Свет је у неверици, шампион је понижен!

Шпанија - Холандија 1:5. Холанђани су победили, понизили и посрамили моћну Шпанију. Тим Луја ван Гала, који је некако стидљиво допутовао у Бразил, показао је сву силину талента који поседује. Међутим, подједнако одговорни за дебакл који баца велику сенку на једну од најуспешнијих селекција у историји ове игре јесу сами фудбалери Шпаније. Нико више неће причати о судијама на овом првенству након једне овакве утакмице.

Чудне ствари се дешавају на Мундијалу у Бразилу, али су се до вечерас оне углавном односиле на неспретне судијске одлуке. Након меча између Шпаније и Холандије, нико више неће говорити о људима у жутом.

Холандија је одиграла једну од најимпресивнијих мечева у новијој историји Светских првенстава. Начин на који су посрамили (а ово је еуфемизам) владајућег првака света ће још дуго бити предмет дискусија у фудбалским форумима.

Ван Гал није изненадио поставком, а ни формацијом коју је одабрао, али је начин на који су његову вољу на терену спроводили Ван Перси, Робен, али и Блинд, Де Врај и Јанмат, био готово савршен.

Шпаније јесте повела, али ни тада није на препознатљив начин контролисала поље и посед. А онда, када је Ван Перси постигао свој прелепи погодак у смирају првог дела, на терену је постојао само један тим.

Истина је да су играчи Шпаније много грешили, посебно у постављању и маркацији противника непосредно по губитку лопте. Подједнако је тачно да је "зарђали" Касиљас поклонио два гола ривалу. Али битније је како су на све то одговорили Холанђани.

Било је прелепо гледати их како кроз три или четири паса стижу до казненог простора противника. У завршници је учествовало понекад и шест играча, што је број са којим "фурија" једноставно није могла да се носи.

Многи ће се вечерас разбацивати речју освета, али је она претерана. Само су Ван Перси, Робен, Снајдер и Де Јонг носиоци игре били и у том финалу 2010. године. Ово је једна нова, "ресетована" Холандија, која ствара неку своју историју. Одједном, изнебуха, постали су легитиман претендент на светски трон.

Шпанија није први бранилац титуле који је поклекао на старту шампионата, али ово није обичан пораз. Висенте дел Боске ће морати да употреби све своје снаге да ментално спреми и подигне екипу, јер мечеви са Чилеом и Аустралијом нису предалеко.

Овако је текла утакмица: 

22.50 - Утакмица је завршена, али не и песма навијача Холандије. Они су можда сањали победу над Шпанијом, али не овакву. Нико овакав меч није могао да предвиди.

22.47 - Холандија не мари превише за милост. Oranje напада у таласима. Освета је тако слатка... 

22.44 - Шпанци су демоларисани до те мере да више и не покушавају да успоставе какву-такву контролу на терену. Они не желе да постигну почасни погодак - они само желе да се ова ноћна мора од утакмице заврши.

22.42 - Шпанија је последњи пут примила пет или више голова 1963. године, и то у поразу од Шкотске од 6:2. 

22.37 - ГОООООЛЛЛЛ!!!! Колико тужно у овим тренуцима делује игра екипе која је у Бразил дошла да брани титулу првака света. Након лопте изгубљене у једној безидејној акцији, Шпанци су стали, оставили су самог Рамоса против Робена који је кудикамо бржи. Оно што је овај после урадио, укључујући и окрет испред Касиљаса, спада у домен мајсторије.

22.34 - Уместо Силве, млаког и недовољно конкретног, у игри је Сеск Фабрегас. Чини се прекасно... 

22.32 - Да ли уопште има смисла то наглашавати, али Шпанија је вечерас примила више голова него икада иједан бранилац титуле у првој утакмици на Светском првенству. 

22.29 - ГОООООЛЛЛЛ!!!! Дебакл се наставља. Минути које је током претходне две године провео на клупи сада се показују у игри и реакцијама Икера Касиљаса.

22.26 - Шпанија је вечерас примила више голова него током целокупног шампионата у Јужној Африци пре четири године (2). 

22.21 - ГООООООЛЛЛЛЛ!!!! Холандија сада има велику предност. Де Врај се голом искупио за неспретну реакцију код пенала Шпаније, али овај гол иде на душу Икера Касиљаса. Голман Реала је "линијаш", односно неко ко слабо чува простор испред своје мреже, и право је чудо да се уопште одлучио да нападне лопту након центаршута Снајдера. Као и недавно у финалу Лиге шампиона, то му се осветило... 

22.19 - Прва узмена у Шпанији. Уместо Дијега Косте, који скоро да и није имао неки учинак, пола сата на терену добио је Фернандо Торес. 

22.16 - Пречку погађа Ван Перси! Сјајно је Робен повукао лопту пре него што ју је додао свом капитену. Везни ред Шпаније катастрофално ради пресинг када се изгуби лопта, што Холанђанима даје огроман простор. Они знају шта да ураде са њим...

22.14 - Игра Шпаније вапи за променом. Наравно, овде мислимо на кадровску промену, пошто они интегритет свог система ни на један тренутак неће угрозити. 

22.09 - ГООООООЛЛЛЛ!!!! Холанђани су агресивније ушли у наставак сусрета, и то је дало жељени резултат. Пике и Рамос нису стајали довољно близу (а мало када вечерас јесу), што је искористио Робен. 

22.03 - Киша се интензивира у Салвадору. Лагана киша погодује технички обученим играчима, јер лопта лакше иде по влажној трави. Међутим, превише наквашен терен одговара екипи која своју игру више базира на контри или полуконтри. То је вечерас Холандија. 

22.02 - Игра се других 45 минута... 

21.52 - Подаци који одлично описују класу Робина ван Персија. Једини контакт са лоптом у казненом простору у првом полувремену био је онај из ког је постигао погодак. Такође, гол је постигао са скоро 16 метара, што је најудаљенији гол главом на Мундијалу још од оног 1970. године. 

21.46 - Ово је уједно и последњи спомињања вредан моменат из првог полувремена. 

21.43 - ГОООООЛЛЛЛЛ!!!! Импресиван пас Дејлија Блинда, који му је уосталом и донео епитет најбољег играча Ередивизије, овога пута је искористио Ван Перси. Прелепа, прелепа завршница... Ово је трећи гол Ван Персија у 12. утакмици на Светским првенствима.

21.42 - Дечурлија из холандске одбране, иначе играчи Фејенорда, навикли су да играју високу линију. То понекад тешко прати Рон Влар, који је навикао да игра више позиционо у Астон Вили. Управо је он остао позади у ситацији када је Инијеста проиграо Силву. Фудбалер Манчестер ситија је ипак протраћио сјајну прилику неозбиљним покушајем лоба. 

21.35 - Рецепт Шпанаца када воде, односно када имају резултат који им одговора, је познат - посед, посед и само посед! Де Гузман и Де Јонг имају довољно јака плућа да издрже јурњаву за лоптом, али не успевају и да је освоје.

21.30 - Холандија, како резултат и намеће, сада више времена проводи на половини противиника. Неколико пута су на страни вишак створили Дејли Блинд и Дарил Јанмат, али њихова каснија убацивања нису била довољно добра. 

21.26 - ГООООООЛЛЛЛ!!!! Ћаби Алонсо постиже погодак из једанаестерца. Колико је он оправдано досуђен, након фаула Де Враја над Костом, може се дискутовати.

21.25 - Проблем који тренутно има Шпанија у игри је очигледан. Екипи фали ширина, коју ни Силва ни Инијеста не могу да обезбеде. Она је неопходна како би се пробио блок од пет играча који настаје у одбрани Холандије када се повуку Блинд и Јанмат. 

21.21 - Робин ван Перси у Холандији игра као што је то некада чинио у Арсеналу. Долази по лопту као нека врста полушпица, уместо да је чека као што то ради у Јунајтеду. Ово даје простор Робену да тражи простор утрчавањима са једног од два бока. Наравно, ово је све за сада само идеја Луја Ван Гала, јер у пракси Холандија скоро да и нема лопту у својим ногама. 

21.18 - Дијего Коста први пут на овом шампионату шутира ка голу. То чини након паса Давида Силве, коме је претходила грешка младог дефанзивца Фејенорда Бруна Мартинса Индија. Лопта одлази далеко поред леве стативе. 

21.14 - Да ли се сећате старта Најџела Де Јонга над Ћабијем Алонсом пре четири године? Тимски менталитет Холандије који је до њега довео присутан је и вечерас. Неколико врло грубих, очигледно намерних прекршаја играча који вечерас играју у тамноплавим дресовима. 

21.11 - Дијего Коста игра на врло сличан начин на који то чини у Атлетику. Лопту прима у дубини, али успева да стигне да се понуди и на оба бока. Сваки његов контакт са лоптом прате гласни звиждуци бразилских навијача. 

21.08 - Играо се осми минут када је Холандија имала сјајну прилику. Алба је погрешио, Робен је из првог додира проиграо Снајдера, али је фудбалер Галатасараја успео само да погоди добро постављеног Касиљаса. Управо је ово модел игре у транзицији о коме је било речи...

21.05 - Везни ред Шпаније може се описати на разноразне начине, али један од најпримарнијих би морао да буде "избалансиран". Бускетс игра плитко и први прима лопту од два штопера, а Ћаби Алонсо има способност да мења тежиште игре са једне на другу страну када се створи гужва. Иако су му године угрозиле мобилност, Ћави остаје играч који најбоље контролише терен и проток лопте у саставу "црвене фурије". Битку на овом делу терена Холандија не може да добије, и сигурно то неће ни покушати. 

21.03 - Холандија је неубедљива позади, не због мањка квалитета играча који се ту налазе већ због њихових година, и стога ће им циљ бити да Шпанце нападну што је могуће дубље на њиховој половини. Уколико успеју да лопту освајају далеко од свог гола и да је што је могуће пре дотуре до најистуренијег трија, њихове шансе за повољан резултат ће се повећати.

21.00 - Статистику сада остављамо по страни, јер је утакмица почела

20.55 - Шпаније је своје последње четири утакмице на Светским првенствима окончала минималним победама. 

20.50 - На терену вечерас може свашта да се догоди, али се победник на трибинама већ сада зна...

20.48 - Шпанија и Холандија имају савршено поравнат међусобни скор. Играли су девет пута, а оба тима имају по четири победе. 

20.43 - Свлачионица светског првака...

20.39 - Прошли пут када су ова два тима играла међусобно судија је био принуђен да покаже 14 жутих и један црвени картон. Холандија те 2010. године није личила на себе у тактичком смислу, а чак је и део јавности покренио петицију како би њихов национални тим поново заиграо "леп фудбал"... 

20.33 - Висенте дел Боске је миран и ненаметљив тренер, велики тактичар који ипак предност увек даје креирању позитивне атмосфере у свлачионици. Успех његовог метода постаје евидентан када се зна да је Шпанија под његовим вођством изгубила само једну од 25 утакмица на Светским првенствима (рачунајући и квалификације). Једини пораз дошао је у мечу са Швајцарском (0:1) пре четири године. 

20.28 - Холандских "од један до 11"...

20.20 - "Ла Роха" је, у смислу чистог играчког потенцијала који поседује, најимпресивнија екипа на такмичењу. Сви играчи који су дошли у Бразил, а има их 23, у сезони 2013/2014 су играли у Лиги шампиона. 

20.15 - Ако Шпанија има један разлог да буде забринута, онда је то свакако ужасан скор браниоца титуле на три претходна шампионата. Италија је пре четири године била последња у релативно слабашној групи, Бразил је испао пре времена 2006. године, док је Француска највише "застранила" - они у Јапану и Јужној Кореји нису успели да постигну погодак.

20.05 - Улице Салвадора су наранџасте...

19.45 - Дел Боске се на десном боку одлучио за Аспиликуету, вероватно из једног од два разлога. Или је проценио да Хуанфран није довољно спреман, или једноставно жели мирнијег бека који би био контраст Алби на левој страни који ће се, сасвим сигурно, много више убацивати. Укључивање Дијега Косте у први тим је из њега избацило Педра, јер искусни стручњак не воли да игра са превише вертикално оријентисаних играча. Силва и Инијеста, који ће играти са обе стране Дијега Косте, лопту воле да добију у ноге, а никако у простор. 

19.40 - Неколико ствари је индикативно када се погледа састав Холандије. Луј ван Гал је велики љубитељ формације 4-3-3, и Oranje је баш тако играо током квалификација. Повреда Кевина Стротмана је натерала искусног тренера да ревидира овај систем, па Холанђани сада играју 3-4-1-2. Када се бране, Холанђани ће играти 5-3-2. Луј ван Гал је иначе тренер који воли да игра "човека вишка" у задњој линији, односно воли да се екипама које играју са једним шпицем (као вечерас Шпанија) супротстави са увек најмање два штопера.

19.33 - Висенте дел Боске се определио за ове играче: Касиљас, Аспиликуета, Пике, Рамос, Алба, Бускетс, Ћаби Алонсо, Ћави, Силва, Инијеста и Коста. 

19.31 - Холандију ће вечерас од првог минута представљати: Силесен, Јанмат, Влар, Де Врај, Мартинс Инди, Блинд, Де Јонг, Де Гузман, Снајдер, Робен и Ван Перси.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару