Читај ми!

Адиос за светског шампиона!

Шпанија - Чиле 0:2 (крај). Шпанија је после два меча елиминисана са Мундијала у Бразилу. Чиле приказао одличну игру и у потпуности надмашио "фурију". Головима Варгаса и Арангиза, Чиле обезбедио победу и пласман у осмину финала Светског првенства. Тужан крај једне ере и једне велике генерације шпанских фудбалера.

Дуго су владали европским, а богами и светским фудбалом, али стигао је крај једној сјајној генерацији шпанских фудбалера. Поразом од Чилеа (0:2), Шпанија је елиминисана са Светског првенства у Бразилу и знатно раније него што је било ко очекивао опростила се од снова да може да одбрани титулу освојену пре четири године у Јужној Африци.

Само 180 минута било је потребно "фурији" да баци у воду све оно за шта су радили претходне четири године. "Маракана" је била сведок још једног историјског сусрета, који је овога пута био погубан за Шпанију.

Чилеанци су сасвим заслужено стигли до победе у Рију и први пут у својој фудбалској историји савладали Шпанију. Головима Варгаса и Арангиза, коначан резултат је постављен још у првом полувремену, а немоћ Шпанаца да стигне до гола фантастичног Клаудија Брава било је лако видљива свим љубитељима фудбала.

Хорхе Сампаоли може и мора бити поносан на своје изабранике, који су светско шампиона оборили на плећа, при том дозволивши Шпанији само једну заиста велику прилику у 90 минута игре. Истовремено, голгетерски салдо симпатичних Чилеанац могао је бити и већи, да је било више среће и концентрације у завршницама акција.

Одбрана Шпаније није била на уобичајеном нивоу, о чему сведочи седам примљених голова у само два меча. Везни ред "фурије", иначе изузетно креативан, био је у сенци агресивних и тактички врло добро спремљених везиста Чилеа, на челу са Артуром Видалом

Два пораза заредом "фурија" је последњи пут доживела далеке 2006. године, а елиминација са Мундијала у Бразилу је и крај једне ере доминације шпанског фудбала, која се окитила трофејима на последња три велика такмичења.

Чиле је, уз Холандију, обезбедио пласман у осмину финала Светско гпрвенства, а "црвени" су показали да ће бити јак противник и највећим фаворитима за освајање "богиње" у Бразилу.

Меч на "Маракани" одлично је судио амерички судија Марк Гајгер.

Овако је протекао меч Шпанија - Чиле:

22.54 - Крај меча на "Маракани" и крај шпанских снова да могу да одбране титулу освојену пре четири године. Чиле је сасвим заслужено савладао "фурију" са 2:0 и обезбедио пласман у осмину финала Мундијала. 

22.49 - Истекао је 90. минут на "Маракани", играће се још шест минута зауставног времена. Нови ударац из угла за Шпанију, после нешто дуђе акције покушава Рамос, Кармона блокира ударац. 

22.46 - Последња измена у тиму Чилеа, уместо Видала у игри је Кармона. Санти Казорла покушава из слободног ударца да псотигне гол, одличан шут ипак је лак задатак за расположеног Брава. 

22.42 - Коначно да видимо и један ударац Шпанаца са дистанце. Инијеста је одлично шутирао, али вечерас је феноменалан Клаудио Браво. Само нови корнер за "фурију". Валдивија улази у игру у селекцији Чилеа, на заслужен одмор одлази стрелац првог гола Едуардо Варгас.

22.39 - Нова офанзива Шпаније, шутира Казорла, али Браво одбија лопту у корнер. Два ударца из угла извела је "фурија" у само 30 секунди, лопта на крају завршава чврсто у наручју Клаудија Брава. 

22.33 - Све је мање времена за Шпанију. До краја меча остало је нешто више од 15 минута, а погодак за "фурију" се и не назире. Можда ће то променити Санти Казорла који у игру улази умсто Педра.

22.29 - Изузетно су опасни контранапади брзоногих Чилеанаца. Како ствари стоје у овом тренутку, већа је вероватноћа је да видимо још неки погодак у мрежи Касиљаса, него да присуствујемо прослави играча "фурије". 

22.26 - Сада и Чиле пропушта колосалну прилику. Маурисио Исла испратио је напад своје екипе и искоса са десне стране из клизећег старта покушао да савлада Касиљаса, лопта одлази преко гола. 

22.22 - Фернандо Торес улази у игру уместо Дијега Косте. Истовремено, уместо стрелца другог гола за Чиле Арангиза на терену је Гутијерез. 

22.19 - Знатно офанзивнија и конкретнија игра Шпаније у наставку. Због грубог старта жути картон добија Еухенио Мена. Спрема се нова измена у Шпанији, на терен ће Фернандо Торес. 

22.11 - Серхио Бускец успео је да промаши непромашиво. Серхио Рамос је извео слободан ударац са 20-ак метара, Браво одбио лопту, коју је "маказицама" у петерац убацио Коста. Ипак, Бускец са неколико метара успева да промаши празан гол. 

22.07 - Најбољи напад Шпанија је направила у 49. минуту. У прилици се нашао Коста, али је одбрана Чилеа на време интервенисала и блокирала шут нападача Атлетика. После корнера, шут са дистанце испробао је Алба, али лопта одлази поред гола Брава.

22.04 - Почело је друго полувреме. Једну измену извршио је Дел Боске: уместо Ћабија Алонса у игри је фудбалер Атлетика Коке. 

21.48 - Полувреме на "Маракани". Бледо издање Шпаније, можда и лошије него у првом мечу против Холандије. Чиле, са друге стране, изгледа као екипа која зна шта жели и како до тога да дође. Још 45 минута остало је "фурији" да се отрезни и покуша да направи преокрет, који би је оставио у игри за осмину финала Мундијала.

21.43 - ГОООООЛЛЛ! Чиле води 2:0. Слободан ударац са 20-ак метара извео је Алексис Санчез, Касиљас брани али одбија лопту на ногу Арангизу, који је пласира у мрежу шпанског гола. Играо се 43. минут утакмице.

21.39 - Нова јавна опомена на "Маракани". Ћаби Алонсо оштро је стартовао на Маурисија Ислу и сасвим оправдано заслужио жути картон. 

21.35 - После гола Варгаса, Чиле се повукао на свој део терена и врло организованао се бране од све учесталијих напада Шпаније.

21.28 - Према непотврђеним информацијама, срушио се један део зида "Маракане" и повређен је један навијач. 

21.27 - Дијего Коста се нашао у полуприлици, али натурализовани Бразилац погађа само спољни део мреже. Неубедљиво делује Шпанија у фази напада, појачан везни ред Чилеа не дозвољава креативност везистима "фурије". 

21.26 - Први жути картон на мечу. Артуро Видал није дозволио Рамосу да изведе слободан ударац и због, слободно се може рећи, глупости добија јавну опомену од судије Гајгера.

21.19 - ГОООООЛЛЛ! Чиле води са 1:0. Феноменалан напад кренуо је по десној страни, Санчез је додао лопту Арангизу, а када су сви очекивали да ће он шутурати, сјајно је упослио слободног Едуарда Варгаса. Нови шок за навијаче Шпаније! Варгасу је то 13 гол у 17 мечева под селектором Сампаолијем.

21.16 - Као да сам призвао прву прилику за "фурију" на мечу. Контранапад ће бити јако оружје Шпаније против Чилеа. Дијего Коста је ушао у казнени простор ривала, покушао да шутира, али у наставку акције лопта стиже до Алонса, Клаудио Браво интервенише и отклања опасност по свој гол.

21.15 - Шпанија без прилике у првих 15 минута меча. Два пута покушао је Ћаби Алонсо после прекида да пронађе неког од својих саиграча, али безуспешно. 

21.04 - Чилеанци врше велики притисак на задњи ред Шпаније, па напади "фурије" за сада делују неорганизовано. Велика борба на средини терена у првих пет минута утакмице.

21.01 - Већ у првом нападу Чиле опасно прети голу Шпаније. Ипак, од свега само први корнер за јужноамеричку репрезентацију. После корнера, Хара шутира главом, лопта пролази поред гола Касиљаса. 

21.00 - Почео меч на "Маракани". 

20.59 - Две промене у саставу Шпаније у односу на први меч против Холандије. Уместо Пикеа, на позицији штопера играће Хави Мартинез, док ће Ћавија заменити Педро Родригез. То ће значити да ће Инијеста играти нешто дефанзивније него у првом мечу, док ће његово место по боку заузети клупски колега Педро. 

20.58 - Интониране су химне два вечерашња противника, све је спремно за почетак меча. Очекује се да амерички судија Марк Гајгер сваког тренутка означи почетак меча на "Маракани".

20.50 - Играчи само што нису изашли на терен. Занимљиво је да су капитени две екипе два голмана - Касиљас и Браво. 

20.45 - Обезбеђење ипак ухватило навијаче Чилеа који су направили хаос у просторијама "Маракане"...

20.33 - Чилеанци ће имати већу подршку навијача на "Маракани", али и "фурију" ће имати ко да бодри...

20.30 - Шпанија је последњи пут везала два пораза сада већ давног октобра 2006. године, када је изгубила мечеве од Северне Ирске (2:3) и Шведске (0:2).  

20.29 - Алексис Санчез, нападач Барселоне, учествовао је код осам од последњих девет голова своје репрезентације. 

20.25 - Фудбалери Шпаније су у првом колу против Холандије примили више голова (пет) него у претходних девет мечева (четири). 

20.20 - Хаос на Маракани. Група навијача Чилеа протрчала је кроз прес центар једног од највећих стадиона на свету. Обезбеђење у Бразилу још једном заказало...

19.55 - Холандија је савладала Аустралију са 3:2 и постала прва екипа која се пласирала у осмину финала Мундијала у Бразилу. 

19.46 - Ћави Ернандез неће почети меч у првој постави Шпаније још од далеке 2008. године и утакмице против Грчке, наравно када се ради о мечевима на великим такмичењима. 

19.45 - Шпанија почиње меч у саставу: Касиљас, Мартинез, Инијеста, Педро, Ћаби Алонсо, Серхио Рамос, Бускетс, Ђорди Алба, Коста, Силва, Аспиликуета.

19.42 - Чиле ће против Шпаније наступити у следећем саставу: Браво, Хара, Силва, Медел, Мена, Арангиз, Дијаз, Исла, Видал, Варгас, Алеxис Санчез

18.45 - Навијачи Чилеа сликају се поред споменика испред "Маракане".

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару