоретски барем, очекују тренуци луцидности који би отворили простор или створили прилику Енглезима, али се то не дешава. Не због његовог незалагања, наравно... 

22.19 - Баш тако. Као да смо позвали Роја Хоџсона, који вади из игре Рахима Стерлинга и на његово место убацује Роса Барклија. Фудбалер Евертона је само годину дана старији од тамнопутог саиграча, играју на истој позицији коју интерпретирају на сличан начин. Дакле, форма енглеског напада се неће битније променити. 

22.18 - Још једна очигледна мањкавост у игри тима Роја Хоџсона јесте чињеница да Данијел Стариџ исто није довољно укључен у посед. Премало лопти добија, а када се понуди као решење то ради сувише бочно, где није ни најмање опасан. Често удвојен, принуђен је лопту да врати задњим везним фудбалерима, једном чак и штоперима. Енглеска мора нешто да промени, или у систему или у играчком кадру.

22.12 - Стивен Џерард је недовољно на лопти. До ње долази само онда када треба извести слободни ударац или је треба преузети од штопера. Његов парњак, Џордан Хендерсон, и није неко ко добија превише офанзивних задатака, што не даје потребну кохерентност у игри Енглеске. Више играча који се нуде као решење и више фудбалера у завршници су једини начин да се пробије блок Уругваја.

22.11 - Нису се штедели вечерас играчи два тима. То је обично тако на утакмицама овакве важности, али би спорадично у томе и претерали...

22.09 - Руни!!!!!! Енглези су побегли са конопаца, успели су и да створе изгледну позицију за постизање поготка, али је Муслера зауставио ударац несхватљиво нечуваног Рунија са седам или осам метара.

22.07 - Још једна шанса за помахнитали Уругвај, поново боља од оне која јој је претходила. Кавани је промашио оно што бисмо колоквијално назвали "непромашивим". Уругвај је потпуно пребацио тежиште игре око казненог простора збуњених Енглеза. Уруси су већ сада шутирали више пута ка голу противника (три пута) него у целом првом полувремену.

22.05 - И другу прилику, још бољу, пишемо Уругвају. Енглеска задња линија није успела на време да изађе након корнера, што је оставило Суареза у дозвољеној позицији након вероватно случајног паса Риоса. Лопта после ударца нападача Ливерпула није прошла ни близу гола. 

22.04 - Прву прилику у наставку, супротно у односу на оно што диктира резултат, има Уругвај. Поново је Суарез био опасан након корнера. Неспретна интервенција Харта ипак није кажњена новим голом. 

22.02 - Почело је друго полувреме. Њега започињемо заиста невероватним податком, посебно када се зна да од тандема Суарез - Кавани зависи игра Уругваја. Пас Каванија ка Суарезу је уједно и једини који овај послао ка свом саиграчу. Толико о ефикасности и продуктивности... Такође није назанимљиво напоменути да је Руни до сада 27 пута шутирао на Светским првенствима ка голу противника, а од тога је седам пута погодио оквир гола на неки од начина.

21.47 - Крај првог дела утакмице. Податак који не мора ништа да значи, али може да опомене. Енглеска није изгубила две утакмице у групној фази Светског првенства још од шампионата 1950. године, када су за гол бољи од ње били Шпанија и САД. 

21.44 - Енглеска је по природи играча које има реактивна екипа. Они своју игру базирају на контранападима. Сада то морају да промене, али се они не сналазе у овом промењеном тактичком односу.

21.40 - Одговара Енглеска. Можда боље, умало да одговори. Руни је послао лопту по дубини, ова је дошла до Стариџа који није успео да промаши Муслеру који се добро поставио. Енглеска коначно притиска... 

21.39 - ГООООООЛЛЛЛ!!!!! Осим на Енфилду, мало где га воле на Острву. То се неће променити, јер је Луис Сарез постигао гол који Енглеску може да избаци са Мундијала. Тај погодак је дошао као логична последица одличне полуконтре екипе Оскара Табареза. Све похвале и за асистенцију Единсона Каванија, који је лопту послао на једини начин на који је она могла да стигне до Суареза у казненом простору ривала. Суарез је, да све буде још слађе, гол постигао из првог ударца који је упутио.

21.34 - Уругвајци не одступају од игре која им је донела репутацију "опасних момака". Овај тим је, до сада, добио четири жута картона и један црвени. Ово их ставља на сам врх листе најгрубљих тимова у Бразилу. 

21.31 - Сјајна прилика за Енглеску је још једном потврдила две ствари. Муслера не уме да брани прекид, а Вејн Руни не може да постигне погодак на Мундијалу. Са пола метра, главом, фудбалер Манчестер јунајтеда је погодио пречку! 

21.30 - Као што смо и претпоставили, Уругвај по десној страни игра мало или нимало. Касерес више игра као помоћни централни бек, што одговорност за десни бок ставља скоро потпуно на леђа фудбалера Лација Алвара Гонзалеса. За сада, то је за њега претежак задатак.

21.27 - Нова прилика после центаршута Луиса Суареза из прекида. Кавани је покупио лопту коју је овај послао из корнера, али ни он није успео да тело постави у положај који би гарантовао да она после шута погоди оквир гола. 

21.25 - Ротације, ротације, ротације... Руни, Стерлинг и Велбек су неколико пута до сада променили позиције. Ову мобилност штопери и задњи везни Уругваја не могу да испрате на прави начин, али Енглеска још увек није створила вишак који би касније претворила у прилику. 

21.23 - На половини првог полувремена може се изнети закључак да Енглеска није доминантна у пољу како би се очекивало. Чини се као да су Енглези са сувише респекта пришли овом мечу - скоро да би се дало помислити да је то због страха од Луиса Суареза и његових способности. 

21.19 - Велбек, иако шпиц по вокацији, није неко ко "по дифолту" трчи иза штопера противника и ту тражи лопту. Он, као офанзивни бочни играч, уме да трчи уз линију и да тамо чува посед под притиском. Велбек, Стерлинг и Стариџ су играчи чија креација у последњој трећини би Енглеској требало да донесе победу.

21.15 - Нова опасна ситуација испред гола Џоа Харта. Сада је Кристијан Родригез шутирао након што му је лопта дошла услед грешке Џагелке. Фудбалер мадридског Атлетика није успео да погоди оквир гола. 

21.13 - Неправедно би у овој причи било изоставити Каванија. Он је фудбалер кога погрешно виде као као конвенционалну деветку, јер је он много више од тога. Кавани носи улогу другог нападача, на шта се навикао и у Пари Сен Жермену. Он одлично напада вертикалне и хоризонталне канале, због чега је савршена подршка Суарезу. Његова главна улога, ипак, јесте да испуни огромну рупу која настаје у тиму Уругваја у коме дефанзивна линија игра плитко, док Суарез притиска противника у некој врсти усамљеног високог пресинга.

21.11 - Суарез, опростићете на изразу, "гризе" на терену. Он је фудбалер који не зависи од игре везних саиграча, као већина нападача. Он је способан да "ни из чега" створи себи прилику, а спреман је да лопту и противника са њом прати и онда када то делује као потпуно илузорно. Његов учинак вечерас сасвим сигурно биће кључан.

21.08 - Најбољу прилику за Енглеску у досадашњем току утакмице пропушта Вејн Руни. Он је солидно шутирао из слободног ударца, али је лопта прошла поред гола. Ово је иначе модел који морају да практикују играчи у белим дресовима (мислимо наравно на ударце са дистанце), јер је Муслера голман који сјајно брани у ситуацијама које изискују рефлексну реакцију, али је јако несигуран када мора да испрати ударце из даљине или центаршутеве. 

21.07 - Оно што је највише фалило Уругвају у утакмици против Костарике јесте правовремена дистрибуција лопте у последњу трећину терена. То ће данас ићи мало лакше, јер се на средини терена нашло места за Лодеира, играча који није имао успешну епизоду у Европи, али који је вероватно најмаштовитији фудбалер у овом саставу. Његова корекција биће Аревало Риос, који је толико дефанзивно оријентисан да скоро и неће преузимати лопту док је она у поседу Уругваја.

21.04 - Прву прилику, или нешто јако близу томе, пропушта Уругвај. Управо су корнери и прекиди из позиција које нису погодне за директан ударац на гол највећа прилика екипе која у својим редовима има Дијега Година, вероватно најпотцењенијег штопера света. 

21.02 - Неке тенденције смо могли да предвидимо и пре него што смо их видели у уводним минутима. Задња линија Уругваја, позната по својој тромости, принуђена је да се поставља плитко. Тако смањују простор који би евентуално искористили Стерлинг или Велбек, али остављају "ливаду" око Аревало Риоса и Лодеира. 

21.00 - Дерби меч Групе Д, вероватно и дерби другог кола групне фазе Светског првенства, је управо почео.

20.55 - Енглезе ће у Сао Паулу, иначе највећем граду јужне хемисфере, бодрити и краљица. На неки начин...

20.40 - Још једна тривија. Оскар Вашингтон Табарез је селектор Уругваја већ десет година. Прво је на клупу тима који носи надимак La Celeste сео 1988. године, а остао је до 1990. године. Други мандат, који и даље траје, почео је 2006. године. Његов надимак је "Учитељ", али не зато што је утицајан стручњак који је покренуо неколико тактичких револуција у овој земљи (а јесте), већ јер је управо то био пре него што је постао фудбалски тренер - учитељ у основној школи. 

20.35 - Вејни Руни игра свој десети меч на шампионатима света, а није постигао ниједан гол. То су, дакле, 684 празна минута за нападача Манчестер јунајтеда.

20.30 - Статистика која најбоље осликава играчки констраст који су приказали Уругвај и Енглеска у уводном мечу. Само су Иран, Алжир и Сједињене Америчке Државе имале мањи проценат комплетираних пасова од Уругваја. На далекој другој страни, Енглеска никада није на Светским првенствима имала већи проценат успешних додавања (91 одсто) него у мечу са Италијом. Ово говори о промени стила игре селекције коју води Рој Хоџсон.

20.18 - Дрес Луиса Суареза, који није капитен Уругваја, али јесте играч који ће вечерас морати да извуче зеца из шешира како би његов тим дошао до позитивног резултата.

20.16 - Дрес капитена Енглеска.

20.12 - Енглеска је постигла погодак на последњих осам мундијалских утакмица које је играла против састава из Јужне Америке. Када томе додате да је Данијел Стариџ постигао три гола на последња четири меча за "три лава", постаје јасније на који начин би вечерашњи сусрет могао да се одвија... 

20.10 - За њих је забава већ почела. Навијачи Уругваја...

20.02 - Рој Хоџсон није мењао састав који је извео против Италије. Међутим, сва је прилика да ће ротирати најистуренија четири играча. Енглеска игра у 4-2-3-1 формацији, која, услед нашироко коментарисане позиционе недисциплине Вејна Рунија, више личи на 4-4-2. Данијел Стариџ остаје сам у шпицу, Руни се повлачи иза њега као нека мешавина лажне деветке и класичне десетке. На један бок ће Рахим Стерлинг, а на други Дани Велбек. Позиције и улоге осталих играча није потребно превише анализирати јер су идентичне онима из прве утакмице. 

19.56 - Ово такође значи да ће се Касерес вратити на десни бок, док ће на леву страну Алваро Переира. Играч Интера, на позајмици у бразилском Сао Паулу, је конвертовано крило, па треба очекивати много офанзивнији Уругвај по левом боку. Тамо ће уз њега шпартати и добро познати Кристијан Родригез. Лодеиро мења Валтера Гаргана, што указује на намеру Табареза да повећа инвентивност и техничку моћ свог везног реда. Аревало Риос остаје "разбијач" који ће му штити леђа.

19.54 - Оскар Табарез је направио неколико измена у тиму, углавном условљених повредама и суспензијама. Како је Уругвај одиграо у првом колу - прецизније, како је тужно деловао у поразу од лимитиране селекције Костарике - вероватно не би било неприкладно ни да је направио свих 11 промена. Најзначајнија је повратак Луиса Суареза у тим, који ће условити повлачење Единсона Каванија дубље у поље. Тако формација Уругваја, иако номинално крштена као конвенционална тролинијска 4-4-2, заправо изгледа као 4-4-1-1. Капитена Дијега Лугана мења млади Хозе Марија Хименез, који је одиграо само шест мечева за селекцију до данас. Још мање времена је провео на терену у свом тиму, мадридском Атлетику, где је почео само један сусрет.

19.50 - Енглеска ће утакмицу почети у следећем саставу: Харт, Џонсон, Бејнс, Џерард (к), Кејхил, Џагелка, Стариџ, Руни, Велбек, Хендерсон и Стерлинг.

19.45 - Селектор Уругваја Оскар Табарез се определио за ових 11 фудбалера: Муслера, Годин (к), Переира, Родригез, Суарез, Хименез, Лодеиро, Аревало Риос, Гонзалес, Кавани и Касерес.

19.35 - Уругвај је освојио и прво Светско првенство у фудбалу. Наравно, реч је о оном шампионату који је организовао 1930. године. Али, уместо да изнад грба носе две звездице, Уругвајци имају част да носе четири звездице. Разлог томе је тај што је Уругвај, предвођен подједнако легендарним и трагичним Хозеом Андрадеом, освојио и фудбалски турнир на Олимпијским играма 1924. и 1928. године. Ове турнире Фифа сматра неком врстом претече Мундијала, па је Уругвајцима дозвољено да "пришију" још те додатне две звездице.

19.20 - Импозантан је фудбалски педигре који има Уругвај. Ово је најмања земља, и то убедљиво најмања, која је освајала Светско првенство у фудбалу. Они су такође били протагонисти, и коначни победници, у једној од најпознатијих утакмица у историји. Пре 64 године, дакле 1950. године, они су пред, процењује се, 200.000 људи на Маракани победили Бразил и из руку му отели пехар намењем прваку света. Мараканазо, како је меч прозван, је изазвао трауму тако дубоку да је Бразил тог тренутка престао да носи беле дресове и пребацио се на жуто-зелено-плаву комбинацију по којој је данас познат.  

19.15 - Да почнемо од основа. Уругвај и Енглеска су до данас одиграли десет утакмица. Четири победе имају Уругвајци, док Енглези имају један тријумф мање. Што се тиче утакмица на Светским првенствима, њих је било две. Енглези су без победе. Уругвај је у оној одиграној 1954. године победио резултатом 4:2, док је њихов дуел 12 година касније окончан без постигнутих голова. Последњи пут два национална тима састала су се 2006. године у пријатељском окршају на Енфилду. Домаћи тим је победио захваљујући головима Џоа Кола и Питера Крауча. Ниједан од њих двојице, наравно, није више ни близу енглеског састава.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару