Читај ми!

Иран, ко то тамо пева

Група Катараца одевених у традиционалну одећу поскочила је од среће када је Рамин Резејан, добрано у надокнади времена, погодио мрежу Велшана и потврдио победу Ирана. Двојица навијача у иранским дресовима, који су седели до њих, без емоција су посматрали меч и интонирање химне те државе, које готово да привлачи више пажње него мечеви тима Карлоза Кејроша.

Иран, ко то тамо пева Иран, ко то тамо пева
Неки су певали, неки ћутали, а неки гласно протестовали током интонирања иранске химне пред меч против Велса. Неколико навијача Ирана је плакало.

Друга најкраћа химна на свету се, због низа контроверзи у Ирану, нашла у центру пажње на Светском првенству у фудбалу, далеко испред игре репрезентације те државе.

"Изнад хоризонта диже се Сунце Истока", речи су које се готово нису ни чуле током интонирања иранске химне пред меч са Велшанима, пошто су се са трибина проламали измешани тонови негодовања и одушевљења.

Свега седам стихова дуга химна у којој се помињу Исток, верници, вечност, мученици и Исламска република, изненада постала је централни догађај Светског првенства због низа догађаја после којих се Иран нашао на мети озбиљних критика - од обрачуна са демонстрантима широм државе, дронова које је Техеран испоручио Русији, те нуклеарног програма због којих је Исламска република већ петнаестак година на ивици сукоба са Западом.

Смрт Махсе Амини, која је под контроверзним околностима умрла пошто је привела "исламска морална полиција", била је окидач за серију протеста који, широм Ирана, трају од средине септембра. До сада је у сукобима супротстављених страна страдало неколико стотина људи, док су хиљаде ухапшене.

Техеран за нереде оптужује Сједињене Америчке Државе, Израел и Саудијску Арабију, тврдећи да несрећну девојку није ухапсила ни убила полиција, већ је напросто умрла.

Американци су недавно реагујући на "кредибилне обавештајне податке о нападу из Ирана", подигли борбене авионе Ф-22 и Ф-16 из база у Саудијској Арабији. Обрачуни Американаца и Израелаца са проиранским групама готово су свакодневна појава широм Блиског истока.

Два Ирана у Катару

Врхунац тензија између Ирана и Запада временски се подударио са почетком Светског првенства у Катару, па је ћутање иранских фудбалера током интонирања химне пред меч са Енглеском распалило спекулације о стању у тиму и држави уопште. Иран је меч изгубио 6-2.

Испред стадиона и "фан зонама" појавиле су се групе иранских навијача који су носили мајице на којима су биле исписане поруке подршке демонстрантима и заставе из времена када је Ираном владао шах Реза Пахлави.

Наспрам њих, без икаквог међусобног контакта, у неколико наврата, нашли су се навијачи Исламске републике Иран.

Ни једна група се не чини претерано отвореном за разговор. Није сасвим јасно ни одакле су дошли у Доху, у којој према званичним подацима живи око 30.000 Иранаца.

Приближавање два Ирана, како се чини, могуће је само у надокнади времена, када групе навијача и активиста не успевају да зауздају емоције и бурно реагују на голове које постиже њихов тим.

Или, како је то објаснио Кеирош после победе над Велсом: "Ово је повратак фудбалу, играчи заслужују подршку... Ово смо урадили за навијаче".

Иран је већ оборио рекорд по броју голова на Светском првенству, јер су играчи Карлоза Кејроша против Енглеза и Велшана постигли четири поготка. Још их очекује меч против највећег од свих противника - Сједињених Америчких Држава.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара