Читај ми!

Мароко и Хрватска у борби за треће место - само без досадног фудбала молим

Репрезентације Хрватаске и Марока од 16 часова утакмицом за треће место завршавају своје учешће на Мундијалу. Директан пренос овог меча можете гледати на Првом програму РТС-а и РТС Планети (само за гледаоце из Србије) а његов ток из часа у час биће и на нашем порталу.

Мароко и Хрватска у борби за треће место - само без досадног фудбала молим Мароко и Хрватска у борби за треће место - само без досадног фудбала молим

Да је неко пре мечева ових репрезентација на Мундијалу дошао у тренинг кампове обе екипе и питао их да ли би били задовољни борбом за треће место, одговор би без икакве сумње био да. Међутим, како је време одмицало са пласманом репрезентација све више су расле и њихове амбиције што је апсолутно нормална и оправдана ствар.

Хрватска је на Мундијал стигла без превише помпе, без великих испраћаја, бурних изјава и великих обећања а опет чини се са великим потајним амбицијама које је чувала за себе. Статус  вицешампиона давао јој је то право јер се најбоља друга екипа никад не сме потцењивати.

Од самог старта шампионата ипак се видело да није то та Хрватска, њихов фудбал није био исти као онај из 2018. што су многи доживели као разочарење.

Брзина и атрактивност у игри се претворила у успореност тактизирање, игра на гол више у игру на гол мање а фокус са напада прешао је у фокус на голмана Ливаковића, који је свој посао радио на врхунском нивоу.

Оно што је позитивна и оптимистична ствар за симпатизере "коцкастих" је Лука Модрић који читав шампионат игра фантастично. Кад је лопта у његовим ногама сигурнија је него новац у швајцарској банци, ипак то се брзо мења кад он изађе из игре и квалитет игре његове селекције значајно опада.

Ипак, "ватрене" краси искуство и велико заједништво на терену које се види скоро сваког тренутка што нажалост не мења неке чињенице. 

Хрватска у Катару није ниједном прва повела, а једини пут кад је водила и дошла до победе било је то након преокрета и убедљивог тријумфа над најлошијом екипом у групи Канадом. Да ни то није најбитније показује чињеница да када год су јурили резултат они су и успевали да га стигну и након пенала прођу даље. Тако је било против Јапана у осмини финала, а потом и против Бразила у четвртфиналу.  

Мароко је са друге стране најпријатније изненађење шампионата, Мароко је отпадник који је од самог старта великим напорима и залагањима уз мало среће полако стицао поштовање.

Прва селекција из Африке која ће се до сада порити за треће место до сада је изгубила само једну утакмицу, и то прошлу са Француском. У овом дуелу ако ћемо да будемо објективни Мароканци и нису имали велике шансе, не зато што су много лошији, већ зато што је Француска доста јача и за један ниво показало се изнад свих екипа на турниру.

Оно што је поред голмана Бунуа, Амрабата, Хакимија и Зијеша разлог што је ова арапска селекција догурала далеко је јединство и уиграност на терену које има "чопор лавова са Атласа".

Читава екипа се брани заједно, а када дође време и напада заједно због чега је ова селекција једна од оних које су највише претрчале до сада. 

Занимљиво је да су ова два ривала своје прве мечеве на Мундијалу одиграли један против другог. У том мечу који је био јако досадан, скоро без узбуђења није било голова.

Фудбалери Марока су у првом полувремену ефикасно маркирали Модрића што је резултирало да капитен Хрватске преузима лопту у раној фази нападанакон чега услед притиска не успева да искреира акције за свој тим.

Оно што су Мароканци урадили Модрићу у првом полувремену, то су "коцкасти" направили Зијешу. Апсолутна маркација уродила је плодом. Међутим, утакмица је завршена без голова. Безидејност је најадекватнији појам за меч који су у првом колу одиграли Мароко и Хрватска. 

Хрватска је у нокаут фази чак два пута прошла након пенала, и оба пута је резултатски заостајала за ривалом али је успела да избори пласман, што можда показује да кад мора Хрватска може да да гол. Што се ривала "ватрених" тиче, Мароко је фаворизовану Шпанију такође избацио након боље пенал серије.

Овај меч за обе репрезентације значи много, а опет ништа, јер трећепласирани неће добити бронзана одличја или трофеј. Он је луксуз на који само најбољи полаже право. 

Имајући у виду какав су фудбал репрезентације до сада играле и како је њихов међусобни дуел изгледао, утакмица на "Лусаилу" неће бити "празник фудбала". Мароко је до сада постигао тек пет голова, док је примио три. Хрватска је ако по страни ставимо утакмицу са Канадом коју је добила 4:1 била за нијансу гора. "Коцкасти" су постигли и примили по шест голова.

Ипак, судећи по свему што се до сада дешавало можда видимо ново изненађење. Можда и Далић и Реграгуи наложе екипама да крену напред, јер на крају дана публика највише жели да види голове.

Ове две екипе су доста ближе по квалитету него што су то биле у мечевима полуфинала. Мароко је до сада, на овом Мундијалу показао можда више и бољу игру, али је Хрватска јачи и квалитетнији тим. 

Утакмица за треће место између Марока и Хрватске игра се у суботу од 16 часова на "Халифа" стадиону који је најстарији у овој земљи, а главни арбитар овог сусрета биће домаћи судија Абдулрахман Ал-Џасим. 

Директан пренос меча је на Првом програму РТС-а док његов ток из часа у час можете пратити и на нашем порталу.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво