Читај ми!

Француска - бранилац трофеја у походу на трећу титулу шампиона света

Браниоци титуле из Русије поново су један од главних фаворита за освајање Светског првенства, иако им због повреда недостаје неколико важних фудбалера. Знали су Французи кроз историју неочекивано да запну у групи, али поред Данске, Аустралије и Туниса, тешко да ће кући већ после прве фазе такмичења, мада победу над Данцима чекају још од 2015. године.

Француска - бранилац трофеја у походу на трећу титулу шампиона света Француска - бранилац трофеја у походу на трећу титулу шампиона света

"Триколори" ће у Катару покушати да одбране титулу првака света, освојену пре четири године у Русији, што су раније успели само Италијани и Бразилци.

Француска је један од најредовнијих учесника Мундијала. До сада су пропустили само шест првенстава света, а наступ у Катару биће им 16. учешће - седмо заредом, пошто су последњи пут изостали у Сједињеним Америчким Државама 1994, као и четири године пре тога.

Већ на следећем првенству, чији су четири године касније били и домаћин, Французи су освојили своју прву титулу првака света. Победили су у финалу Бразил резултатом 3:0.

До друге и за сада последње "богиње" дошли су на претходном Мундијалу, 2018. у Русији, где су у финалу били бољи од Хрватске 4:2.

Пре него што су на путу до трона избацили Аргентину (4:3), Уругвај (2:0) и Белгију (1:0), фудбалери Француске су у групи победили Аустралију и Перу, а са Данцима одиграли без голова.

Поред трофеја из 1998. и 2018, Французи имају два трећа места (Шведска 1958. и Мексико 1986) и сребро из Немачке 2006, где су Италијани славили у финалу тек након извођења пенала, а Зинедин Зидан показао да се главом не удара само лопта.

У нескладу са бројним успесима и репутацијом коју имају у светском фудбалу је чињеница да се Французима није тако ретко дешавало да потпуно подбаце на Светском првенству - чак шест пута су након групне фазе морали кући, полседњи пут у Јужној Африци 2010. године.

Осим два освојена Светска првенства, Француска има и две титуле шампиона Европе, а 2021. су освојили и друго издање Лиге нација.

Као и репрезентацију Србије, "триколоре" је жреб за турнир у Катару сместио у готово пресликану групу из Русије. Поново ће снаге одмерити са Данскон и Аустралијом, а једина разлика је Тунис уместо Перуа.

Фудбалери Француске су визу за Катар извадили без много компликација - у квалификационој групи са Украјином, Финском, Босном и Херцеговином и Казахстаном завршили су као првопласирани, са пет победа, три ремија и без пораза.

Селектор Дидије Дешан - човек звани трофеј

Селектор Француске већ десет година је Дидије Дешан (54) и тако ће бити и у Катару.

Некадашњи фудбалер Нанта, Марсеја, Бордоа, Јувентуса, Челсија и Валенсије одиграо је током играчке каријере 103 утакмице у дресу Француске и постигао четири гола.

Освојио је две Лиге шампиона, једну са Марсејом и једну са Јувентусом, док је са репрезентацијом своје земље подигао пехар и најбољег у Европи (2000. године) и најбољег на свету (1998. године), што ће касније урадити и као селектор, па је само један од тројице људи у историји који је Светско првенство освојио и као играч и као селектор.

Мундијал у Катару биће трећи на којем Дешан са клупе предводи Француску. Четири године пре освојеног пехара у Русији, са својим изабраницима је догурао до четвртфинала у Бразилу, где су поражени од будућег шампиона Немачке 1:0.

Био је Дешан уз кормило француске репрезентације и на два Европска првенства - 2016. је пред домаћом публиком изгубио у финалу од Португалије, а прошле године је неславно завршио већ у осмини финала, након што су Швајцарци боље шутирали са беле тачке.

Кредит који је зарадио у Русији био је превелик да би му једно мање успешно такмичење угрозило радно место, а искупио се већ пар месеци касније освајањем Лиге нација.

Пре него што је 2012. на клупи националне селекције заменио Лорана Блана, Дешан је био тренер Монака, Јувентуса и чак 13 година Марсеја.

Већ 2003, две године након почетка тренерске каријере, освојио је са Монаком Лига куп Француске, а годину дана касније, изван свих очекивања, водио тим из Кнежевине све до финала Лиге шампиона, где су поражени од Морињовог Порта.

Након серије лоших резултата, напустио је Монако 2005. године, отишао у Италију и са Јувентусом освојио Серију Б и вратио га у највиши ранг после скандала са намештањем утакмица због којег је великан из Торина кажњен избацивањем у другу лигу. Због неслагања са управом "старе даме" само једну сезону се задржао у Торину, па му је ускраћено задовољство да води Јувентус у Серији А.

Следећи ангажман Дешан је пронашао у Марсеју 2009. године. Већ у првој сезони донео је на "Велодром" титулу првака Француске након 18 година чекања.

Освојио је у Марсеју и три везана Лига купа и један Суперкуп. Први пут још од 1993. увео је клуб из француске луке у четвртфинале Лиге шампиона 2012. године.

Довољно импресивно и без Погбе и Кантеа

Некадашњи тренер Монака, Јувентуса и Марсеја није искористио право да у Катар поведе 26 играча, већ у одбрану трона креће са 25 фудбалера.

У односу на тим који је из Москве донео пехар у Париз, на списку Француске нема 11 од 23 фудбалера. Нголо Канте, Пол Погба и Корентан Толисо су повређени, док Тома Лемар, Блез Матуиди, Бенжамен Менди, Стивен Нзонзи, Адил Рами, Ђибрил Сидибе, Самјуел Умтити и Флоријан Тован нису позвани у Катар.

И поред проблема са повредама, француски тим на папиру делује итекако моћно, са много квалитетних фудбалера на свим позицијама, али сваки будући противник "триколора" најпре ће се запитати какве су му шансе када погледа нападачки арсенал Француза.

Да су ту само овогодишњи освајач "Златне лопте" Франс футбола Карим Бензема и прва звезда ПСЖ-а Килијан Мбапе, било би довољно застрашујуће, али Дешан у навали може да рачуна и на Антоана Гризмана и Оливијеа Жируа, од којих је само Тијери Анри постигао више голова у плавом француском дресу, као и на Комана, Дембелеа и Муанија.

У везном реду недостају две најважније карике - Канте и Погба, па ће прилику да заблистају у Катару имати Адријен Рабио, двојица младића из мадридског Реала - Чуамени и Камавинга, као и трио из француске лиге - фудбалер Монака Јусуф Фофана, те Жордан Верету и Матео Гендузи, који бране боје Марсеја.

Што се одбране тиче, велики број француских репрезентативаца до последњег тренутка пред објављивање списка био је под знаком питања, али је Дешан ипак успео да окупи очекиване и проверене снаге.

Само се Преснел Кимпембе није у довољној мери опоравио да буде спреман за пут у Катар, па је уместо њега селектор Француске накнадно, у последњи час, позвао одбрамбеног играча Монака Аксела Дисасија.

На списку дефанзиваца су још Рафаел Варан, Жил Кунде, Лукас ЕрнандезДајо Упамекано, Ибрахим Конате, Вилијам СалибаБенжамен Павар и Тео Ернандез.

За разлику од неколико француских штопера, голман Милана Мајк Мењан није успео да се опорави на време од повреде, па је уместо њега у авион за Катар ускочио Стив Манданда, голман Рена који пуне две године није одиграо утакмицу за национални тим.

Тешко да ће је одиграти на Светском првенству поред капитена Уга Лориса и Алфонса Ареоле.

Једни од првих фаворита, чека се освета Данцима

После успешно завршених квалификација за Светско првенство, Француска је у два пријатељска сусрета у марту надиграла Јужноафричку Републику 5:0 и Обалу Слоноваче 2:1.

Иако су освојили претходно издање Лиге нација, ове године, уочи Светског првенства, нису показали много тога доброг - У групи 1 А Лиге нација заузели су тек треће место, иза Хрватске и Данске.

Управо су Данци, са којима ће поново водити битку у Катару, два пута славили против "триколора" (2:0 и 2:1), па када се дода и реми из Русије, Французи нису победили Данску још од 2015. године.

Претрпели су репрезентативци Француске пораз и од Хрватске (1:0), два пута су одиграли 1:1, једном са Хрватима, други пут са Аустријанцима и једину победу од 2:0 забележили су против Аустрије на свом терену.

Иако увертира пред Катар није била баш за пожелети, уз повреде које су помало сузиле маневарски простор селектора Дешана, Француска је поново један од фаворита за освајање Светског првенства.

Пласман у нокаут фазу такмичења практично се не доводи у питање, мада су знали Французи кроз историју неочекивано да запну у групи.

Неупоредиво су квалитетнији и талентованији од Аустралије и Туниса, а имаће прилику да се, вероватно у директној борби за прву позицију у групи Д, реванширају Данцима за два пораза у Лиги нација и реми у Русији.

Тим Француске:

Голмани: Уго Лорис (Тотенхем), Алфонс Ареола (Вест Хем), Стив Манданда (Рен)

Одбрана: Дајо Упамекано (Бајерн), Рафаел Варан (Манчестер јунајтед), Аксел Дисаси (Монако), Ибрахима Конате (Ливерпул), Вилијам Салиба (Арсенал), Бенжамен Павар (Бајерн), Жил Кунде (Барселона), Лукас Ернандез (Бајерн), Тео Ернандез (Милан)

Везни ред: Јусуф Фофана (Монако), Матео Гендузи (Марсеј), Адријен Рабио (Јувентус), Орељен Чуамени (Реал Мадрид), Едуардо Камавинга (Реал Мадрид), Жордан Верету (Марсеј)

Напад: Карим Бензема (Реал Мадрид), Кингсли Коман (Бајерн), Усман Дембеле (Барселона), Оливије Жиру (Милан), Антоан Гризман (Атлетико Мадрид), Килијан Мбапе (ПСЖ), Рандал Коло Муани (Ајнтрахт)

Распоред:

22.11. 20.00 Француска - Аустралија
26.11. 17.00 Француска - Данска
30.11. 16.00 Тунис - Француска

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара