Нејмар и судија погурали Бразил ка тријумфу!

Бразил - Хрватска 3:1. Нација је одахнула, Бразил је победио на отварању Светског првенства. "Селесао" као целина није одушевио, на крају крајева пут ка победи им је делимично прокрчио и судија Нишимура, али је први корак, често најважнији, направљен. Бољи од осталих у екипи која је играла у жутим дресовима били су Оскар и Нејмар, који су и постигли голове. И четврти гол на мечу постигао је Бразилац - први аутогол у историји бразилских учешћа на Мундијалима био је дело Марсела.

Навикли смо да на отварањима Светских првенства гледамо релативно незанимљив и заморан фудбал. На крају крајева, осам од последњих 12 уводних утакмица на Мундијалима завршено је са постигнутим једним, или чак ниједним поготком.

На срећу, у четвртак је било врло узбудљиво на новој Арени Коринтијанс. Оно што смо знали и пре овог меча, манифестовало се на терену - Хрватска је показала исту ону тактичку зрелост која ју је и одвела у Бразил пре селекције Србије, док је Бразил тим који ће се, више него са противницима, борити са огромним притиском са трибина.

Играчи Нике Ковача су већим делом били тактички беспрекорно постављени на терену, плитко али не превише, што им је допуштало да користе "ливаду" коју су иза себе остављали Дани Алвеш и Марсело. Након једне такве акције, Хрватска је и повела.

Бразил ни тада није господарио пољем како се то од њега очекује, и питање је да ли би стигао до толико жељеног гола да се лампица није упалила изнад Нејмарове главе. Сјајан продор играч Барселоне крунисао је првим поготком на турниру.

Његов други гол, иначе 33. у националном дресу, има мање везе са генијалношћу, а више са превидом арбитра Јуичија Нишимуре. Само он је видео контакт довољан да досуди пенал након дуела Фреда и Ловрена.

Хрватска је онда тежиште игре скоро потпуно преместила на трећину терена испред гола Жулија Цезара, створила је и неколико прилика, а једну је и искористила. Међутим, поново је судија видео нешто чега није било, па је тако свирао фаул Ивици Олићу над голманом Бразила.

Притисак на противничкој половини, како то обично бива, створио је простор позади, који је након лепог продора искористио и у гол претворио Оскар.

Овим је била обезбеђена победа Бразила, прва на домаћем терену на шампионату света након 64 године. Да би успели оно што тада нису, играчи Фелипеа Сколарија ће морати да наставе да побеђују, али ће то морати да учине уз значајно бољу игру.

Са изузетком Нејмара и евентуално Оскара, ово није тим мајстора, и они само колективним трудом могу да "сломе" ривала. Хрватска има разлога да жали у контексту ове утакмице, али им пласман у наредну рунду није угрожен. Потребни су им позитивни резултати против Мексика и Камеруна, а квалитета да до њих и дођу су показали да имају.

Овако је текла утакмица: 

23.53 - Меч је завршен. У последњих неколико минута ништа вредно помена се није догодило, што показује колико је исцрпљујућа утакмица заправо била.

23.49 - ГООООООЛЛЛЛЛ!!!! Хрватска је имала, не један, него два ударца на гол који брани Жулио Цезар. Лопта се онда одбила ка центру, дошла је до Оскара који ју је повукао између неколико противничких играча. Онда је, компензујући корак, шутирао из потколенице, и то врхом стопала. Потез утакмице без икакве дилеме.

23.47 - Арена Коринтијанс је још једном експлодирала, али не због још једног гола Бразила, већ због треће измене Сколарија. Нејмар одлази на клупу уз овације, а у последњих неколико минута играће рамирез. Намера је јасна - одбранити вођство. 

23.43 - Хрватски играчи оно мало енергије што им је остало траће на препирке са јапанским арбитром. Сасвим је јасно да његов критеријум није био адекватан у бар две врло важне ситуације вечерас, али минута и могућности за изједначење је све мање. 

23.40 - Амбиције Хрватске у последњих десетак минута показује и друга измена Нике Ковача. Уместо незаинтересованог Јелавића у игри је Анте Ребић, млади нападач Фиорентине. "Ватрени" знају да неће имати много прилика до краја меча, и стога желе да повећају своје шансе да их евентуално искористе. 

23.35 - Бразил је најбољи пример екипе која игра много квалитетније када има резултат који жели. Још једном је Оскар по десној страни оставио свог чувара иза себе, одлично је центрирао али је Давид Луиз главом послао лопту преко гола Плетикосе. 

23.29 - ГООООЛЛЛЛЛ!!!! Нејмар наставља свој терор над голманима. Од њега се очекује да буде лидер овог тима, што он савршено ради без обзира на године које има. Оно што није лепо у свему овоме јесте да је нападач Барселоне постигао погодак из, мало је рећи престрого досуђеног једанаестерца. Фред је пао након наводног повлачења Ловрена.

23.26 - Не, ипак ће Бернард на терен. Млади фудбалер Шахтјора је скоро дупло мањи од Хулка кога је заменио, али је продорнији и боље се сналази са лоптом у скученом простору. Он ће сада нападати свог саиграча Срну на левој страни.

23.22 - Замена и у тиму Бразила. Ернанес добија прилику уместо Паулиња. Играч Интера је јачи на лопти, са бољим решењима у последњој трећини терена. Он ће пре дати успешан завршни пас, него што би то евентуално урадио Паулињо. Могуће је да ће следећи на терен у тиму Бразила и Вилијан. 

23.26 - Прва измена на утакмици. Марцело Брозовић, који вечерас тек други пут игра за национални тим, мења Ковачића. Ово практично значи да ће Ракитић играти испред Модрића, док ће Брозовић служити као корекција искуснијим саиграчима у маневру. 

23.18 - Бразил се суочава да занимљивом проблемом. Играју против тима Хрватске који има савршено технички обучене фудбалере на средини терена, коју лопту ретко или никад не губе. Због тога играчи у жутим дресовима своје нападе почињу из последње линије, што "ватренима" дозвољава довољно времена да се поставе како жеље. 

23.12 - Хрватска је сасвим задовољна са нешто реактивнијом улогом у другом полувремену. Њихов проблем када лопту пренесу на половину противника јесте чињеница да немају ширину у нападу, јер је једини играч који то може да им пружи, капитен Даријо Срна, везан дефанзивним обавезама. 

23.06 - Оскар је био предводник селекције Бразила до 20 година која је 2011. године постала првак света. Тада је играо на боку, а вечерас је Сколари одлучио да га тамо поново врати. Види се да му недостаје аутоматизам на тој позицији, јер га нема довољно у игри. Ово је велика штета за Бразил, јер је фудбалер Челсија просто сензационалан у оним тренуцима када је лопта у његовим ногама.

23.03 - Меч је настављен. Тимови су на терен изашли у неизмењеним саставима. 

22.54 - Бразилци су лопту у ногама имали 70 одсто времена у првом полувремену. На гол су шутнули десет пута, док је Хрватска то учинила четири пута. А сада два статистичка податка који су готово невероватни - Олић је начинио пет стартова, само један мање него читав тим Бразила, а Фред је лопту додирнуо само седам пута. Он није играч који је често решење за пас својих саиграча, али ово је заиста премало.

22.48 - Крај врло занимљивих 45 минута. Нејмаров гол, тактичка надмоћ Хрватске и начин на који су Бразилци отпевали химну су највећи утисци без икакве дилеме.

22.44 - Нејмар је неко ко има наизглед безграничну позициону слободу. Он игра као лажна деветка, онда мало као десетка, а када пожели спушта се да лопту прими од штопера као шестица. На другој страни приметан је учинак Ивице Олића, који показује због чега су га својевремено звали "најбољи дефанзивац међу нападачима". Због њега Бразил ниједном није створио вишак на десном боку, чему се свакако надао.

22.39 - Хрвати не беже од поседа, желе да успоставе периоде игре када ће, кроз континуирани притисак, створити прилику да још који пут угрозе Жулија Цезара. 

22.34 - Начин на који су Бразилци прославили погодак, неком врстом групног загрљаја код клупе за резервне играче, показује заправо под коликим притиском су били. Питање је како ће сада играти, када могу да одахну... 

22.31 - ГОООООООЛЛЛЛЛ!!!! Опет он! Када не пада, он постиже голове. Нејмар је постигао свој 32. гол на 50. утакмици за Бразил. Ово је уједно и пети погодак за фудбалера Барселоне на четири претходна меча за национални тим. Вреди подсетити, он има само 22 године.

22.27 - Нејмар је често жртва фаулова, али је и неко ко итекако уме да узврати. На Купу Конфедерација је био најчешће фаулирани, али и најгрубљи играч. И вечерас је први зарадио жути картон. Знаци нервозе Бразилаца? 

22.26 - Сколари мења места својим офанзивним играчима, штавише неколико пута је то учинио, али није обезбедио простор који је желео. Нејмар је без лопте. 

22.23 - Предиван шут Оскара унутрашњом страном стопала са 17 или 18 метара, али је још лепша била реакција Плетикосе. Ритам утакмице постаје све интензивнији. 

22.21 - Бразил је нервозан, јер ово није тим који је наштелован да јури резултат. Луиз Густаво се спустио плитко како би Паулињо, који има бољи ударац, отишао ближе шеснаестерцу ривала. Сколаријев тим покушава да у завршницу акција уђе са шест или седам играча, али то не даје предвиђени резултат.

22.19 - Шиме Врсаљко је означен као "црна рупа" уочи овог меча, јер је то фудбалер који номинално игра на десној страни. Фудбалер Ђенове за сада игра јако солидно, добро чува простор али и убацивања Данија Алвеша, а чак је успео и неколико пута да се убаци и центрира. 

22.16 - Несхватљиво је да нападе Бразила започињу Луиз Густаво или Паулињо, који морају да се враћају по лопту. Тренд који практикују све водеће селекције јесте да штопери износе лопту што је дувље могуће, и тако евентуално створе вишак. Ово показује и дозу опреза која није карактеристична за Бразил. 

22.13 - Најочигледнија мана у игри Бразила јесте дефанзивна транзиција његових бекова. Када се нађу испред лопте, а "селесао" је изгубио лопту, Дани Алвеш и Марсело се ужасно сналазе. Овога пута "дувало" је по десној страни, што је Хрватска, која за сада беспрекорно стоји на терену, савршено искористила. 

22.11 - ГООООЛЛЛЛ!!!! Хрватска води у Сао Паулу! Марсело је затресао своју мрежу. Ово је уједно и први аутогол Бразила на Светским првенствима.

22.07 - Хрвати су најавили да ће учинити све како би тежиште игре померили што даље од свог гола, што су у седмом минуту и показали. Модрић је повео лопту, коју је онда послао Перишићу на десном боку. Овај ју је упутио у казнени простор, одакле је главом поред гола шутирао његов саиграч из Волфсбурга Ивица Олић. 

22.06 - Прва, назовимо је полуприликом, на вечерашњем сусрету. Давид Луиз је шутирао главом, али тако да је Стипе Плетикоса морао да сачека да му се лопта докотрља у наручје. 

22.03 - Императив Хрватске биће да умири и апсорбује притисак Бразила у уводним деловима сусрета. "Ватрени" играју доста плитко, са Јелавићем, Олићем и Перишићем око линије која означава половину терена. 

22.00 - Коначно, коначно је почело! Бразил и Хрватска играју прве секунде 20. Светског првенства.

21.53 - Играчи су на терену, где чекају интонирање химни. Едуардо, који је на клупи Хрватске, у овим тренуцима мора да се осећа јако необично. Како је најавио некадашњи нападач Динама и Арсенала, певаће обе химне са подједнаким емоцијама.

21.32 - Овако се ковала тактика у табору Бразила...

21.14 - "Велики Фил" није одступио од састава који је током припремних мечева и најављивао. Истих 11 фудбалера су освојили и Куп Конфедерација пре годину дана. Нико Ковач се такође није трудио да буде превише инвентиван у формацијском смислу, па ће Хрватска играти у конвенционалној 4-2-3-1 формацији, са Јелавићем као најистуренијим и Перишићем и Олићем на боковима. "Ватрени" ипак неће играти са класичним задњим везним, јер Модрић, Ракитић и Ковачић то свакако нису. Квалитети три фудбалера са лоптом у ногама су добро познати, али је неизвесно са колико успеха ће они држати неопходну компактност у дефанзивном делу игре.

21.06 - За Бразил ће играти следећих 11 фудбалера: Жулио Цезар, Дани Алвеш, Тијаго Силва, Давид Луиз, Марсело, Паулињо, Луиз Густаво, Хулк, Оскар, Нејмар и Фред.

21.03 - Хрватска ће од првог минута играти у саставу: Плетикоса, Срна, Ћорлука, Ловрен, Врсаљко, Ковачић, Олић, Модрић, Ракитић, Перишић и Јелавић.

20.55 - Не би било прикладно изоставити дрес другог вечерашњег капитена. Даријо Срна ће вечерас морати да игра са повишеном дозом опреза, јер ће баш он морати да заузда Нејмарове продоре. Њихов дуел се може показати и као кључан на овој утакмици.

20.40 - Кадар из свлачионице Бразила. Од играча који ће за око сат времена обући овај дрес зависи како ће "селесао" изгледати у првој трећини терена.

20.25 - Оне су међу првима дошле на стадион...

20.05 - Навијачи Хрватске и Бразила се бескрајно забављају. Наравно, и једни и други очекују позитиван резултат...

Број коментара 56

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару