Читај ми!

Син председника Либерије стрелац првог гола за САД на Мундијалу

Стрелац јединог гола репрезентације САД у мечу са Велсом (1:1) Тимоти Веа је син чувеног фубалера и садашњег председника Либерије Жоржа Вее.

Имиџ Сједињених Америчких Држава кроз историју базира се на идеји "широког срца" за све који желе да се у њој населе и остваре своје снове. "Амерички сан". Док год поштујеш химну, заставу и плаћаш порез, ти си добар Американац било ког порекла.

То се види и у фудбалској репрезентацији, у којој је највеће име Кристијан Пулишић, потомак хрватских досељеника, а стрелац првог гола Тимоти Веа је плод брака Либеријца и Јамајчанке.

Отац Тимотија Вее није било ко, већ чувени Жорж Веа - први Африканац добитник "Фифа златне лопте". Легенда која је на тежи начин утрла пут Африканцима и учинила их пожељнима по европске великане.

Отац побеђивао на терену и на изборима

Сложићемо се да Либерија никад није била велесила ни у самој Африци поред Нигерије, Камеруна, Гане, Туниса, Египта, Сенегала... Жоржов пут је самим тим био много тежи. Кренуо је у родној Либерији, уследили су клубови у Обали Слоноваче, Камеруну, па тек са 22 године лет за кнежевину Монако. Четири године у Монаку, потом три у Пари Сен Жермену.

У лето 1995. са звањем најбољег стрелца Лиге шампиона и обједињеним признањима "Фифа играча године" и "Златном лоптом" долази у моћни Милан. На "Сан Сиру" је провео пет година освојио је две титуле у Серији А и то онда када је важила за најјачу лигу на свету.

До краја играчке каријере је бранио боје Челсија, Манчестер ситија, Олимпик Марсеља и Ал-Џазире.

Најпознатији Либеријац на свету одлучио је да лични интегритет, образовање и животно искуство из иностранства искористи за добробит своје нације, бавећи се политиком. На крају фудбалске каријере је 2005. основао партију Конгрес демократске промене. Аналитичари су га тада сматрали и називали "бебом у шуми", истичући његову наивност и некомпетентност у бављењу политиком. Дванаест година од оснивања партије, Веа побеђује на председничким изборима у Либерији - у првом кругу је освојио 38 одсто, док у другом побеђује директног конкурента Џозефа Бокаија из Партије јединства са чак 60 одсто гласова.

У браку са Јамајчанком Клер има три сина: Жоржа јуниора, Титу и Тимотија.

Тимоти испунио очев сан 

Занимљиво је да Жорж никад није имао ту част да игра на Светском првенству, а Тимоти је искористио прву прилику да заблиста.

Рођен је у Бруклину, Њујорк 2000. године и од првог дана себе сматра Американцем. За репрезентацију САД игра од У15 селекција, дошавши до првог тима. Као велики таленат је прошао јуниорске селекције ПСЖ-а, домогавши се резервног и првог састава најтрофејнијег француској клуба у протеклој деценији.

Био је у саставу ПСЖ-а у сезони 2018/19, али се није наметнуо, следила је позајмица у Селтику, па трансфер у Лил. 

Млади Тимоти је на свом дебију донео први гол САД на Мундијалу. Могао је да буде и тријумфални да главна узданица Велса Гарет Бејл није изједначио са пенала. Постао је први репрезентативац САД рођен 2000. године или касније, да је затресао мрежу за национални тим.

понедељак, 01. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару