Читај ми!

Мароко и Француска – “Давид против Голијата” у полуфиналу

Француска и Мароко од 20 часова играју други полуфинални меч Мундијала у Катару, у првом је Аргентина савладала Хрватску са 3:0. Меч ове две екипе можете пратити на нашем Првом програму, као и на РТС Планети (само за гледаоце из Србије), ток меча из часа у час можете пратити и на нашем порталу.

Мароко и Француска – “Давид против Голијата” у полуфиналу Мароко и Француска – “Давид против Голијата” у полуфиналу

Када екипе изађу на стадион вечерас, стање на терену биће налик оном са мегдана из библијске приче о Давиду и Голијату. Француска је Голијат, јака, сурова и немилосрдна, спремна да казни сваку грешку коју противник направи и покаже свој квалитет кроз доминацију на терену. Мароко је доста слабији од ње, али ће несумњиво покушати да искористи и најмању шансу која му се укаже.

Објективно гледано, тешко да ова селекција има снаге и искуства да понови исход ове приче, али се сигурно неће предавати, што су и показали на овом турниру. 

Свака је утакмица другачија и меч за себе али није тешко претпоставити да ће у Француска у већем делу меча имати лопту у својим ногама. Дешанова екипа је од самог старта после Бразила била највећи фаворит за освајање "богиње".

Популарни "триколори" су то и доказали. У групи су након две победе, против Данске и Аустралије изгубили од Туниса у мечу у ком су играли са другим тимом јер исход тог сусрета није могао да им закомпликује планове.

У осмини финала лако је пала Пољска, "Галски петлови" до 99. минута водили су 3:0, а онда је Левандовски добио прилику да из пенала ублажи пораз своје екипе. Једанаестерац који је Пољак шутнуо Уго Љорис зауставио је без имало муке, али је због померања шут морао бити поновљен па је Левандовски успео.

У полуфиналу у узбудљивом мечу са Енглеском, Француска је славила са 2:1 и тако себи обезбедила карту за полуфинале и меч са Мароком.

Жиру, Мбапе и Гризман свесни су да су велики фаворити и да их јако кратак пут дели до финала са Аргентином која је убедљиво савладала свог ривала. Офанзивни тројац "триколора" несумњиво су велика претња по гол ривала и одбрана Марока предвођена Хакимијем биће под великим притиском. 

Након пет утакмица, Француска је уписала четири победе и пораз у којима је постигла 11 голова и примила пет.

Пут Марока до завршнице у којој ће моћи да се бори за једно од три одличја није био ништа мање фасцинантан. "Лавови са Атласа" до сада на турниру нису изгубили ниједну утакмицу. Победили су у три меча, први меч на Мундијалу са Хрватском играли су без голова, док су у осмини финала, након продужетака па пенала, Шпанију укрцали у авион за Мадрид.

Све ово је био само увод у утакмицу са Португалијом у којој су још једном показали да отписана екипа никад није лак плен јер нема шта да изгуби и на терен изађе да би играла фудбал. 

Мароко је најпријатније изненађење овог Мундијала – Буну, Хакими и Зијеш показали су да организованост, дисциплина и велика жеља играју битан фактор за пролаз екипе у наредне фазе такмичења. 

Бајка коју пишу фудбалери Марока још се није завршила, њихова судбина нажалост није само у њиховим рукама јер се за много тога питају Французи. "Лавови са Атласа" су борбени а у исто време и пуни поштовања према ривалу, показали су то у мечу против Португалије, ипак "Галски петлови" су најозбиљнија препрека са којом се ова екипа до сада сусрела.

Ко год победио у овом дуелу, сигурно је да ће се више милиона људи у Француској радовати и да ће свакако бити гужве у центру Париза на Јелисејским пољима.

Утакмица полуфинала између Француске и Марока игра се на "Ел Бајт" стадиону у среду од 20 часова, а главни судија меча биће Мексиканац Сесар Артуро Рамос.

Директан пренос меча је на Првом програму РТС-а док његов ток из часа у час можете пратити и на нашем порталу. 

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво