Читај ми!

Крај мира у Катару, стижу навијачи

Катарска полиција, безуспешно, покушала да заузда навијаче Гане у центру Дохе. Град који је ујутро деловао као кулисе за неки научно-фантастични филм, за свега неколико сати претворио се у карневал боја и звука. Хиљаде навијача преплавило улице и подземну железницу.

Крај мира у Катару, стижу навијачи Крај мира у Катару, стижу навијачи

Колико преподне било је све мирно. Метро је био полупразан, на улицама тек понеки пролазник. Радници су малали зебре и постављали путоказе, када су се у даљини, прво тихо, а после све гласније и гласније чуле вувузеле, трубе и урлање масе. Навијачи су стигли у Катар. Локална полиција је, држећи се за руке, покушала да заузда најезду навијача Гане.

Катарска полиција је блокирала улицу која води до хотела у којем је смештена репрезентација Гане, десетак минута пошто постало извесно да саобраћај неће бити могућ, јер су навијачи из те државе већ увелико заузели коловозе.

Држећи се за руке катарски полицајци су покушали да спрече присталице Гане да се приближе хотелу, али су се убрзо нашли између две групе навијача. И даље нису пуштали руке.

Током перформанса навијача из Гане није било инцидената, али су власти постепено на место догађаја довукле најмање десет аутобуса полицајаца и још неколико теренских возила.

До пре десетак сати миран главни град Катара претворио се у навијачку лудницу - прво су се на шеталишту, недалеко од Музеја исламске уметности, скупили навијачи репрезентације домаћина. Прилично стидљиво, уз певање и мало трубљења, развили су велику катарску заставу и певајући прошетали променадом.

Одмах затим, стигла је маса навијача Камеруна која је просто прегазила пролазнике и урлајући направила простор за кратку параду на обали Персијског залива.

Гужва се полако пренела у центар града, а недуго затим и у метро. Мир и тишину која су, до пре свега неколико сати владали у подземној железници, сменио је хаос који је владао неколико станица. Људи су остајали заглављени у вагонима, службеници су залуд позивали на разум.

Турци, Французи и Американци

Катарске власти су најавиле да су предузеле све мере како долазак више од милион навијача не би потпуно загушило иначе миран град.

Осим низа организационих маневара, катарске власти су мобилисале све расположиве снаге, како би обезбеђење Светског првенства у фудбалу одговарало значају догађаја.

Катар је на неколико месеци из дипломатских мисија у САД, Русији и Кини повукао део особља, док је Турска, као помоћ, у ту државу послала око 3.250 турских полицајаца и припадника специјалних снага. Анкара је у катарске воде послала и фрегату.

Осим Турака, о безбедности играча и више од милион навијача бринуће се Британци, Американци, Французи, Италијани и Пакистанци.

Власти у Катару, ФИФА и листом све обавештајне службе у великој су мери забринуте су за безбедност током одржавања Светског првенства, али још није забележена ни једна кредибилна претња по учеснике или навијаче који полако пристижу у Доху.

Британска обавештајна служба МИ6 је навела да напади "нису искључени", иако Катар већ година са свима одржава прилично добре односе.

За сваки случај, катарске власти су у склопу припрема за све евентуалности, купиле сву могућу опрему како би се обезбедиле од евентуалних "безбедносних изазова" са мора, из ваздуха и са земље.

петак, 17. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара