Читај ми!

Доха, батице од поверења

Између групе Тунишана и десетак метара дубоког понора између две галерије Образовног градског стадиона стајао је само насмејани радник обезбеђења, који је покушавао да им објасни да ће се стропоштати и озбиљно повредити уколико наставе да насрћу на ограду током сваке акције свог тима.

И Данци и Тунишани, чији је меч завршен без голова, имали су по неколико озбиљних акција, после који се човек у жутом прслуку, правовремено и добро постављао, спречавајући навијаче да прилазе огради.

Највећи изазов, чини се, представљала је жена одевена у туниску народну ношњу, која је неуморно махала заставом, предводећи групу сународника у походима на ивицу галерије.

На срећу, почетком другог полувремена, преселила се неколико редова даље, па је притисак на "човека у жутом" полако попустио.

Једнако ненаметљиво, после утакмице, пред стампедо навијача искорачио је његов колега, не би ли масу људи спречио да се изломе на степеништу локалне станице подземне железнице.

Зачудо, навијачи су обојицу послушали, пропустили жене, децу и људе у инвалидским колицима, те се у изненађујућем миру довукли до композиције.

Обојица су део обезбеђења Светског првенства које су Катарани регрутовали свега неколико недеља пре прве утакмице, суочени са чињеницом да су постојеће "снаге" недовољне да се изборе са више од милион навијача који ће у наредних неколико седмица походити Доху.

Последњих дана били су на мети озбиљних критика да немају знања, искуства да раде као обезбеђење десетинама хиљада људи, који ће, после сваке од утакмице, покушавати да се што пре дохвате каквог превоза и напусте стадионе.

Као и возачи, чистачи, домари и махом сви остали радници у Дохи, дошли су из Бангладеша, Индије, Пакистана или Уганде, прошли кратку обуку и упутили се на сва кључна места у граду.

Укупно их је око 50.000 тврде организатори, који у последњих неколико дана нису били суочени са озбиљнијим изазовима, уколико се изузме кратка блокада једне од градских улица, коју су изазвали навијачи Гане како би поздравили своје репрезентативце.

Блиски сусрет насмејаних полицајаца и распеваних навијача завршио се после пола сата без озбиљнијих инцидената, иако су се припадници снага реда у једном тренутку нашли између две групе људи у жутим дресовима.

Око 50.000 људи које је Катар ангажовао за обезбеђење Светског првенства, тек је део шире безбедносне операције у коју су укључени полицајци и специјалци из укупно 13 држава.

Последњи који су стигли су Доху су Пакистанци, док су пре њих Французи послали око 200 припадника жандармерије, махом бивших припадника Легије странаца.

Мароко је у Катар послао екипу стручњака за сајбер безбедност, док је Турска за обезбеђење најзначајнијег догађаја у свету фудбала издвојила око 3.200 људи, укључујући око 200 припадника јединица за борбу против тероризма. О безбедности ће се бринути и посебни тимови из Сједињених Америчких Држава и Италије.

Специјалци и припадници анти-терористичких јединица су остали далеко ван очију јавности. "Батице од поверења" су, бар за сада, поднеле највећи део терета обезбеђивања Светског првенства.

понедељак, 08. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару