Читај ми!

Пенал, голови, искључење... Спектакл у Салвадору!

Немачка - Португалија 4:0. Када се повреде два играча, када лидер тима, иначе најбољи фудбалер на планети, погоди из „слободњака“ једног, јединог човека у живом зиду (и то у костобран), када саиграч необјашњивим и бесмисленим потезом остави екипу на цедилу, потпуно је јасно да је меч изгубљен. Али, када је, уз све то, на другој страни терена дисциплинована, паметна и доследна репрезентација каква је Немачка, дебакл је загарантован.

Свега 45 минута је било довољно у Салвадору да се отклоне било какве недоумице и ишчезне свака трунка неизвесности на мечу Немачке и Португалије. Вероватно би све било другачије да је један човек успео да се искобеља из канџи свог темперамента. Али...

Ништа није говорило да ће Немачка да понизи Португалију са чак 4:0. Ништа није слутило да Роналдо и другови неће имати идеју како да стигну до гола Мануела Нојера.

Нико, после уводних минута који су показали баш то - да ћемо гледати неизвесан и занимљив меч до самог краја, није могао да претпостави да већ после 45 минута неће бити неизвесности.

Нико, осим Немаца. Додуше, умногоме им је у замисли помогао Пепе.

Није први гол Немаца, који је постигао Милер са беле тачке у 12. минуту, нокаутирао Португалце. Није ни други, који је постигао Хумелс после корнера. Није противник, већ Пепе који је у финишу првог полувремена, беспотребним и необјашњивим потезом добио прилику да се истушира пре свих осталих.

После једног, наизглед, обичног дуела Пепеа и Милера, Немац је остао на трави пошто га је Португалац закачио руком по лицу, судија Милорад Мажић је показао Пепеу црвени картон. Не због тог дуела, већ зато што је Пепе, изнервиран Милеровим "излежавањем", пришао и ударио га главом!

Тај ударац није био снажан, али се све догодило "испред носа" судије из Врбаса, па је Португалија остала са десеторицом на терену.

Само неколико минута касније, пред сам крај првог дела игре, изгубљена и потпуно сломљена одбрана Португалаца очајно реагује, што је искористио Томас Милер и постигао свој други гол на мечу.

Друго полувреме, с обзиром на бројчану надмоћ Немаца и резултат на семафору, није донело никаква изненађења.

Немци су играли мудро, стрпљиво, без ризика, док су Португалци вребали грешке ривала, а онда преко брзоногих  бекова покушавали да преместе тежиште игре пред гол Мануела Нојера.

Иако нису срљали, "панцери" су направили неколико изгледних прилика, од којих је једну искористио, опет, Томас Милер.

Резервиста Ширле је оштро убацио лопту пред гол Патрисија, овај само закачио руком, а Милер се нашао на правом месту у право време, и само ћушнуо лопту у мрежу.

Импресивно, Томас Милер је постигао свој осми гол на Мундијалима, у исто толико мечева.

Да Португалији ове вечери звезде нису биле наклоњене, осим резултата, говоре и повреде Уга Алмеиде и Фабија Коентраа, који су са болним гримасама напустили игру.

Подсетимо, меч у Салвадору судио је најбољи српски арбитар Милорад Мажић, који је са помоћницима Милованом Ристићем и Далибором Ђурђевићем, дебитовао на Мундијалу.

Португалци имају прилику за поправни против репрезентације САД, док ће Немци против Гане покушати да обезбеде пролаз у наредну рунду. 

Овако је протекао меч: 

19.52 - Готов је меч, Немци показују да су спремни и зрели за велике резултате, док Португалци, чини се, морају што пре да седну и међу собом разреше да ли су у Бразил стигли као туристи или желе да поправе слику из првог меча.

19.51 - Можда и последња прилика да Португалци ублаже пораз - нови "слободњак". Роналдо страховито шутира, али Нојер се није дао изненадити. 

19.40 - Јоаким Лев прави логичан, можда и правичан потез - "вади" Томаса Милера из игре, који добија громогласне аплаузе. Прилику добија Лукас Подолски. 

19.39 - ГОООЛ! И још једном Томас Милер! Први хет-трик на овом Мундијалу. Податак за дивљење - његов осми гол на осмом мечу на Муднијалима. Немци су до шансе стигли захваљујући још једном скандалозном испуцавању Патрисија, Ширле је оштроубацио пред гол, Патрисио, опет, лоше реаговао, а Милер само ћушнуо лопту у мрежу. 

19.35 - Одличан шут Нанија, Нојер је одбио лопту само до Едера, који пада у дуелу са Хеведесом, али Мажић одмахује руком. Одлука судије из Врбаса је разбеснела Кристијана Роналда, који је био уверен да је ово ситуација готово иста као она из првог полувремена када су Немци добили пенал. 

19.30 - Повреда и у табору Немаца и то веома озбиљна за наставак такмичења. Матс Хумелс не може да настави игру, а његово место на терену је заузео Шкодран Мустафи, момак који игра за Сампдорију и који је дошао до репрезентације захваљујући повреди Марка Ројса. 

19.28 - Иако је деловало да су се Португалци ослободили притиска Немаца, јер су напали неколико пута, додуше без превелике опасности за Нојера, "панцери" из три додавања долазе до фантастичне прилике. Ширле је добио лопту, повукао по десној страни, сервирао лопту Гецеу, али је фудбалер Бајерна одлучио да дрибла, што су искористили противнички штопери и на крају изблокирали његов ударац. 

19.25 - Да невоља никада не иде сама, доказује гримаса Фабија Коентраа, који се срушио на земљу после једног трка за лоптом, без дуела са противником. Ухватио се за препоне и изнет је на носилима, прекривајући рукама лице. Уместо њега на терену је Андре Алмеида.  

19.20 - Прва измена у репрезентацији Немачке - Месут Озил напушта игру, делује да није пресрећан звбог одлуке Јоакима Лева, док је у игри Андре Ширле.  

19.15 - Када је резултат 3:0 на семафору и када већ имају играча мање, јасно је да се Португалци уздају у прекиде. Нарочито ако је реч о слободном ударцу и када је Кристијано Роналдо на терену. Ипак, ударац Роналда је завршио на челу високог Џерома Боатенга.   

19.11 - Сјајна прилика за Месута Озила, који је за длаку избегао офсајд замку, али је, упркос чињеници да је пред собом имао читав гол, погодио Патрисија у ногу. Милер је покушао да одбијену лопту главом пошаље у мрежу, али је његов покушај био безопасан. 

19.08 - Уводни минути другог дела игре откривају амбиције оба тима до последњег звиждука Милорада Мажића. Немци настављају са игром која им је донела резултат у првом делу игре, док Португалци чекају грешку противника, а затим преко брзоногих бекова покушавају да изнесу лопту пред гол Мануела Нојера. 

19.02 - Почиње друго полувреме, на терену је Рикардо Кошта који је заменио Жоаа Мутиња. 

18.45 - Полувреме. Ко је могао да помисли да ће после 45 минута утакмица изгубити на неизвесности? Немци имају лепу предност, играча више, тешко је замислити да могу испустити овакав резултат. Немци су играли мудро, стрпљиво, а Португалци су сами криви за новонасталу ситуацију. Пепе је, несхватљивим потезом, себи својственим, оставио саиграче на цедилу. 

18.42 - ГООООЛ! Томас Милер постиже седми гол на седам мечева на Светским првенствима. Лоша реакција Бруна Алвеша после центаршута Тонија Кроса, Милер се најбоље снашао и постиже други гол на мечу.

18.38 - Нови шок за Португалце! Пепе је добио директан црвени картон! У, наизглед безазленом дуелу Пепеа и Милера, Немац је завршио на трави након што га је Пепе закачио руком по лицу. Међутим, Пепе би остао на терену да није пришао Милеру и ударио га главом, након чега умало није дошло до туче. Мажић, као ни код пенала, није предуго размишљао и послао је пргавог Португалца на туширање. Какав начин да завршите меч на Светском првенству...

18.33 - ГООООЛ! Матс Хумелс највиши у скоку, снажан ударац главом, Патрисио без шансе да било шта учини. Португалци не играју лоше, али стиче се утисак да не схватају озбиљно наизглед споре и дуготрајне нападе Немаца. 

18.30 - Задња линија Португалаца делује веома рањиво, Немцима мало треба да дођу до прилике. Озил је избио сам пред гол Патрисија, упослио Гецеа, чији је ударац изблокиран. Корнер за "панцере". 

18.28 - Прва измена на мечу, принудна. Уго Алмеида мора ван терена због повреде мишића, док ће његово место попунити хитроноги Едер из Браге. 

18.26 - Нани је искористио брзину против директног чувара, избацио га из игре, а затим сјајно шутирао, ипак, неколико сантиметара изнад пречке Мануела Нојера. 

18.22 - Маестралан клизећи старт Филипа Лама спречава напад Португалаца, отвара простор за контранапад "панцера", али је Жоао Мутињо срушио фантастичног универзалца Бајерна. 

18.17 - Немци спуштају лопту на земљу. Играју стрпљиво, интелигентно, држе конце у својим рукама и немају разлога за срљањем. Хеведес, Боатенг и Хумелс комбинују у задњој линији, Кедира и Лам припомажу. Португалци нису пали после гола Милера, наставили су са истом игром коју су приказали од старта меча.   

18.11 - ГОООООЛ! Томас Милер постиже гол са беле тачке. 

18.10 - Пенал за Немце! Геце пада после дуела са Жоаом Переиром. Мажић није превише размишљао и показао на белу тачку. Переира је зарадио и жути картон.

18.08 - Каква прилика за Португалце! Боља се тешко може замислити... Патрисио је несхватљиво лоше испуцао лопту, право на ногу Кедири, који са двадесетак метара није погодио празан гол Португалаца... 

18.07 - Поново у прилици Кристијано Роналдо, у најбољој у овим уводним минутима меча. Велосо је "украо" лопту Филипу Ламу, проиграо Роналда, а најбољи играч света шутира искоса, право у Нојера. 

18.06 - Роналдо се извињава саиграчима, након нерезонског ударца из даљине. Лопта је завршила у наручју срећне девојке на трибини иза Нојеровог гола.  

18.05 - Узбуђења и на супротној страни терена. Роналдо је повукао контру, упослио Алмедиду, који је слабо шутирао, ометен клизећим стартом Мертесакера.  

18.02 - Први уздаси у Салвадору, ако не рачунамо оне женске због Кристијана Роналда. Немци су стпљиво градили напад, Боатенг је "заврнуо" пред гол Патрисија, али је покушај Гецеа главом био безопасан.  

18.00 - Милорад Мажић је означио почетак меча... 

17.58 - Играчи су на терену, још неколико минута до почетка... 

17.45 - Можда она нема поруку за Роналда, али се добро проводи у Салвадору...

17.35 - Боље би било Роналду да овом момку поклони дрес после меча...

17.20 - Немачка игра у следећем саставу: Нојер, Хеведес, Хумелс, Кедира, Озил, Милер, Лам (к), Мертезакер, Крос, Геце, Боатенг. За Португалију ће наступити: Патрисио, Алвеш, Пепе, Велосо, Коентрао, Роналдо (к), Мутињо, Алмеида, Меирелеш, Нани, Переира.

17.00 Репрезентативци Немачкe изјавили су пре пар дана да ће утакмицу против Португалије играти за свог земљака Михаела Шумахера. Седмоструки светски првак се на дан меча пробудио из коме, случајност или не? 

16.48 - А овако изгледа у португалском делу свлачионице...

16.45 - Све спремно у свлачионици немачког националног тима...

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару