Читај ми!

Од Катара до Србије за пет секунди - најбржи телевизијски преноси досад

За Светски шампионат у Катару припремали су се и инжењери и техничари који ће учествовати у емитовању телевизијског сигнала у више од 120 земаља. РТС ће преносити све утакмице, а користиће најсавременију технологију.

Од тренутка постизања гола у Катару видео сигнал прелази више од три и по хиљаде километара и уз кашњење до пет секунди стиже до Србије. Тим инежењера и техничара РТС-а месецима се припрема за преносе 64 фудбалска меча. Сигнал са првенства долази оптичким линковима уз сателитски и интернет пренос као резерву.

"Када наша репрезентација буде играла, имаћемо пријемну сателитску станицу у Београду и да бисмо избегли утицај времеснких непогода имаћемо и пријемну станицу у Ивањици. Имаћемо специфичну могућност телепортације нашег новинара из Катара тако што ће се он појавити и интегрисати у наш простор тако да ће изгледати као да је овде, каже Зоран Васић из технике РТС-а. 

Сви преноси су стандардизовани. Фифа захтева бар 37 камера на стадиону.

"Није 37 камера увек у игри. Има ту и публике и долазак играча, итд. Међутим, саму игру прати између 25 и 27 камера", истиче редитељ Драган Гага Андријевић.

Колико год технологија била напредна, важну реч у преносу имају коментатори. Велика светска такмичења су прилика и за примену и испитивање најсавременије технологије преноса звука и слике. 

"Због тога је јако битно на утакмицу доћи бар три сата раније и са људима на телевизији проверити пре свега тон и ускладити тон и слику. С обзиром на те бројне новитете увек треба очекивати да би нешто непредвиђено могло да се деси и на то морате да се приремите", рекао је Александар Стојановић, спортски коментатор. 

"Најбоље урађен пренос је онај у коме ви немате скоро никакву комуниакицју са редитељем јер то значи да коментатор прати оно што редитељ даје у излазу", додао је спортски коментатор Немања Матић.

Лопта којом се игра на утакмицама у себи садржи чип и омогућава милиметарски прецизне одлуке ВАР собе у случају офсајда, систем хлађења на соларни погон омогућава климатизацију отворених стадиона, а цео догађај прати 15.000 сигурносних камера опремљених технологијом за препознавање лица. Очекује се ће преноси овогодишњег Светског првенства бити најгледанији у историји, с више од пет милијарди гладалаца широм света.

Међу њима биће и гледаоци РТС-а.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару