Читај ми!

Протест немачких фудбалера, Нојерова капитенска трака завршила на руци министарке

Капитен Немачке Мануел Нојер није носио забрањену капитенску траку кампање "Једна љубав" на утакмици против Јапана, али је она завршила на руци немачке министарке Ненси Фезер, која је свој национални тим пратила у друштву првог човека светске фудбалске федерације Ђанија Инфантина.

Много прашине подигло се око одлуке Фифе да забрани европским селекцијама да на Мундијалу у Катару носе капитенске траке у дугиним бојама, као подршку људским правима у оквиру кампање "Једна љубав".

Немачки капитен Мануел Нојер изашао је на утакмицу са Јапаном са Фифином траком, док је она "разнобојна" завршила на трибинама "Међународног стадиона Халифа" око руке немачке министарке унутрашњих послова Ненси Фезер.

Фезерова је седела поред председника Фифе Ђанија Инфантина и тако показала став немачке владе и послала јасну поруку да не прихвата одлуку светске фудбалске федерације.

"Немачки тим представља нашу земљу и нашу различитост", саопштила је немачка влада и додала да се "у спорту начин изражавања вредности, попут различитости и толеранције, може својевољно одабрати".

Одлуку Фифе критиковао је и држани секретар САД Ентони Блинкен, који је изјавио да "нико на фудбалском терену не би требало да буде приморан да бира између подржавања тих вредности и играња за свој национални тим".

Из фудбалских савеза репрезентација који су се одлучили да не носе траке кампање "Једна љубав", међу којима су Енглеска, Немачка, Данска, Швајцарска, Холандија, Белгија и Велс, саопштили су да су били спремни да плате новчане казне због тога, али да ипак не могу да преузму ризик од жутих картона за своје играче.

Нојер је на утакмицу са Јапаном истрчао, као што је то пре њега учинио капитен енглеске репрезентације Хери Кејн, са званичном Фифином траком која носи натпис "Не дискриминацији".

Ипак, читава немачка репрезентација је, пред почетак утакмице, током званичног фотографисања прекрила уста руком протестујући тиме против одлуке Фифе да се забрани ношење траке "Једна љубав".

У Немачкој, међутим, то је био премали гест у одбрани људских права.

Немачки вицеканцелар Роберт Хабек рекао је да би, да је на месту Нојера, истрчао са траком "Једна љубав", коју нису желели да виде на терену домаћини Светског првенства.

Хабек је рекао да би то урадио иако зна да би био кажњен.

Такође и некадашњи фудбалски ас из Немачке Лотар Матеус рекао је да би се он свакако оглушио о Фифину забрану.

понедељак, 01. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару